“WE HEBBEN ALTIJD AL DE INSTEEK GEHAD VAN GEWOON DOEN. WAT IS NOU HET ERGSTE DAT ER KAN GEBEUREN?”

Door Eva te Brinke van StartUp Nijmegen

Anderhalf jaar geleden ontstond het idee voor Mitch en Jeff om te starten met een Rage Room, niet wetende dat ze vandaag de dag de boekingen bijna niet meer bij kunnen houden. Het ging sneller dan ze hadden verwacht. Bij de Rage Room van Mitch en Jeff kun je met een groep langskomen om al je frustraties eruit te slaan, of gewoon omdat het een leuke activiteit is. Van flessen tot stoelen en banken, niets is te gek. Sinds de opening van het pand kijken de twee broers elkaar vol trots aan. “Als ondernemer bepaal je zelf wat je wil doen, in plaats van dat iemand tegen je zegt dat je iets moet doen.”

Een achtergrond in de zorg

Naast het feit dat de broers elkaar konden vinden in het ondernemerschap, hebben ze ook veel raakvlakken in de zorg. Zo heeft Jeff de studie verpleegkunde afgerond. “Na mijn studie verpleegkunde heb ik anderhalf jaar gewerkt als flexmedewerker bij een zorgorganisatie. Dat kon ik mooi in de avonden doen om overdag aan Smash te bouwen.” Hoewel dit een drukke periode was waarin snel een werkweek van 60 uur werd aangetikt, voelde dit niet zo. Mitch kon, net zoals Jeff, een goede combinatie maken. ‘’Jeff was iets eerder klaar met de opleiding, dus ik was tijdens mijn studie Social Work al snel aan de slag gegaan met Smash it. Daardoor had ik ook veel vrijheid zodat we onze tijd zo in konden delen dat we konden bouwen aan het bedrijf.”

We misten iets wat bij ons past

Voordat ze begonnen met Rage Room Smash it, hadden ze al geproefd van het ondernemerschap. Daarin waren ze beiden meteen verliefd geworden op het ondernemen, vertelt Mitch met een glimlach op zijn gezicht. “Hiervoor hadden we een eigen bedrijf richting de e-commerce. We dachten meteen, dit is geweldig. Maak je fouten, dan zijn het jouw fouten, en boek je successen, dan zijn het jouw successen.” Terwijl ze terugblikken op deze periode, vertelt Jeff dat het niet goed genoeg was om ermee door te gaan. “Het gaf geen voldoening, maar we wilden wel verder met ondernemen. We misten alleen iets wat bij ons past.”

Van idee tot een idee met potentie

Gelukkig kwam daar al snel het idee om te starten met een Rage Room. Hoe ze op dat idee zijn gekomen, weet Mitch nog vol lof te vertellen. “Ik zag het op Snapchat voorbij komen. In Amerika heeft elke stad een Rage Room. Toen ik het zag, zei ik direct, dit gaan we doen. Hoewel het begon als een grap, werd het steeds serieuzer.” Mitch had er al snel vertrouwen in, terwijl het idee nog even moest indalen bij Jeff. “Het duurde even voordat ik er potentie in zag, maar toen we zagen dat elke Rage room in de Benelux was volgeboekt, besloten we ervoor te gaan. Toen sloten we meteen aan bij StartUp.”

De start van een nieuwe ontdekkingstocht 

Bij die start was het een nieuwe ontdekkingstocht, waarin alles nog een raadsel was voor de twee broers. Volgens Jeff was het ondernemingsplan voor de financiering daar het belangrijkste aandeel in. “Voor ons was het een raadsel, maar met het ondernemingsplan word je snel gedwongen om overal over na te denken. Je kunt niet zomaar beginnen en denken ‘oh, dat is een leuk idee’; je wordt echt gedwongen om overal over na te denken.” Mitch vult daarop aan: “We zagen toen we met de cijfers bezig waren dat we echt naar de volgende stap gingen. We gingen eerst kijken bij een andere Rage Room in België. Toen dachten we vooral, dit kunnen we beter.”

Een locatie en financiering

Eenmaal op zoek naar een locatie was het nog best lastig om een plek te vinden waarin ze het concept begrepen, geeft Jeff aan. “Toen we op zoek gingen naar een locatie was het best lastig; ze zagen vooral dat je alleen dingen ging slopen. Per toeval zagen we deze locatie, de eigenaar vond alles goed. Toen hebben we gelijk de financiering afgerond. Binnen twee weken was het klaar. Toen ging het echt snel.”

Hoewel de jongens nog niets aan marketing hebben gedaan, stromen de boekingen nu al binnen. Dat geeft ze het volste vertrouwen. Hoewel ze nog tien andere ideeën hebben, weet Mitch dat het belangrijk is om focus te houden. “We hebben echt veel nieuwe ideeën, zoals een nieuwe locatie of juist op locatie langsgaan met bijvoorbeeld een bakwagen. Maar nu focussen we eerst op het steeds verbeteren van dit concept.” 

Dankzij jullie weten we bij wie we aan moeten kloppen 

Hoewel ze weten dat alles heel snel is gegaan, bevestigen ze ook dat ze zonder StartUp niet zouden staan waar ze nu zijn. “We raden echt iedereen aan om bij StartUp aan te sluiten door het netwerk en de werkplek. Je bent echt omringd door andere ondernemers. De een is verder dan de ander, maar iedereen is echt aan het knallen. Dat is echt motiverend. Daarnaast zijn de sparsessies echt ideaal.  Voor de algemene voorwaarden, video, financiering, het licht en geluid, is alles via jullie gegaan. Je doet het zelf, maar dankzij jullie weten we wel waar we moeten aankloppen.”


