SAMEN MET ORION NAAR EEN NOG STERKER STARTUP KLIMAAT

Dat een startende ondernemer meer bereikt in de eerste 5 jaar – en deze overleeft  door middel van begeleiding en kennisdeling – is iets wat zowel Orion als StartUp Nijmegen alleen maar kunnen beamen. Naast de behoefte in begeleiding en kennisdeling over onderwerpen die samengaan met je business kan er ook behoefte zijn aan financiering. Dat is waar Orion Gelderland bij komt springen. 

Orion Gelderland

Orion Gelderland is een samenwerkingsverband tussen 10 instellingen in Gelderland. Zo zitten verschillende kennisinstellingen, maar ook andere coöperaties die kunnen bijstaan in het verlenen van coaches en kennis aangesloten. Samen bieden ze een constructie die innovatieve en opschaalbare ideeën begeleiden. Deze initiatieven zijn gericht op de energiesector, creatieve sector en smart business. 

Voor wie?

Een ondernemer klopt bij een van de tien aangesloten partners aan. Vanuit hier wordt er een inhoudelijk programma, uitgebreid netwerk en intensieve coaching aangeboden. Een startende ondernemer heeft behoefte aan verschillende onderwerpen. Orion staat op zoveel mogelijke manieren bij om te helpen waar nodig. Op dezer manier krijgt de starter elke mogelijke begeleiding door middel van een traject waar op dat moment behoefte aan is. Binnen dat traject wordt er ook gekeken of er financiering nodig is om het idee te realiseren. Wanneer dat aan de orde is, komt het StartUp fonds Gelderland om de hoek kijken. 

Beoordeling

StartUp fonds Gelderland biedt mogelijkheden voor leningen in de pre-seed fase. Vaak durven investeerders het namelijk nog niet aan om in deze fase te investeren en ondersteunen. De provincie biedt met dit fonds de mogelijkheid om verschillende ideeën die grote maatschappelijke vraagstukken oplossen, meer te kunnen realiseren door bij te staan in deze beginfase. Bij het verlenen van deze financiering wordt gekeken naar verschillende criteria, waarbij maatschappelijke impact, innovatie en opschaalbaarheid de belangrijkste zijn. Orion helpt bij de onderbouwing van deze criteria.

Begeleiding

Door de intensieve coaching en de mogelijkheid in financiering van Orion hopen ze meer draagkracht te creëren door grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Daarmee geloven zij, net zoals Startup, in de innovatiekracht en de bijdrage in een sterk en slim ondernemersklimaat. 

Zit jij in de pre-seed fase en voel je de behoefte aan coaching en misschien zelfs financiering? Kijk dan eens op de website van Orion voor meer informatie. https://orion-gelderland.nl/

Wie weet realiseer jij dan wel het volgende initiatief dat van grote maatschappelijke impact is. 

STAGE LOPEN BIJ STARTUP NIJMEGEN: “HET VERTROUWEN DAT IK KREEG BIJ STARTUP, IS ENORM WAARDEVOL”

Niet alleen ondernemen, maar ook stage lopen bij StartUp Nijmegen is erg leerzaam. In een omgeving vol creativiteit en gepassioneerde ondernemers ontstaan de mooiste ideeën. Zo heeft Meike (18) tijdens haar stage ‘Gewoon doen! De podcast’ van StartUp Nijmegen bedacht en uitgewerkt. “Ik wilde iets nieuws bedenken wat echt een toevoeging aan StartUp zou zijn.”

Meike zit in haar laatste jaar van de studie Mediamanagement & Marketing aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Voor haar studie heeft ze vijf maanden stage gelopen bij StartUp Nijmegen. “Mijn moeder heeft zelf bij StartUp gezeten en via haar ben ik hier eigenlijk terecht gekomen. Toen heb ik een gesprek gehad met Dick en Eva en dat klikte meteen.”

Gewoon doen!

Met ‘Gewoon doen! De podcast’ geeft Meike wekelijks een podium aan alle (startende) ondernemers om zo tot de meest inspirerende verhalen te komen. “Zelf luister ik veel podcasts, dus het idee lag al binnen handbereik. Toen ben ik een plan gaan maken, heb ik onderzoek gedaan en ben ik dat vorm gaan geven. Hiervoor heb ik het internet afgezocht en ben ik veel met ondernemers in gesprek gegaan. Ook Eva heeft me enorm geholpen. Zij gaf me dan echt dat zetje in de rug als ik bijvoorbeeld mensen niet aan durfde te spreken”, legt Meike uit.

