“ONDERNEMEN IS 80 KEER OP JE BEK GAAN EN TOCH DOORGAAN”

Op 24-jarige leeftijd besloot Rutger Ottens om zijn droom na te jagen en makelaar te worden. In eerste instantie leek het vinden van een baan in loondienst na behalen van zijn opleiding een logische start, maar de drang om zelf iets op te bouwen bleef aanhouden. “Ik realiseerde me dat voor een baas werken niet bij me paste, ik ben wat eigenwijs en zie altijd wel manieren waarop het beter kan. Daar staat dan niet iedereen voor open.” Inmiddels heeft hij zijn kantoor ‘Wonen met Rutger’ opgericht, waarin hij mensen in Nijmegen en omstreken helpt bij het vinden of creëren van hun droomwoning.

Zijn start als kersverse makelaar begon anders dan gepland. “Ik dacht eerst bij een makelaarskantoor te gaan werken, wat ervaring op doen, een beetje begrijpen hoe alles werkt en dan op lange termijn mijn eigen kantoor openen. Maar toen was ik met mijn studie bezig en ik wilde eigenlijk gewoon aan de slag.”  Uit een reactie op een vacature kwam een kans tot de eerste stap in het ondernemerschap. “Ik belde in eerste instantie voor een vacature maar werd uitgenodigd om een kop koffie te drinken om een voorstel tot franchisehouder te bespreken.” Vanaf dat moment begon voor Rutger het ondernemen als makelaar in Nijmegen.

Toch merkte Rutger dat binnen het franchise concept zijn vrijheid als ondernemer werd beperkt. “Achteraf heb ik er veel van geleerd. Binnen een franchise zit je vast in de huisstijl dus je hebt gewoon niet zoveel bewegingsruimte, iets wat ik juist zocht. Ik wilde mijn eigen naam vestigen en de service bieden die ik voor ogen had. Dit leidde uiteindelijk tot de beslissing om zelfstandig verder te gaan.” Zo werd ‘Wonen met Rutger’ geboren. De switch naar het werken onder zijn eigen naam was een verademing. “Sinds ik voor mezelf verder ben gegaan, is het alleen maar beter gegaan. Zo kan ik mijn missie, visie en mijn doelen waarmaken.”

Ondernemen gaat echter niet zonder slag of stoot. “Ondernemen is 80 keer op je bek gaan en toch doorgaan. Ik denk dat je altijd wel dingen meemaakt als ondernemer waar je geen rekening mee kan houden. Zo moest ik erachter komen dat je niet tegelijkertijd drie bedrijven kan opstarten waar je alle drie tijd in moet stoppen.” Rutger weet dan ook dat het bouwen aan een succesvol bedrijf veel energie, tijd en vastberadenheid vergt.  “Je moet je wel ergens in vast kunnen bijten en het niet meer los kunnen laten. Als je denkt, ik ga een supermooi bedrijf neerzetten met 30 tot 40 uur werk in de week, dan kun je dat wel vergeten.”

Ondanks de uitdagingen en de soms stressvolle situaties, blijft Rutger gefocust op groei en verbetering. “Ik ben nooit tevreden. Uiteindelijk wil ik een van de grootste spelers in Nijmegen worden.” Inmiddels heeft Rutger zijn doelen voor dit jaar al behaald, en kijkt hij vooruit naar nieuwe uitdagingen. “Het voelt voor mij niet als ‘yes, ik heb het gehaald’, maar meer als ‘oké, wat is de volgende stap? Als je wilt groeien, moet je nooit achteroverleunen.”

Wil jij net zoals Rutger volledig voor het ondernemerschap gaan en met volle focus jouw bedrijf uitbouwen? Kom langs voor een kop koffie, wij denken graag met je mee.

“OVER DE MEESTE DINGEN DIE ANDEREN ZEGGEN MOET JE ZEKER NADENKEN, MAAR JE MOET NIET ZOMAAR ALLES AANNEMEN.”

Door Eva te Brinke van StartUp Nijmegen

Toen Ruben vroeger stond te wachten bij een bushokje en naar de grote posters keek, riep hij al: “Ik ga ooit iets doen met reclame.” Hoewel het tijdens zijn schoolcarrière niet meteen vanzelfsprekend was dat hij verder zou gaan binnen het vak design, is hij daar met zijn bedrijf Koeienletters vastberaden. Voor hem is het tofste aan ondernemen elke dag doen wat je leuk vindt. En dat is voor Ruben designs maken voor bedrijven die aansluiten bij de identiteit van een bedrijf. Designs waarbij hij zelf ook kan denken: “Dit is vet!”

