Maurits Vercammen, eigenaar van Nijmeegse Ballen, maakt kerstballen die de meest iconische gebouwen van Nijmegen eren. Toen hij jaren geleden een 3D-printer kocht zonder precies te weten waarom, had hij nog geen idee dat dit het begin zou zijn van een succesvolle onderneming. Wat begon als een hobby groeide uit tot de productie van kerstballen van de Waalbrug, Stevenskerk en andere Nijmeegse landmarks. Hiermee bewijst Maurits dat je met een tof idee en een goed stel ballen een heel eind kunt komen, zelfs als je begint zonder een perfect plan.
Maurits wist tijdens zijn studietijd nog niet dat hij wilde ondernemen. “Ik ben begonnen met scheikunde, omdat ik dacht dat het bij me paste, maar ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde doen.” Na zijn studie ging hij aan de slag bij een bedrijf dat flexibele zonnepanelen produceerde. “Ik begon als operator en werkte me op tot quality engineer. Het was interessant werk, maar het gaf me niet genoeg voldoening. Na een paar jaar voelde ik dat ik iets anders wilde doen.”
Black Friday breakthrough
Het was een toevallige aankoop die alles veranderde. “Ik kocht een 3D-printer tijdens een Black Friday-deal. Ik had eigenlijk geen idee wat ik ermee moest, maar het leek me leuk om dingen te maken.” Dat bleek later de eerste stap richting het ondernemen te zijn. “Ik liep een keer een winkel in de Lange Hezelstraat binnen en ze vroegen: ‘Kun je niet Nijmeegse souvenirs voor ons maken?’ Toen begon het. Eerst maakte ik sleutelhangers en kleine dingen. Maar ik wilde meer.”
Het ontstaan
Na heel wat souvenirs te hebben gemaakt met zijn 3D-printer, was Maurits op zoek naar nieuwe mogelijkheden. “Op een gegeven moment dacht ik: waarom geen kerstballen van bekende Nijmeegse gebouwen? Iets wat echt uniek is.” Dat idee zette hem aan tot actie. Hij begon het proces om glazen kerstballen te maken van de Stevenskerk en de Waalbrug, die hij in het buitenland liet produceren. “Ik had geen idee of het mogelijk was, maar ik dacht: ik probeer het gewoon. Je moet ergens beginnen, ook al weet je niet zeker of het lukt.” Maurits nam het risico, en begon met het uitbouwen van zijn productie. Dit ging niet zonder problemen. Zo had hij door een fout in de verpakking zijn eigen glazen ingegooid. “De vorm van de eerste doos faciliteerde geen sterkte vanaf de zijkant, waardoor veel ballen gebroken aankwamen.Maar elke fout is een les. Ik heb geleerd om beter te plannen en meer controle te houden.”
Ondernemen met ballen
Ondanks de uitdagingen, twijfelde Maurits nooit aan zijn beslissing om het ondernemen door te zetten. “Werken in loondienst is een stuk comfortabeler, maar aan de andere kant vraag ik me ook af of ik daar ook niet een beetje lui van werd. Wat er nu gebeurt is dat ik zelf leer plannen, mijn dag structureren, prioriteiten stellen, nee zeggen, ja zeggen. Dingen waar ik in mijn werktijd geen aanleiding voor had om mee bezig te zijn.” Voor hem was het belangrijk om juist de onzekerheid en het ongemak op te zoeken. “Je hebt altijd risico’s, maar als jij het niet doet, doet iemand anders het wel.” Zo wordt ondernemen voor Maurits een high risk high reward: “Als het lukt, is het mooiste aan ondernemen dat je iets kunt maken waar mensen blij van worden. Als ik berichten krijg van mensen die vragen wanneer de nieuwe kerstballen komen, weet ik dat ik iets goed doe.”
Voor mensen die twijfelen om te beginnen met ondernemen, heeft Maurits een duidelijke boodschap: “Gewoon doen. Je leert het meeste door gewoon aan de slag te gaan. Je weet nooit alles van tevoren, maar je moet vertrouwen op je ideeën en bereid zijn om fouten te maken.”
Heeft Nijmeegse kerstballen man Maurits je overtuigd om het ook ‘gewoon te doen’? Je bent van harte welkom bij StartUp Nijmegen voor een kop koffie, we denken graag met je mee!