Dankzij al die gesprekken, kreeg Meikes plan steeds meer vorm. “Mijn idee was eerst om ondernemers tegenover elkaar te zetten en ze verschillende stellingen voor te leggen. Deze stellingen zouden ze dan met elkaar bespreken, waardoor er inspirerende of motiverende discussies ontstaan. Uiteindelijk bleek iets meer sturing wel handig, dus nu schuift Eva aan om het gesprek te leiden.” 

Toen het concept zo goed als stond, ontbrak alleen de naam nog. “Die is echt spontaan tijdens een wandeling met ondernemer Nick Beernink naar boven gekomen”, vertelt Meike. “Hij heeft mij ontzettend veel geholpen in het hele proces. Hij zei tijdens die wandeling dat ik het ‘gewoon moest gaan doen’. Toen dacht ik gelijk: dat wordt de naam! Ik heb Eva, Jan en vooral Dick moeten overtuigen van deze titel en dat is gelukt. Ik ben een logo gaan ontwerpen en echt aan de slag gegaan.”

De podcast wordt niet alleen op de socials van StartUp, maar ook op locatie gepromoot. “Zo heb ik de bestickering bedacht op de ramen van StartUp. Deze heb ik ontworpen samen met ondernemers. Wanneer mensen dan voorbijlopen zien ze staan: ‘Podcast opnemen? Hier kan het ook!’, om zo ook ondernemers van buitenaf te inspireren.”

‘Gewoon doen! De podcast’ is een enorm succes en Meike is dan ook erg trots tijdens het beluisteren van de afleveringen. “Ik heb met deze podcast van niets iets gemaakt: dat is supermooi! Het luisteren van de podcasts vind ik dan ook erg leuk. Ik ben best trots op mezelf en wil dit zeker blijven doen: unieke verhalen van mensen aanhoren en ook echt ondernemers verder helpen.” Ook nu haar stage bij StartUp is afgerond: “Ik ben nog steeds bezig met de podcast: ik edit de afleveringen en plaats ze elke week op de socials en Spotify.”

Een leerzame omgeving bij StartUp Nijmegen

“Ik heb bij StartUp ontzettend veel geleerd. Op zakelijk en persoonlijk gebied ben ik enorm gegroeid. Zo was ik eerst een verlegen meisje, maar voel ik me nu erg op m’n plek en durf ik met iedereen te praten. Ik heb dan ook veel vertrouwen gekregen van Dick, Jan en Eva. Ze vertrouwden mijn idee en zagen het als een echte toevoeging van StartUp, dat is heel speciaal”, zegt Meike.

“Aan het einde van mijn stage zei Jan tegen mij dat ik zo hard werk, dat ik gewoon een echte ondernemer ben. Toen ben ik wel even gaan nadenken om er misschien iets mee te gaan doen. De waardering die ik heb gehad van Dick, Jan en Eva heeft me een enorm warm gevoel gegeven, daar ben ik echt heel blij mee. Maar, eerst nog maar eens mijn stage bij VideoExpress afmaken. Een andere onderneming dat is aangesloten bij StartUp en waar ik terecht ben gekomen tijdens mijn stage hier.”

Helaas zit het team van StartUp vol met medewerkers waardoor er geen ruimte meer is voor stagiaires. 

SAMEN SNELLER GROEIEN: “ONDERNEMER ZIJN IS ÉÉN GROTE LEERSCHOOL”

Geschreven door Yannick Baay van Tekstbureau Letterdesk 

Bij StartUp Nijmegen kun je heel gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Vincent de Schepper – oprichter van OOXOO – is een van die partners. “OOXOO is het derde bedrijf wat ik heb opgericht en ik vind het leuk om mijn ervaring te delen.”

OOXOO is volgens Vincent een soort Google, maar dan binnen een bedrijf. “Iedereen die voor een bedrijf werkt, moet weleens op zoek naar informatie. Een rapport, een mailtje, een offerte. Dat zoeken kost ontzettend veel tijd, helemaal als je niet zeker weet of jouw informatie ergens in de cloud staat, of op een externe harde schijf.”

De zoekmachine van OOXOO lost dat probleem op. “We combineren zoektechnologie, natural language understanding en kunstmatige intelligentie om een interne zoekmachine te bouwen. Onze zoekmachine laat zien waar jij je antwoord kunt vinden en geeft ook direct antwoord op je zoekvraag, zonder dat je nog bestanden hoeft te openen.”

