Workshops voor ondernemers: Brilliant Work helpt mensen ondernemen


31 januari 2022

Bij StartUp Nijmegen geven bedrijven en organisaties regelmatig workshops voor ondernemers. Om hen te inspireren, te stimuleren en te helpen groeien als ondernemers. Zo ook Lizanne Jakobs: oprichtster, bedrijfscoach, adviseur en spreker van Brilliant Work. “Of je nu een startende ondernemer bent of vastloopt omdat het zo goed gaat met je bedrijf: we helpen graag zzp’ers en mkb’ers met hun persoonlijke reis.”

 

Lizanne geeft workshops over verschillende thema’s binnen het ondernemerschap. “Bij StartUp geven we workshops voor ondernemers over hoe je een goed verkoopgesprek voert, hoe je een sales- en marketingplan maakt, over USP’s, omzet uit het buitenland halen en over het omgaan met anderen en je eigen verwachtingen daarin. Ik ben dan vooral aan het vertellen, maar er is ook zeker ruimte voor vragen en discussie. Het zijn de praktijkvoorbeelden van ondernemers die het zo leuk maken.”

 

Aan de slag met de dagelijkse praktijk

Iedere workshop is anders: het hangt echt van het onderwerp af hoe Lizanne de workshop aanpakt. “Als we het hebben over omgaan met anderen, dan geef ik zelf voorbeelden. Maar ik laat mensen zelf ook voorbeelden geven. Dan vraag ik wat er in het verleden is gebeurd en wat ze zouden doen als die situatie zich weer voordoet”, vertelt ze. “De voorbeelden van ondernemers brengen mijn theorieën tot leven. Zo hebben ondernemers er écht iets aan in de dagelijkse praktijk! Dat is het belangrijkste, dat een theorie of best practice ook echt werkt voor hun bedrijf.”

 

Omdat starters én ervaren ondernemers op haar workshops afkomen, bespreekt Lizanne onderwerpen waar iedereen iets aan heeft. “Elke ondernemer haalt er op z’n eigen manier iets uit en dat vind ik erg belangrijk. Zo zijn er ondernemers die al jaren in het vak zitten, maar weer even aan het denken worden gezet. En ook starters die er allemaal tips en nieuwe ideeën aan overhouden: zo was er een deelneemster die zelfverzekerder is geworden in het voeren van verkoopgesprekken. Een ander leerde om vooral goed te luisteren en op zoek te gaan naar de juiste match als ze met iemand wil samenwerken. Zo gaat iedereen met een nieuwe blik verder met hun bedrijf.”

 

Dat is volgens haar ook meteen wat workshops geven zo leuk maakt: “Ik geef al meer dan 10 jaar workshops en krijg er elke keer weer veel energie van. Het is zo leuk om mijn kennis te delen en te ervaren hoe ondernemers die oppakken. Onderling inspireren en motiveren ze elkaar ook weer: ze geven elkaar advies en helpen elkaar verder. Echt fijn om te zien.” 

 

Workshops voor ondernemers: mensen en ideeën verbinden

Als ondernemer kan je netwerk niet groot genoeg zijn. Dat weet Lizanne zelf ook, want op die manier kwam ze bij StartUp terecht! “Via een netwerkevenement zijn we bij StartUp terechtgekomen. Iemand die ik daar sprak, zei dat ik met Dick Bos moest gaan praten. Nou, dat heb ik gedaan! De rest is geschiedenis: we zijn nu ongeveer 4 jaar partner bij StartUp. In die tijd zijn we zelf ook gegroeid, we zijn inmiddels met twaalf bedrijfscoaches en adviseurs.” 

De meeste samenwerking en groei komt door een goed netwerk. Daarom vindt Lizanne het belangrijk om ondernemers en hun ideeën te verbinden. “Zo hebben we bijvoorbeeld drie ondernemers aan elkaar gekoppeld: één die lichtgewicht flexibele zonnepanelen verkoopt, een ondernemer die over de installatie van zonnepanelen gaat en één die energieadvies en subsidie levert. Op die manier helpen we elkaar verder.”

 

Wil je je aanmelden voor één van de workshops van Lizanne? Of ben je benieuwd naar andere workshops voor ondernemers? Je vindt ze in de agenda van StartUp! 

Deel dit bericht