Door Eva te Brinke van StartUp Nijmegen
Toen Elise 9 jaar geleden op kamers ging, ging er een wereld voor haar open. Waar ze voorheen nog nooit van het woord prei of aubergine had gehoord, kreeg ze op kamers pas echt een kijkje in de keuken. Ze vond een nieuwe passie. Niet wetende dat dit het begin van haar ondernemersbestaan zou zijn. Ze begon met een Instagrampagina, Easy Culi, waar ze haar creatieve recepten deelde. Inmiddels is ze 761 berichten en ruim 27.000 volgers verder en verdient ze haar geld met de leukste opdrachten.
Ondernemen in Nijmegen
Hoewel Elise vroeger alles met appelmoes at en de dagelijkse avg kreeg voorgeschoteld, beperkte dat haar creativiteit niet. ‘’Ik ben altijd al creatief geweest. Vroeger ging ik bijvoorbeeld mijn eigen tijdschrift maken en rondbrengen. Nieuwe dingen proberen; dat zat toen al in me.’’
Toen Elise naar Nijmegen ging voor haar studie docent Nederlands, wist ze nog niet dat ze daar weer wat nieuws ging proberen. Iets wat meer uit de hand liep dan verwacht. ‘’Ik zag zoveel nieuwe ingrediënten en mogelijkheden. Ik ging steeds meer zelf koken en uitproberen. Mijn huisgenoten kwamen met het idee om een Instagrampagina aan te maken waar ik mijn recepten kon delen. Gewoon puur omdat zij er dan ook op konden kijken.’’
Van een hobby naar een 70 urige werkweek
Elise bleef wekelijks de lekkerste en origineelste recepten delen. Er kwamen steeds meer volgers bij. Hoewel het nog steeds een hobby was, kwam daar tijdens Covid19 verandering in. ‘’Omroep Gelderland kwam op een gegeven moment langs, toen is het pas echt ontploft. Ik kreeg veel publiciteit. Er kwamen steeds meer betaalde opdrachten voor foto, video en receptontwikkeling.’’
Naast dat deze groei in volgers en opdrachten zich doorzette, ging het leven van Elise gewoon door. Nadat ze haar master Communicatiewetenschap had afgerond, ging ze 32 uur in de week werken. Hoewel ze 1 dag in de week vrij hield voor Easy Culi, stegen de uren toch al snel naar 70 in de week. ‘’Wanneer ik thuiskwam van werken, ging ik meteen door met editten. De weekenden gebruikte ik om recepten te maken, omdat ik toen daglicht nodig had. Op een gegeven moment was het gewoon niet meer leuk, de balans was zoek en ik werkte veel te veel.’’
Doorgroei
Na twee jaar een combinatie van 32 uur werken en Easy Culi, had ze voor het eerst weer een paar weken vrij. Ze had ruimte om na te denken en wist dat het niet verder kon op deze manier. Er moest verandering komen. ‘’Ik moest echt een keuze maken tussen twee mega leuke dingen. Gelukkig moedigde iedereen om me heen het zo erg aan om te gaan voor Easy Culi.’’
Elise hakte de knoop door. Ze stopte met haar baan en ging volledig voor zichzelf aan de slag. ‘’Het leukste aan alles, is dat ik nu alles zelf kan doen. Ik werk alleen nog maar met dingen waar ik volledig achter sta. En als ik eenmaal in de keuken sta, word ik zo blij. Je weet gewoon dat je bezig bent met je passie, en daar heb ik echt keihard voor gewerkt. Ik heb er echt veel voor gelaten om hier te staan.’’
Grootste uitdagingen
Naast het bezig zijn met je passie en je eigen ding kunnen doen, bracht het voor Elise ook de nodige uitdagingen met zich mee, ‘’Je moet echt risico’s nemen en om hulp durven te vragen, vooral voor de kennis die ik niet had, zoals acquisitie en administratie. Dat bezorgde me wel slapeloze nachten. Maar, dan belde ik gewoon andere ondernemers die er wel kennis van hadden. Zij hielpen met hoe ik dat het beste aan kon pakken. ‘’
De juiste werkplek in Nijmegen
Toen Elise eenmaal begon voor haarzelf, zocht ze een werkplek in Nijmegen. Een waar ze de juiste mensen kon vinden die antwoord zouden vinden op al haar vragen. ‘’Bij StartUp vind ik het fijn dat je jezelf kan plaatsen tussen andere ondernemers. Bovendien gewoon echt een werkplek hebben waar je rustig kan werken. Hier kun je focussen met like minded mensen. Daardoor ontstaan ook echt de leukste opdrachten. Hoeveel mensen ik in de afgelopen 8 maanden wel niet heb leren kennen, dat is niet normaal. Iedereen heeft ook weer zo’n ander verhaal, dat is het leukste wat er is.’’
Als Elise naar de toekomst kijkt, ziet ze vooral wel wat elke dag haar brengt. Ze stapt in ieder geval nooit meer uit het ondernemerschap. ‘’Ik ben echt iemand die denkt ‘go with the flow’. Er komen zulke willekeurige dingen op je pad. Ik vind die vrijheid nu vooral zo fijn, ik hoef met niemand rekening te houden.’’
Wil jij ook net zoals Elise starten en groeien met je bedrijf? Kom eens kijken bij StartUp als leukste werkplek in Nijmegen. Wij staan klaar met een kop koffie en een groot netwerk.