Van startup naar scaleup

OOXOO is op dit moment een scaleup en nog geen groot, gevestigd bedrijf. Maar Vincent heeft als partner veel meer ervaring om op te leunen. “Ik heb in 2000 een online platform voor huisartsen opgebouwd en richtte later een medisch uitzendbureau op. Beide bedrijven zijn een groot succes geworden.”

Volgens Vincent is ondernemen altijd uitdagend. “Je bent voortdurend bezig met het oplossen van problemen. Als goede ondernemer ben je altijd bezig met wat er beter kan. Ik denk dat het belangrijk is om af en toe even achterom te kijken en te beseffen wat je allemaal hebt bereikt.” Daarnaast vertelt Vincent dat het gevoel en instinct van een ondernemer goud waard zijn. “Je onderneemt niet om je eigen ego te strelen, maar om zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Vertrouw daarbij ook op zeker je eigen gevoel, al helemaal wanneer het gaat om samenwerkingen.”

Samen sneller groeien door onzekerheid los te laten

“Nu ik wat ouder ben en meer ervaring heb kan ik makkelijker zeggen: als ondernemer ben ik regelmatig onzeker geweest. Het is een kunst en een uitdaging om dat te accepteren. Zorg ervoor dat je geen nieuw persoon wordt, en als het ware een rol gaat spelen om de juiste indruk te maken op je klanten. Als die rol eigenlijk niet bij je past, straal je dat meteen uit. Ik heb veel meer respect voor iemand die twijfel durft te laten zien en kwetsbaarheid toont.”

Omdat Vincent is opgeleid als huisarts, heeft hij veel gesprekstechnieken geleerd. “Die pas ik ook zeker toe in de partnergesprekken. Ik zie altijd twee opties als ondernemers bij mij langs komen. Soms hebben mensen praktische vragen en zijn ze op zoek naar een concreet antwoord. Dan doe ik mijn best om antwoord te geven op die vraag. En soms komt er iemand langs die komt verkopen. Dan ga ik zitten en luisteren. Behandel me maar als prospect! Als je verhaal rammelt, is dat niet erg. Maar je hoort het wel eerlijk van me. Het is beter dat ik het je vertel dan een klant, toch?”

Win-winsituatie

Vincent is niet zonder reden partner geworden bij StartUp. “Voor mijn eerste twee bedrijven heb ik altijd landelijk zaken gedaan. Maar ik woon al zo lang in Nijmegen, ik wilde hier wat doen. Als partner kan ik mijn passie voor ondernemen inzetten en anderen helpen. Ondernemen is een idee hebben en na hard werken resultaat zien. Ik wil zien dat andere mensen dat ook ervaren. Als ik de kans heb om anderen minder te laten struikelen dan ik deed helemaal in het begin, dan doe ik dat heel graag.”

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor het spreekuur van Vincent de Schepper of een van onze andere partners!

S01E09 – HOE ZET JE EEN BEDRIJF OP EN HOE LAAT JE DAT MET TOEGEVOEGDE WAARDE GROEIEN?🎙️

In de laatste aflevering van dit seizoen schuiven, Sander Claus van CXsmart en Vincent de Vries Match en Fit aan en delen hun verhaal en ervaringen met hun onderneming. Al met al blijkt dat hun achtergrond in de (top)sport terug is te vinden in het ondernemerschap. Net zoals binnen elke topsport en ondernemerschap – en andersom – veel elementen parallel lopen met elkaar: investeren in een relatief kleine kans van resultaat, vol geloof hebben in je eigen kunnen, vallen en opstaan en veel doorzettingsvermogen.

Samen gaan ze in op hun eigen successen waarin ze geen oogkleppen ophadden, maar wel bij hun eigen kracht bleven voor een sterke toegevoegde waarde. Uiteindelijk gaat het om mooie dingen creëren en bereiken om datgene te doen waar je echt gelukkig van wordt.

Luister de aflevering hier! 

ONDERNEMER IN NIJMEGEN: “HET LIEFST HAD IK DE KRATHAAK BINNEN EEN DAG OP DE MARKT GEBRACHT”

Geschreven door Jodi Bel van Tekstbureau Letterdesk

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Thijs Jansen van Outdoor Concepts. Hij zei vroeger al dat hij uitvinder wilde worden óf het leger in wilde. Het leger heeft hij gezien, dus nu is het tijd voor zijn andere jongensdroom. “Ik zie heel snel oplossingen voor praktische problemen.”  

