“JIJ BENT DE MOTOR VAN JOUW BEDRIJF”

Elodie helpt startende coaches, therapeuten en creatievelingen bij het vinden van hun eerste lievelingsklanten. “Het verschil tussen geen klanten hebben of je lievelingsklanten: daar zit voor mij de magie. En daar help ik startende ondernemers graag mee verder. Zonder klanten geen bedrijf en zonder bedrijf geen droom die uitkomt.”

Na haar studie Bedrijfscommunicatie heeft Elodie dertien jaar gewerkt als interne communicatieadviseur. Totdat haar manager vroeg wat haar ambitie was. “Toen ben ik een loopbaantraject gaan doen, want wat was nou eigenlijk mijn ambitie?”

Nooit had Elodie gedacht dat ze zou ondernemen, want ze functioneerde heel goed in loondienst. “Ik ben op latere leeftijd voor mezelf begonnen. Nu werk ik met mensen die diezelfde stap doormaken. En dat is zo mooi om te zien. Want er is zo ontzettend veel mogelijk als je helemaal in contact bent met wat jij belangrijk vindt!” 

Communicatie is de sleutel! 

In haar loondiensttijd leerde Elodie alles over communicatie, social media en contacten leggen. “De ondernemers waar ik mee werk zijn zelfstandigen en hebben stuk voor stuk echt een passie voor hun vak. Ze hebben in loondienst al zoveel kennis en ervaring opgedaan, ze verstaan hun vak echt. Ze kunnen zo onwijs veel impact maken, juist omdat ze vanuit hun hart werken. En ik weet als ik hen help dat zij weer heel veel anderen gaan helpen. Dat is toch een supermooie gedachte? Ik geloof dat wanneer je jouw eigen verhaal recht uit je hart vertelt, dat je dan de juiste mensen aantrekt. Dat is bij mij namelijk ook gebeurd.”

Elodie trekt drie maanden met ondernemers op en helpt ze met hun externe communicatie. “Ik help ze hun communicatie zelf te doen. In mijn eerste jaar heb ik de communicatie voor anderen gedaan, maar ik merkte dat ik juist beter was in het adviseren en coachen. Ik ga op zoek naar de kern en helderheid van een verhaal. Wanneer dat staat, ben je klaar om naar buiten te communiceren.

“Mijn eigen lievelingsklanten vind ik door live ontmoetingen, op LinkedIn en via mijn podcast. In mijn podcast praat ik over de onderwerpen waar ik zelf dagelijks mee bezig ben. Mijn podcast maak ik speciaal voor startende ondernemers die wat meer willen weten over communicatie en aangewakkerd willen worden met een goede dosis energie. Ik neem ze meestal wandelend op, dan doe ik oortjes in en ga ik met een onderwerp op pad. Geen voorbereiding, gewoon recht uit mijn hart.”

Ondernemen is persoonlijk ontwikkelen

Elodie kwam via een vriend bij StartUp terecht. “Ik vind het echt super hier, ik raak heel erg geïnspireerd door de ondernemers om me heen. Zo heb ik heel veel gehad aan de BAM-groep. Je gaat met die groep veel meer de diepte in en helpt elkaar daardoor verder. Het is heel waardevol om feedback te krijgen van de anderen. Daarnaast heeft StartUp hele goede podcastapparatuur die ik mag gebruiken wanneer ik een podcast opneem met een van mijn klanten.”

Haar ultieme droom? “Dat klanten mij zien als dé communicatiespecialist die ze nodig hebben. En dat ze van overal en nergens vandaan komen. Dat ik me afvraag waar ze eigenlijk vandaan komen. Nu kan ik dat steeds wel herleiden. Maar dat dan uit het niets de telefoon gaat: dat lijkt me zo gaaf! Verder wil ik een groot deel van mijn winst investeren in mijn eigen ontwikkeling, daardoor blijf ik groeien. Ondernemen is persoonlijke ontwikkeling, het begint allemaal bij jezelf.”

S03E05 – Welk tarief moet je eigenlijk hanteren? ️

In de vijfde aflevering luister je naar Mark en Jack. Beiden ervaren ondernemers met ieder ook zo hun eigen ervaringen daarin. Zo hebben zij in die jaren ondervonden hoe je de verwachtingen van je klant waar kan maken. Iets wat ook samengaat met je tarief. Maar, hoe bepaal je die nou eigenlijk?

We hebben het over kwaliteit leveren, redelijkheid in prijsbepaling, tarieven per project, nieuwe tarieven doorvoeren, risico’s nemen, prijsvergelijking en mond tot mond reclame. Al met al is er een rode draad in hoe zij hun strategie rondom prijsbepaling hanteren.

Luister de vijfde aflevering hier! 

“MET MIJN PLANNINGSVAARDIGHEDEN HOOP IK VEEL BEDRIJVEN TE HELPEN!”

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Annelies Henny van Prazo. “Plannen en roosteren is mijn grote passie. Ik leg graag verbindingen, of dat nu in een rooster is of om mensen te verbinden om hetzelfde doel te bereiken: ik leg de puzzelstukjes op de juiste plaats.”

