Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Jelle de Poorter van ONYX Personeel. “Na mijn afstudeeronderzoek over ons bedrijfsconcept werd duidelijk dat er vraag is naar een uitzendbureau voor stratenmakers. We vinden het belangrijk om sociaal te ondernemen en misstanden tegen te gaan binnen de branche. Daarom werken we veel met arbeidsmigranten. Ons doel is om van deze jongens écht goede stratenmakers te maken.”
Broer én mede-eigenaar Floris is al 25 jaar stratenmaker. Hij gaf Jelle het idee om een uitzendbureau voor stratenmakers uit te pluizen tijdens zijn afstudeeronderzoek. “Het is fijn dat ik ons bedrijfsidee kon analyseren voor mijn opleiding. Je gaat heel precies na of het idee langere tijd kan bestaan, of mensen er wel op zitten te wachten en of je er geld mee kan verdienen. Hierdoor hebben we op een hele doordachte manier het bedrijf kunnen starten.”
Bedrijfsverdeling
Jelle en Floris zijn blij dat ze dit avontuur samen kunnen aangaan. “We hebben elkaar echt nodig. Floris is een super goede vakman, maar communicatie is dan weer mijn specialiteit.”, vertelt Jelle. “Ik kan daarentegen weer geen steen leggen. Afgelopen zomer heb ik het wel geprobeerd: ik werkte een paar dagen mee bij een opdrachtgever van ons. Mijn broer zei: sommige mensen zijn stratenmakers en anderen weer helemaal niet. Jij bent dat laatste, dus ga maar weer lekker terug naar kantoor”, lacht hij. “Floris en ik vullen elkaar in ons bedrijf perfect aan.”
Floris leidt de beginnende stratenmakers op en begeleidt ze tijdens het werk. “Het klantenbestand die we in een korte tijd hebben opgebouwd, komt ook door het netwerk van Floris. In praktijk heeft hij meestal het contact met klanten. Ik doe de zaken achter de schermen, zoals factureren, website up-to-date houden en natuurlijk de marketing”, aldus Jelle.
Perfecte plek
Jelle kreeg tijdens zijn opleiding een rondleiding bij StartUp. De plek bleef altijd in zijn hoofd zitten. “Toen ik daar rondliep, dacht ik: ‘als ik ooit iets voor mezelf ga beginnen, dan is dit de perfecte plek om dat te doen.’ Op het moment dat ik bezig was met mijn onderzoek besefte ik dat het wel handig is om ondernemers om me heen te hebben. Met die gedachte ben ik bij StartUp gaan zitten. Ik kreeg al snel contact met allerlei mensen die mij verder konden helpen.”
Jelles afstudeeronderzoek ging als een trein dankzij StartUp. “Ik leerde mensen kennen die websites maken, helpen bij contracten opstellen en informatie geven bij het oprichten van een BV. Precies de mensen die we nodig hadden om ons bedrijf van de grond te krijgen. Ook partnergesprekken hebben bijgedragen aan het proces. Zowel de kennis binnen StartUp en de kennis vanuit partners hebben ONYX Personeel gemaakt tot wat het nu is.”
Het begin van ondernemen
Een eigen bedrijf hebben, is in het begin best lastig. “Je moet alles zelf doen en je eigen richting bepalen”, gaat Jelle verder. “Voordat ik mede-eigenaar werd van ONYX Personeel had ik nog geen kennis over een uitzendbureau of de stratenmakersbranche. In sommige gevallen is het zelfs hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het wordt. Gelukkig kun je de juiste personen om hulp vragen als je weet naar welke informatie je op zoek bent. Naast de partnergesprekken bij StartUp heb ik daarom ook gesprekken gehad met eigenaren van andere uitzendbureaus.”
De eerste betaalde factuur voelde als een beloning voor de grote voorbereiding van het bedrijf. “We richten ons op de stratenmakersbranche, dat is een echte nichebranche. In de toekomst hopen we daar nog meer klanten te bereiken. Voor nu is het belangrijkste dat het bedrijf goed blijft lopen.”
Wil jij ook net zoals Jelle starten en groeien als ondernemer? Kom dan eens langs voor een kennismaking of gratis proefdag bij StartUp Nijmegen!