Thijs is manager van een onderhoudsteam bij een chemische fabriek en startte daarnaast zijn eigen bedrijf op. “Ik ging na mijn afstuderen in de werktuigbouwkunde het leger in. Daarna kwam ik in het onderhoud van schepen terecht en nu werk ik bij mijn huidige baan”, vertelt Thijs. “Ik heb altijd ideeën gehad om producten te ontwikkelen, maar deed dat meer in mijn vrije tijd.”

Praktische vindingen

Thijs besloot Outdoor Concepts op te zetten naast zijn huidige werk. Hij was al met wat ontwerpen bezig, toen de Krathaak op zijn pad kwam. “Dat idee is puur uit eigenbelang ontstaan”, lacht Thijs. “Er zouden wat vrienden komen barbecueën, dus ging ik op de fiets boodschappen doen bij de supermarkt bij mij in de buurt. Ik kwam thuis en was vergeten om bier te halen. Dus ik wilde terugfietsen, tot ik me bedacht dat het helemaal niet handig is om een krat bier te vervoeren op de fiets, zeker met mijn fiets zonder bagagedrager. En dus pakte ik de auto, terwijl de supermarkt echt een paar honderd meter verderop is. Toen dacht ik: hier moet ik iets op verzinnen.” 

Hij sloeg aan het tekenen en werkte zijn ontwerpen uit met zijn 3D-printer. “Het is super leuk om met zo’n idee aan de slag te gaan. Het is een relatief eenvoudig product, maar toch uniek en handig. Ik heb inmiddels al heel wat prototypes gemaakt: de huidige Krathaak is nummer 26.” Nu is de Krathaak bijna klaar voor verkoop. Om ‘m klaar te maken voor de markt, let Thijs op een aantal dingen. “Waaronder makkelijke productie en een lage prijs. En de haak moet makkelijk in gebruik zijn. Ik heb ‘m zo uitgewerkt dat je ‘m aan je stuur, bagagedrager of welke stang dan ook kunt hangen: geschikt voor alle soorten fietsen dus.”

Creatieve ondernemer in Nijmegen

In eerste instantie wilde Thijs zijn Krathaak-idee verkopen aan een andere partij. Hij kreeg namelijk veel positieve reacties uit zijn omgeving. Maar het idee verkopen, bleek lastig. “Ondanks dat diverse promotiebedrijven het een leuk idee vonden. Dus besloot ik om het allemaal zelf te gaan doen. Ook patent aanvragen, bijvoorbeeld.” 

Dat ondernemen bevalt hem goed. “Het is super om zelf alles te mogen beslissen. Ik kan mijn eigen idee op mijn eigen manier op de markt brengen. Ik ben regelmatig tot ’s nachts bezig met werken, gewoon omdat het zoveel energie geeft”, vertelt Thijs. “Al ben ik natuurlijk ook tegen fouten aangelopen. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer de kosten of tijdsduur te laag ingeschat, omdat ik gewoon zo enthousiast ben. Het liefst had ik de Krathaak op de markt gebracht zodra ik op het idee kwam, maar in de praktijk moet je natuurlijk veel meer geduld hebben.”

Hulp van StartUp

Thijs vindt het dan ook fijn om met ervaren ondernemers te sparren bij StartUp. “Dat netwerk is echt fijn. Ook heeft StartUp afgelopen jaar een paar honderd krathaken bij me besteld voor in hun kerstpakket: ontzettend tof! De Krathaak is daar ook ideaal voor: ik verkoop ‘m in één variant, maar bedrijven kunnen ‘m ook bestellen in hun eigen logo en bedrijfskleur.” 

Binnenkort is de Krathaak ook voor particulieren te koop. “Ik hoop dit voorjaar mijn webshop te lanceren, zodat iedereen komende zomer met een Krathaak door de stad fietst! Daarna is het weer tijd voor nieuwe uitvindingen: ik moet mezelf dwingen om eerst dit af te maken. En eh, wat die nieuwe uitvindingen zijn, houd ik mooi nog even voor mezelf.” 

Wil je kennismaken met deze ondernemer in Nijmegen of andere ondernemers die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Je vindt ze in ons overzicht van ondernemers.