Wil jij net zoals Mitch en Jeff van idee tot uitvoering gaan? Kom eens langs voor een kopje koffie. We denken graag met je mee wat de mogelijkheden zijn.

“VOOR MIJ IS ONDERNEMEN HET COMBINEREN VAN JE PASSIE MET EFFICIËNT INKOMSTEN VERDIENEN”

Door Zoë Backbier van StartUp Nijmegen

Sinds zijn 21e is Maurice Jeunhomme werkzaam als ondernemer. Destijds was Maurice net klaar met zijn opleiding als meubelmaker en lagen de banen voor het oprapen. Een probleem: hij zocht meer verantwoordelijkheid en uitdaging. Daarom maakte Maurice de keus om binnen de horeca als freelancer aan de slag te gaan. Eenmaal in de evenementenwereld kreeg hij de smaak voor ondernemen te pakken en zette hij zijn eigen bedrijf Symmetric Studio’s op. Inmiddels is er een samenwerking ontstaan met Insomnia Rentals & Events, waar ze de clubinrichting verzorgen voor onder andere Club Freya, Parasol en evenementen tijdens het Amsterdam Dance Event.

Ondernemer met vrijheid

Maurice werkte op en af in loondienst en werd zich er steeds bewuster van dat dit leven niet bij hem paste. Hij besloot het roer om te gooien omdat hij op zoek was naar meer vrijheid. “Ik vond het niet erg om in twee weken tijd 150 uur te werken, zolang ik daarna maar kon doen wat ik leuk vond. Om als starter te kunnen doen wat je leuk vindt, is het ook nodig om efficiënt te werken en geld te verdienen. Dat is de tweespeling die ik combineerde toen ik startte met ondernemen. Het creëerde ademruimte voor mij als ondernemer”. Vanaf dat moment is hij begonnen met het bouwen van zijn bedrijf en kwam er langzaam steeds meer vrijheid in: “een ondernemer werkt elke dag van de week aan zijn bedrijf. Ik ben nu gegroeid naar een opzet waarin ik efficiënt aan mijn bedrijf kan werken en daarnaast de vrijheid heb ik die ik nodig heb als ondernemer”.

Vallen en opstaan

Maurice werkt al lang aan zijn bedrijf. “Het begon allemaal door mijn werk in de bruiloften branche en vanuit daar is het voort gaan bouwen vanuit mijn passie voor het nachtleven. Ik begon met het uitwerken van een concept waarin in licht en muziek combineerde op bruiloften en kwam er al snel achter: nobody cared. Dit leek misschien in eerste instantie een fout, maar hieruit ontstond mijn passie voor visualisatie van gevoel bij muziek vertalen naar licht en sfeer”. Het nemen van risico’s en het maken van fouten was dus nodig om tot een succesvol idee te komen.

Maurice wilde zien hoe hij zijn concept kon realiseren en uitbouwen. Hij is inventief en startte samen met vrienden met het bouwen van installaties. “We kochten online materialen op en bouwden de installaties. In het begin boden we maar vier rekjes aan, maar vanaf dat moment is het snel gegaan en is ons aanbod alleen maar groter geworden”.

Groeien in Nijmegen

Ondertussen zorgde ze ervoor dat alle partijen waar ze eerder mee samen hadden gewerkt op de hoogte waren van hun plannen voor nieuwe installaties waar ze aan werkten. Zo onderhielden ze niet alleen een sterke relatie met hun netwerk, maar breidden ze hun eigen kringen uit. Zijn installaties waren op steeds meer evenementen in Nijmegen te zien en begonnen ook op te vallen bij de grotere partijen in de regio. “Vanaf dat moment hadden we ons krediet verdiend en ging het hard. We konden opschalen wat het mogelijk maakte om hele club inrichtingen te verzorgen. Inmiddels zijn we vaste producent van onder andere Parasol en Off The Grid, en mogen we ook evenementen in Amsterdam produceren.”

Maurice kijkt met plezier terug naar wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft geproduceerd en is trots op de erkenning die zijn producties krijgen. “Mensen denken heel snel dat ze ook wel kunnen wat jij kan, wat vakmanschap erg ondergewaardeerd maakt. Gaandeweg kwam ik erachter dat de visie van ons concept uniek is. Dit had ik van tevoren niet verwacht.” Het feit dat zijn product zichzelf hiermee zo onderscheid in zijn markt bracht hem erkenning voor zijn vak.

Dealen met uitdagingen

Hard werken en je blijven onderscheiden van de rest heeft zijn concept sterk gemaakt. “Ik was in het begin heel bang dat mijn idee zomaar gekopieerd kon worden, alleen in de praktijk blijkt dat het mensen niet lukt. Het gevoel achter je concept is het belangrijkste”.

Als ondernemer zag Maurice de grootste uitdaging in efficiënt werken. “Inmiddels is dat opgelost doordat ik werk bij StartUp. Ik ben hier naartoe gekomen omdat ik merkte dat de werkzaamheden die ik minder leuk vind om te doen bleven liggen. Nu kom ik hier, sla ik mijn laptop open en ga ik echt wat doen. Thuis kon ik nog wel eens duizend-en-een andere dingen gaan doen en hier pak ik efficiëntie”.

Als Maurice aan de toekomst denkt, denkt hij “meer en groter”. Hij bouwt verder op zijn product en installaties maar wil blijven ontwikkelen en kijken wat er allemaal nog meer mogelijk is. “Ik wil unieker worden en blijf door ontwikkelen”.

Wil je net zoals Maurice structuur aanbrengen in jouw werkweek door op ons kantoor samen met gelijkgestemde ondernemers te werken? Kom langs bij StartUp Nijmegen voor een kop koffie en een vrijblijvende kennismaking.