Wanneer je start als ondernemer heb je de allerleukste keuze gemaakt; werken voor je eigen bedrijf. Tijdens die start is het ook belangrijk om te weten waar je allemaal mee te maken krijgt. Een van die onderwerpen is je financiële basis. Iets waarin je vooral eerst moet denken, voordat je gaat doen.
Harm en Joost beamen als geen ander dat het vooral ook heel leuk is om te doen. Als je het vanaf dag 1 goed inricht, heb je ook inzicht in waar je staat. We hebben het over winst- en verliesrekening, rechtsvormen, omzet, de balans, belasting en financiële doelen. Allerlei onderwerpen die zorgen voor een sterke financiële basis en daarmee ook financiële toekomst als ondernemer.
Luister naar alle praktische tips en adviezen in de 8e aflevering van het klaar voor de start seizoen.
Marsha kwam er een paar jaar geleden achter dat haar oudste zoon autisme heeft. Van het zoeken naar een middelbare school ging ze ineens zoeken naar speciaal onderwijs. Ondanks alle goede hulp bleef Marsha iets missen. Daarom ging ze zich verdiepen in het brein van kinderen met autisme en startte ze haar bedrijf BijzonderBrein.
De een heeft altijd al een passie gehad voor ondernemen en de ander loopt tegen iets aan waarbij het beter kan. Bij Marsha was het dit laatste geval. “De hulp die we voor onze zoon kregen was echt een opluchting, maar toch ontbrak er iets. Er werd alleen gekeken naar kleine delen: hoe kun je huiswerk plannen en welke sociale vaardigheden heb je? Er werd niet gekeken naar het geheel: wat speelt er nou eigenlijk?”
“Hoe zit het met zo’n brein? Wat zijn de verschillen in hersenontwikkeling? Deze vragen hebben ervoor gezorgd dat ik me heb laten omscholen en de stap heb gemaakt om BijzonderBrein op te richten.”
Zorgen voor een steady basis
Als het gaat om autisme is er veel begeleiding op het gedrag: hoe ga je om met boze buien van je kind? Marsha gaat juist terug naar de basis. “Ik werk alleen met ouders, niet met de kinderen. En dan kijken we samen hoe het brein van hun kind werk en bij welke stapjes het anders loopt in de informatieverwerking. We kijken ook hoe het met voeding, slaap, beweging en stress zit. Kinderen lopen vaak over van prikkels en dat blokkeert hun hele ontwikkeling.”
“Die basis is heel vaak niet op orde, terwijl het kind dan wel therapie krijgt om aan het gedrag te sleutelen. Maar het kind is harstikke overvraagd en er speelt juist van alles op de achtergrond”, legt Marsha uit.
Tijdens haar trajecten draagt ze vooral veel kennis over. “Als je het namelijk snapt, dan ga je het ook zien. En dan ga je vanzelf dingen anders doen. Ik heb 11 modules die ik met ouders doorloop, voor het grootste deel van de trajecten zijn ze hetzelfde, maar uiteindelijk is ieder kind anders. Vervolgens gaan we kijken waar ze met hun kind tegenaan lopen en wat daarvoor de oplossing is. Dan krijgen ze opdrachten mee naar huis en de volgende keer kijken we wat voor effecten die opdrachten hebben gehad.”
Nieuwe inzichten
BijzonderBrein bestaat nu een jaar, maar daarvoor hielp Marsha ouders al als zzp’er. “Het ondernemerschap vind ik heerlijk, het daagt me ontzettend uit. Je bent constant je eigen grenzen aan het oprekken. Zodat je groeit als bedrijf, maar ook als mens.”
“In de tijd dat ik zzp’er was, heb ik alle fouten gemaakt die je kon maken. Zo had ik bijvoorbeeld geen duidelijke doelgroep voor ogen en was ik nog niet echt bezig met mezelf te promoten. Er was wel een mooie website, maar als niemand weet dat die bestaat, weten ze ook niet waarvoor ze bij je terecht kunnen. Toen ik als ondernemer begon, dacht ik dit: gaat me geen tweede keer overkomen. Dus voordat ik me inschreef bij de KvK volgde ik een traject bij een businesscoach waarmee ik in 12 weken tijd de basis van mijn onderneming goed neerzette. Dat heeft me enorm geholpen.”
