S02E02 – ALS JE HETZELFDE BLIJFT DOEN IN DE HOOP DAT HET BETER WORDT, WORDT HET NOOIT WAT

In de tweede aflevering luister je naar Franck Evers en zijn ‘FuckUp’ die is ontstaan op een gezellige avond in de kroeg. Zelf heeft hij heel de wereld over gereisd om mensen te leren hoe je hét perfecte biertje tapt én daarmee ook nog eens je omzet verhoogt. In combinatie met het oprichten van het platform James Horeca komen daar veel mooie kansen, maar ook misstappers om de hoek kijken.

We gaan in gesprek over Freddy Heineken, ‘who the f* is Alice?’, onverwachte successen, het anticiperen op je omgeving en we gebruiken vooral het perfecte getapte biertje als metafoor voor het maken van een blunder.

Luister jij aflevering twee onder genot van een biertje in de zon? ☀️ Check het hier!

VAN ONDERNEMER NAAR PARTNER: “TE VEEL BEZIG ZIJN MET JE PASSIE KAN OOK EEN VALKUIL ZIJN”

Geschreven door Maud Stekelenburg 

Als starter aansluiten bij StartUp Nijmegen en dan doorgroeien van ondernemer naar partner. Een mooie manier om je kennis en ervaring te delen met andere beginnende ondernemers. Dat vindt ook Mirjam de Heus van brandingbureau Kenmerk, die sinds februari partner is bij StartUp Nijmegen: “Ik denk niet dat je starters kunt behoeden voor wat er komen gaat, je leert door vallen en opstaan.”

Mirjam startte in 2019 met Kenmerk. Als brandingbureau maken ze sterke merken: van strategie tot naamontwikkeling en van logo tot website. “We houden ons bezig met alles wat een merk uitstraalt. Echt het totale plaatje”, vertelt ze. 

Gewoon durven

Mirjam was korte tijd geleden zélf nog een starter. Daardoor weet ze precies waar de valkuilen zitten en herkent ze zichzelf in deze eerste fases. “Startende ondernemers zijn vaak te voorzichtig. Zo durven ze bijvoorbeeld hun website pas te laten zien zodra die af is. Maar wanneer is je website echt af? Ik denk dat je niet moet wachten tot iets perfect is: dat is het namelijk nooit. Uiteindelijk moet je gewoon gaan en die sprong in het diepe wagen. En je moet vooral onthouden dat iedereen bij StartUp ook ooit op hetzelfde punt heeft gestaan”, vertelt ze bemoedigend.

Eén van Mirjams eigen valkuilen was dat ze de grote lijn van haar bedrijf uit het oog verloor. “Eigenlijk kwam dat puur door mijn eigen passie voor merken maken. Daardoor vergat ik dat Kenmerk zelf ook een merk is waaraan gebouwd moet worden. Ik verloor de grote lijnen uit het oog, terwijl ik hard werkte en veel uren maakte.”

Van ondernemer naar partner: go with the flow

Als beginnende ondernemer heeft Mirjam toentertijd veel aan de partnergesprekken bij StartUp gehad. “De partners kijken blanco naar je situatie en geven je goede feedback op je website of salesverhaal. Dat hielp mij om door te gaan. Als startende ondernemer heb je een passie, maar weet je nog lang niet alles van het ondernemen. Partnergesprekken hielpen me om overzicht te houden.” 

Nadat Mirjam StartUp verliet, wilde ze graag contact houden. “Ik verliet een gezellige, bruisende community en wilde dat helemaal niet loslaten. Dus werd ik ‘vriend van StartUp’, waardoor ik toch een beetje verbonden bleef. Met het kleine jaarlijkse bedrag dat daarbij hoort, kan StartUp voor ondernemers blijven doen wat ze ook voor mij hebben gedaan.” 

En nu is ze zelf partner. “Vooral omdat ik het leuk vind om mijn visie te delen vanuit mijn positie. Kenmerk staat nog veel dichterbij de start dan een organisatie die al járen meedraait: ik heb het zelf allemaal kortgeleden meegemaakt. Dat maakt dat ik snap wat starters doormaken en ik hun vragen al snel concreet voor ogen heb. Al heeft iemand met 20 jaar ervaring weer veel diepere lessen die ook waardevol kunnen zijn.”

“Zelf ben ik van de ‘go with the flow’: als ik iets zie wat ik tof vind, ga ik dat doen. Na wat onderzoek weet je namelijk al snel of iets het proberen waard óf tijdverspilling is. En dat is ook wat ik wil meegeven aan starters. Het is zonde van je tijd als je in detail op papier wilt zetten wat je gaat doen. Je kunt de snelle wereld van nu nou eenmaal niet voorspellen. Je moet ook durven loslaten en vertrouwen op het feit dat het goedkomt. Mijn partnergesprekken zullen dan vooral ook creatieve brainstormsessies worden.”

Wil je zelf de stap van ondernemer naar partner maken? Of graag kennismaken met deze partner of andere partners die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Je vindt ze in ons overzicht van partners.