Hbo naar master

Na zijn middelbare school afgerond te hebben, koos Ruben voor een brede opleiding richting communicatie. “Bij de opleiding Communicatie & Multimedia design komen er veel facetten voorbij. Ik vond het leuk, maar tijdens de opleiding dacht ik nooit echt: ‘Oh, dit vind ik echt het vetst om te doen.’ Je deed het gewoon en je haalde het. Na die vier jaar wist ik nog niet waar ik echt goed in was.”

Na het afronden van zijn hbo, besloot Ruben dit verder te ontdekken door te starten aan de master Communicatie & Beïnvloeding. “Hoewel ik de stof interessant vond, lag de wetenschappelijke onderwijsmethode mij totaal niet. Toch heb ik er op het gebied van gedragsbeïnvloeding, schrijfvaardigheid en algehele denkwijze aardig wat van opgestoken.”

Ondernemen tijdens studie

Al tijdens zijn studie begon Ruben met ondernemen. Iets waar hij zonder het direct door te hebben, gewoon in rolde. “Nadat ik mijn afstudeerproject had afgerond, vroeg Body Language Academy of ik daar wilde blijven werken om te ondersteunen op het gebied van design en social media. Tegelijkertijd klopte ook Tije bij mij aan. Hij was net begonnen met zijn bedrijf Like Bamboo en zocht een grafisch vormgever voor een paar kleine opdrachten. Om voor beide bedrijven te blijven werken besloot ik me in te schrijven bij de Kvk.”

Van studeerkamer naar werkplek
Na het afronden van zijn master wist Ruben al snel dat hij volledig wilde gaan ondernemen. “Na volledig voor mezelf te zijn begonnen, ging het gestaag omhoog in opdrachten. Eerst deed ik nog alles vanuit huis, waar ik me toch niet helemaal kon concentreren. Het voelde nog steeds een beetje als aankloten op mijn kamer, waardoor ik het niet echt serieus nam. Op dat moment kreeg ik een appje van Eva of StartUp niet iets voor mij was.”

Hoewel Ruben het op voorhand enkel als een werkplek zag, veranderde dat al na één dag proefzitten. “Het beviel echt meteen goed. In eerste instantie weet je niks over de community en de waarde van StartUp. Maar, ik ervaarde meteen al de automatische controle die je hebt om productief aan het werk te gaan.”

Niet perse een niche kiezen

Tijdens de beginperiode bij StartUp werd aan Ruben verteld dat hij een niche moest kiezen, waarin hij na een tijd ervaarde dat dat niet hetgeen is waar hij gelukkig van wordt. “Toen ik eenmaal op zoek ging naar een specialisatie, kwam ik uit bij het designen voor beurshouders. Toch merkte ik dat als ik dat nog tien jaar zou doen, ik daar niet gelukkig van zou worden. Nu heb ik zoiets van: ik moet niet te veel nadenken over wat ik aanbied. Je moet vooral doen wat je leuk vindt, als je het maar doet, dan ontdek je vanzelf wel waar je klanten vandaan komen.”

StartUp waardevol
Naast dit advies heeft Ruben zijn netwerk ook flink uitgebreid door met anderen te praten. “Het hier zijn, rondlopen en met partners sparren zorgt ervoor dat je opvalt. Op een gegeven moment weten mensen wat je doet en benaderen ze je er ook voor. In combinatie met aanvullende evenementen en workshops haal je de investering er ook echt uit. Naast dat je opdrachten krijgt, wordt er bijvoorbeeld ook gevraagd of je je uurtarief niet moet verhogen. Je groeit echt verder op persoonlijk en zakelijk vlak.”

Meeste geleerd van ondernemer

In die jaren ervaring heeft Ruben veel geleerd over zichzelf en het vak ondernemen. Hij ziet een groei waar hij alleen maar trots op kan zijn. “Op ondernemersvlak kan het zo lastig zijn om jezelf op waarde te schatten. De uren die je erin stopt zijn echt waardevol, dat moet je goed doorberekenen. Daarnaast heb ik echt geleerd dat je niet alles zelf moet doen. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding, je bent dan echt uren kwijt met iets waar je niet facturabel voor kunt zijn. Daarnaast kun je door dat uit handen te geven aan je bedrijf werken.”

Wil jij net zoals Ruben sneller en beter groeien met je bedrijf? Kom eens langs bij StartUp Nijmegen. We zijn benieuwd naar jouw verhaal onder het genot van een kop koffie.