Als zzp’er zat Marsha bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) in Nijmegen. “StartUp Nijmegen is daar de opvolger van. Sinds september ben ik aangesloten en ik ben echt superblij met het ondernemersnetwerk die ik om me heen heb. Dat je andere ondernemers leert kennen met andere inzichten, dat is voor mij echt wel de grote meerwaarde.”
Een eigen community
Marsha wil met BijzonderBrein graag een eigen community neerzetten. “Twee weken geleden ben ik met een coach aan de slag gegaan om een online leeromgeving te starten. Ik wil een deel van mijn modules digitaliseren en echt een ouderplatform opstarten. Juist om dingen laagdrempelig aan te beiden: ik merk dat daar behoefte aan is. Als ouder is het fijn om met iemand te kunnen sparren die in hetzelfde schuitje zit. Dan voel je je verbonden.”
Het binnenhalen van klanten is een van de belangrijkste maar ook voor velen een van de lastigste onderdelen als ondernemer. Toch kan dit ook leuk zijn en het je zelfs
makkelijk afgaan. Wouter en Dennis delen al hun ervaringen in de aflevering die zij meegeven aan hun klanten om beter klanten te genereren. 😉
Alleen aan een lead heb je namelijk nog niet zoveel. Ze delen alle tips en kennis over het proces van lead naar klant. We hebben het over behoeftes, pijnpunten, push en pull marketing, een funnel creëren, aanbetalingen, offertes, commitment en koude acquisitie.
Luister de 7e aflevering hier!
Deze week in de spotlight John Meijering: een van onze trouwe partners die ons gaat verlaten. ”Ik vind het nog mega leuk om partner te zijn en ondernemers wat terug te geven. Helaas is er focus en tijd nodig voor de fase waar ik nu inzit met Emixion waarvoor ik meer focus nodig heb.’’ Bovendien heeft hij een project vanuit zijn hobby waar hij meer in wil investeren: muziek. ‘’Muziek is zuurstof voor mij, daar laad ik mee op.’’
John kwam in Nijmegen terecht door als DJ in het weekend te draaien op Keizerstad, toen. het populairste radiostation in Nijmegen. Voordat hij in 2005 begon met ondernemen, werkte hij in loondienst, als laatste als Account Manager bij KPN. Daar merkte hij zijn eigen ondernemende kwaliteiten al op. ‘’Er waren soms werkzaamheden die hij graag wilde aanpakken, maar niet behoorde tot zijn normale werk. Toe al telde John de uren niet. Daarnaast merkte hij dingen op waarvan hij van mening was dat ze anders moesten en beter konden.’’
In die tijd had bijna niemand nog kennis van het internet. Via zijn netwerk kreeg hij in 2005 een eerste aanvraag voor een website. Hij schreef zich direct in bij de Kamer van Koophandel. De eerste periode werden de projecten gecombineerd naast zijn dienstverband. Totdat hij in 2008 een mooie aanvraag kreeg voor een nieuw online initiatief . Ten tijde van de aanvraag had hij met zichzelf afgesproken dat wanneer hij deze order gegund zou krijgen , hij zijn baan zou opzeggen en volledig zou gaan ondernemen. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds dit moment in 2008 is de naam van de onderneming ook Emixion.
Uitbreiding in team
Vanaf toen begon de StartUp 😉 fase voor John. ”Bij de start was John samen met zijn broer eigenaar en werkte er eerst één en later twee programmeurs. De eerste fase ging het zo goed, dat Emixion al snel het team moest uitbreiden. In die periode is de propositie, werken vanuit de “klant van de klant” ook ontstaan . ”Vooral de juiste mensen met het juiste talent en commitment vinden was een uitdaging. Inmiddels werken we op basis van lange(re) looptijden samen met onze opdrachtgevers. Deze methoden zijn Website as a Service (WaaS) en Marketing As A Service (MaaS). Dit geeft veel toegevoegde waarde, omdat we doorlopend mogen en kunnen werken aan het online succes van onze opdrachtgevers. Dit geeft continuïteit voor onze opdrachtgevers maar ook voor teamleden van Emixion. Waar John echt trots op is dat opdrachtgevers Emixion het vertrouwen heeft gegeven voor lange looptijden tot wel 6 jaar.”