Annelies is inmiddels 29 jaar oud, maar wist van jongs af aan al dat ze ondernemer wilde worden. “Ik ben al heel jong begonnen met spullen verkopen op de kleedjesmarkt en zelf 3D-kaarten maken. Ik was een jaar of 15 toen ik samen met mijn zusje een webshop opzette. Ook in de winkel van onze buren mochten we onze spulletjes verkopen, bijvoorbeeld telefoonhoesjes en sleutelhangers. Als ik zo terugdenk, heeft die passie voor ondernemen er dus altijd al gezeten!”

Planning, roostering en advies

Voordat ze Prazo oprichtte, werkte Annelies als consulent. Omdat ze meer regie wilde hebben over haar dagelijkse leven, besloot ze haar baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. “Ik wil bedrijven laten profiteren van mijn inzichten en vaardigheden. Ik wilde al heel lang iets voor mezelf beginnen en dit was de motivatie om het ook echt te doen”, vertelt ze. “Sinds 1 april sta ik ingeschreven bij de KVK en ben ik écht startend ondernemer: een droom die uitkomt.”

Als startend ondernemer is geen werkdag hetzelfde. Annelies houdt zich dagelijks bezig met alles op het gebied van planning en roostering voor de zorg en het onderwijs. “Ik kom allerlei vraagstukken tegen: van het verwerken van roosterwijzigingen en het maken van de semesterplanning, tot het uitbrengen van advies en het optimaliseren van verbeterprocessen.” 

Annelies analyseert aan de lopende band wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. “Met name in het onderwijs zie je dat snel schakelen erg belangrijk is. Door de krapte op de arbeidsmarkt en docenten die ziek worden, wijzigt er telkens veel. Daarnaast willen we steeds flexibeler onderwijs, waar scholen natuurlijk in mee (moeten) gaan. Dat is een uitdaging voor planning en roostering. Ik kijk wat haalbaar is.”

Ontwikkelen in het onderhandelen 

Als startend ondernemer leer je jezelf erg goed kennen. Zo heeft ook Annelies veel geleerd: “In het begin vond ik het moeilijk om te onderhandelen. Je krijgt voorstellen binnen en hoe zorg je er nou voor dat ik én mijn toekomstige klant tevreden zijn met de voorwaarden? Het gaat bijvoorbeeld over tarieven, uren en allemaal andere dingen waar ik nooit eerder mee bezig was. Het zijn allemaal zaken waar je het natuurlijk over eens wilt zijn. Maar hoe kom je daaruit?”

Hiervoor heeft Annelies veel handvaten gekregen bij StartUp. “Na een lange zoektocht, kwam ik op de website van StartUp terecht en dacht ik: ‘dit moet ik hebben!’ Sinds ik ben aangesloten bij StartUp leer ik steeds meer. Jan heeft me erg geholpen met knopen doorhakken. Ik vroeg me bijvoorbeeld vaak af wat het juiste moment was om bepaalde acties te ondernemen. Jan zei dan: “Het beste moment is er nooit. Als je voor jezelf wilt beginnen, waarom dan pas over drie maanden? Als je het ook nu kunt?” Ik vond het in het begin erg spannend, maar bij StartUp maken ze mijn uitdagingen kleiner.”

“Natuurlijk is het ook fijn om kennis en ervaring met andere ondernemers te delen. Hierdoor merk je dat het helemaal niet erg is als je ergens tegenaan loopt. Je spreekt veel met elkaar: hoe is het nou écht om startend ondernemer te zijn? Wat zijn vervolgstappen voor je onderneming? Wat is spannend en lastig? We stellen elkaar gerust en geven elkaar tips. Zo helpen we elkaar écht om stappen te zetten.”

Een eigen team en werken in de regio

Annelies zou in de toekomst graag haar team uitbreiden. “Mijn team is nu nog klein, maar ik hoop dat het snel gaat groeien! Ik zie veel potentie in mensen met een vorm van neurodiversiteit. Ik ben zelf dyslectisch en heb ADD. Voor mij is de weg daardoor niet altijd makkelijk geweest, want mensen zien vaak eerder je beperkingen dan je kwaliteiten. Terwijl mensen die een ster zijn in plannen en roosteren juist vaak een vorm van neurodiversiteit hebben. Daarom wil ik graag veel tijd en energie steken in het trainen van mensen en mijn team op deze manier te laten groeien. Zo kijken we samen naar sterke kanten, zodat we tekorten in roostering en planning kunnen opvullen!”

S03E04 – HET GEDRAG VAN JOUW DOELGROEP BEÏNVLOEDEN 

In de vierde aflevering van Gewoon Doen de Podcast luister je naar Roos en Jorian. Beiden zetten ze zich het liefste in voor wat maatschappelijke impact maken. Iets wat voort komt uit inzicht hebben in het gedrag.

Zonder dat we ons er namelijk van bewust zijn, is alles wat we ons om heen zien een uiting van gedrag.Een belangrijk onderdeel om op in te spelen. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je wat de overtuigingen zijn? En hoe zit dat met wensen en behoeften?

Luister het hier in de vierde aflevering.