S02E01 – IEDEREEN VINDT HET LEUK OM TE HELPEN, MAAR NIEMAND WORDT OM HULP GEVRAAGD

In de aftrap van het tweede seizoen luister je naar Dick Bos, aanjager van Startup Nijmegen, over zijn meest leerzame blunder die hij elke dag nog met zich meeneemt. Hij is ervan overtuigd dat je veel meer kan leren van je een misstapper dan alleen maar de succesverhalen die worden gedeeld.

Wat we je vooral kunnen vertellen over deze aflevering is dat het water je in de mond loopt. Want, we hebben het niet alleen over hebzucht, het valideren van je product of dienst en het stellen van vragen, maar ook over chocola, chips en deeg…

Benieuwd naar welke fuckup Dick deelt? Het zal er in ieder geval voor zorgen dat je jouw onderscheidend vermogen binnen no time kan vinden. Met daarbij ook nog eens een tevreden klant. 

Luister de 1e aflevering van seizoen 2 nu op Spotify!

SAMEN SNELLER GROEIEN – JOS VAN DEN BERG

Geschreven door Jodi Bel van Tekstbureau Letterdesk

Bij StartUp Nijmegen kun je gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Jos van den Berg – algemeen directeur bij Repair Care – is een van die partners: “Mijn belangrijkste advies aan andere ondernemers is: houd overzicht en blijf rustig.”

Repair Care ontwikkelt en levert duurzame houten reparatieproducten die via bouwcentra en verfgroothandels bij onderhoudsbedrijven, aannemers en schilders terechtkomen. Dat ze alleen houten producten leveren, is een bewuste keuze. “Het is beter voor het milieu en je portemonnee”, vertelt Jos. “De duurzaamheid van onze producten zit ‘m vooral in de kwaliteit die we leveren: we willen constant de beste zijn.” 

En die ambitie begint volgens Jos bij je collega’s. “We merkten dat onze kwaliteit verbeterde als collega’s zélf uitzochten wat er moest gebeuren.” Sinds een tijdje werkt Repair Care dan ook met projectteams. “Daarom hebben we nu bijna geen hiërarchie meer: iedereen voelt zich vrij in het werk en de eigen ontwikkeling. We werken meer naast elkaar en laten multi- en interdisciplinaire projectteams de belangrijke beslissingen nemen.”

Samen sneller groeien dankzij meer vrijheid

De nieuwe manier van werken valt inmiddels goed in de smaak, al was het wel even wennen. “Deze werkvorm betekent namelijk dat ik als CEO een stapje opzij doe: ik ga niet meer over alle besluiten. Dat vonden m’n collega’s wel even een dingetje, want het is nogal een verantwoordelijkheid. Maar als je thuis je eigen portemonnee beheert, dan moet dat op je werk toch ook kunnen? Iedereen op z’n eigen beslissingen laten vertrouwen, was wel de grootste uitdaging.”

Het idee om het roer om te gooien, begon zelfs bij Jos’ eigen managementteam. “Ik vroeg hen een aantal jaar geleden om mij doelstellingen te geven in plaats van andersom. Toen kwamen ze met het advies: ga een cursus coaching volgen, vertel wat je geleerd hebt en pas het bij ons toe. Ik was sceptisch, want ik heb helemaal geen geduld en kan mijn mening moeilijk voor me houden”, glimlacht Jos. Toch volgde hij de cursus. “Inmiddels heb ik mijn diploma als coach en ben ik zelfs world wide coach: ik mag overal ter wereld een coachrol vervullen. Ik ben erachter gekomen dat je iemand alleen maar kan helpen door vragen te stellen. Je hoeft je eigen mening niet altijd te delen: mensen hebben minder sturing nodig dan je denkt.”

Die coachende manier van werken werpt z’n vruchten af binnen Repair Care. “De drempel om dingen bespreekbaar te maken is zo goed als weg: ik zoek zelf ook naar feedback”, aldus Jos. “Goed voorbeeld doet goed volgen. Nu gaat het super met het bedrijf en in mijn privéleven.”

Belangrijkste advies voor andere ondernemers

In zijn gesprekken met startende ondernemers bij StartUp, probeert Jos die essentie van rust over te brengen. “Ik luister goed en probeer in te schatten waar iemand staat met z’n onderneming. Vooral omdat het in het begin draait om het moment van opschalen: wanneer ga je dat doen? En hoe kom je aan investeringen? Dat zijn vragen die ik graag samen onderzoek.” 

“Een eigen onderneming is in het begin hard werken en veel uren maken”, gaat Jos verder. “Ik weet nu hoe belangrijk het is om overzicht te houden en effectief te werken. Heb je een volle mailbox? Plan alle losse taken in je agenda en werk ze in behapbare stukken af. Laat je niet afleiden door telefoons en voorkom dat je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Zo houd je de lonkende pop-ups van je telefoon en laptop onder controle.” Oftewel: houd overzicht en blijf rustig. “Dat is het belangrijkste advies dat ik kan geven. Het is vanuit mijn positie natuurlijk makkelijk gezegd, omdat ik inmiddels de ruimte heb om er zo over te denken. Maar ik heb dat ook moeten leren: ik hoop dat andere ondernemers dat sneller doorhebben.”

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor een spreekuur met Jos van den Berg of een van onze andere partners!