Een bijkomende positieve ontwikkeling is dat door het nieuwe businessmodel dat de match van Emixion en opdrachtgevers steeds beter bij elkaar passen. Je krijgt bij Emixion een strategisch concept met als onderdeel een website. John is er al jaren van overtuigd dat niemand een nieuwe website wil maar wel het succes van een nieuwe website. Kort gezegd; een complete marketingpropositie met daarbij een website. ”We kijken naar de “klant van de klant” en denken daarbij altijd outside-in. We onderzoeken en onderbouwen naar wat opdrachtgevers bijzonder maakt.’’ Vanuit deze propositie wordt de inhoud en middelen op maat geselecteerd en ingezet.
Zelf ook iets teruggeven
Na bijna 18 jaar ervaring met opdrachtgevers succesvol maken, wilde John ook zelf iets terugdoen, dit was de reden dat hij 6 jaar partner is geweest bij SUN. ”In die jaren heb ik ontzettend veel bijgeleerd. Ik heb natuurlijk ook fouten gemaakt in die jaren en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken, maar toch ook allemaal succesvol opgelost. Ik ben er ook van overtuigd dat de wendbaarheid en veerkracht ervoor gezorgd heeft dat we zijn uitgegroeid naar een volwassen speler. Ik wilde die ervaring ook teruggeven. Waarom? Het voelt gewoon heel goed.’’
In die 6 jaar partnerschap heeft John met tal verschillende ondernemers gesproken. ”Ik heb gesprekken gevoerd waar de luiken echt helemaal open gingen voor een ondernemer, maar andersom net zo. Ik stond er soms van te kijken hoe ver iemand wel niet was voor zijn of haar leeftijd. Soms zelfs al verder dan ik. Daartegenover geef je iemand soms inzichten die voor jezelf volkomen normaal zijn.”
Blijven inspelen op veranderingen
Zelf weet John dat je als ondernemer nooit stil zit en in moet spelen op veranderingen. ”Door Corona hebben wij ons businessmodel moeten veranderen. Ik had 6 orders die niet doorgingen en werden uitgesteld. Dan heb je toch wel een primaire uitdaging om daarop te anticiperen. Er kwam veel beweging maar niemand had Corona begroot en er was bij velen ook geen budget voor gereserveerd. Met die gedachte had ik ineens een eureka moment. Dit was het moment dat we Website as a Service en Marketing as a Service hebben ontwikkeld. Wij hadden hierdoor doorlopende inkomsten en wij waren in staat om opdrachtgevers voor een vast bedrag per maand te ondersteunen met ondernemen en anticiperen op de nieuwe uitdagingen.”
Sindsdien is het nog harder gegaan en hebben ze veel geïnvesteerd in techniek en nieuwe expertise. ”Het wordt nu tijd om te vermarkten. Daarnaast is het nog zaak om iedereen bij Emixion in zijn kracht te zetten. Allerlei elementen die ervoor zorgen dat ik er geen tijd bij kan hebben om andere dingen te doen. Ik heb beste moeite gehad met de beslissing om te stoppen met het partnernetwerk van SUN. Het is toch wel echt een warm bad. Iedereen die je spreekt zegt toch wel ‘‘wat tof dat je dat doet’’.”
Muziek en radio maken
Naast dat John weer meer focus heeft op Emixion heeft hij ook tijd voor zijn andere passie: muziek en radio. ”Ik ben bezig een eigen studio in te richten waarmee we twee activiteiten in gaan onderbrengen. Zo gaan we podcasts opnemen met online als centraal onderwerp, hier zitten specialisten en opdrachtgevers aan tafel die kennis en uitdagingen gaan delen. Dit is goed voor alle deelnemers aangezien iedereen zich via dit medium op een unieke en ludieke manier kan promoten. Daarnaast gaan we een non-stop stream aanzetten waar ik mijn oude liefde radio weer nieuw leven inblaast. Het format wordt (g)oude tracks in een nieuw jasje, oftewel de Remix van de Remix 🙂. De naam van het radiostations wordt Remixion, een naam die onze vormgever al een aantal jaren geleden bedacht heeft en waar we nog steeds trost op zijn.”
Wil jij nog steeds gebruik maken van John zijn kennis en ervaring? Zet dan de in de toekomst de stream van Remixion op tijdens je werk. Of neem contact met hem op. Hij is er nog altijd om jou verder te helpen met jouw online strategie.
Dankjewel John voor de mooie jaren investering voor de ondernemers bij StartUp.