‘We willen een community bouwen waarmee we als groep Nederland ontdekken’ – Sabine van der Voort en Andrea Zaalman van The Road Trip Club


20 juli 2021

‘We willen een community bouwen waarmee we als groep Nederland ontdekken’ – Sabine van der Voort en Andrea Zaalman van The Road Trip Club

 

Door: Jodi Bel van tekstbureau Letterdesk

 

De Nijmeegse Sabine van der Voort en Andrea Zaalman woonden zonder dat ze het van elkaar wisten op hetzelfde moment in China. Via een organisatie die expats samenbrengt, kwamen ze met elkaar in contact. Bij terugkomst in Nederland filosofeerden ze over het idee hier net zo’n bedrijf te starten. Om expats meer van Nederland te laten zien en om verschillende mensen samen te brengen. Dat bedrijf werd The Road Trip Club.

 

Expats op weg helpen

“Het is best lastig om mensen te spreken als je in een vreemd land komt. De taal is onbekend, je kent de mensen niet, weet de weg niet… In China sloten we ons daarom aan bij een trip waar locals en expats elkaar ontmoetten. We deden de leukste dingen, zagen iets van het land en leerden mensen kennen. We dachten: zoiets móet ook in Nederland komen!”, vertellen Andrea en Sabine enthousiast. 

 

Expats blijken zich namelijk vaak eenzaam te voelen in een land dat anders is dan hun thuisland. “We horen vaak dat expats ertegenaan lopen dat Nederlanders een eigen agenda hebben en al maanden van tevoren volgepland zitten. Daardoor is het voor expats heel lastig om contact te maken”, leggen Andrea en Sabine uit. “Maar áls ze dan eenmaal contacten hebben gelegd, vinden expats Nederlanders heel aardig en behulpzaam. Het duurt alleen gewoon even tot je als expat echt vrienden maakt.”

 

Daarom laten ze expats met The Road Trip Club op een leuke manier kennismaken met de mooiste plekken in Nederland, samen met locals. Via Facebookgroepen speciaal voor expats uit Arnhem en Nijmegen, maar ook via hun Instagram-account promoten Sabine en Andrea hun organisatie. “We willen echt een mix maken tussen Nederlanders en expats die meegaan op dagtrip. Zo kunnen ze elkaar op een leuke manier ontmoeten.”

 

Sinds februari plannen ze betaalde dagtrips zoals een uitje naar een klimbos en het Drielandenpunt of een steptocht op de Veluwe. Zodra het weer mogelijk is, komen daar ook binnenactiviteiten bij, zoals een kaasproeverij, gezellige dineravonden of zelfs samen carnaval vieren.

 

Een community bouwen

En daar blijkt animo voor te zijn: hun eerste trip was meteen volgeboekt. En mensen die eerder zijn meegegaan, meldden zich meteen aan voor de volgende trip. Precies wat Sabine en Andrea voor ogen hadden, glunderen ze: “We willen echt een community bouwen waarin we als groep Nederland (en later ook België en Duitsland) ontdekken en contact houden met elkaar. Een soort familie eigenlijk. We zijn daarom ook absoluut geen ‘gids’, maar zijn er juist om expats en locals mee te nemen, samen te brengen, en elkaar te supporten. Die persoonlijke touch maakt ons als bedrijf uniek.” 

 

En dat blijkt te werken: “Veel expats die meegaan met één van onze dagtrips of naar onze evenementen komen, zeggen achteraf: ‘Wow ik wist niet dat er zoveel andere expats waren’. Dat haalt meteen een stukje eenzaamheid weg.” Daarnaast is The Road Trip Club een van de weinige bedrijven die alles tot in de puntjes regelen. “Deelnemers komen aan op het station in Nijmegen en stappen het busje in dat hen naar de juiste locatie brengt. En wij regelen de rest.”

 

Zijn er dan zoveel mooie plekjes te vinden in Nederland? “Oh, zeker wel”, antwoordt Sabine. “We komen op plekken waar we zelf nog nooit zijn geweest en blijven op ontdekkingsreis. Als Nederlander doe je dat niet zo snel in eigen land, maar nu komen we op de mooiste plaatsen. Daarom zijn onze trips ook zo leuk voor Nederlandse locals.” Ze doen veel online research, vragen tips aan vrienden en familie en vragen ook expats wat ze willen zien van Nederland.

  

De boekhouding en het financiële gedeelte van hun onderneming, vinden ze soms lastiger. Want waar moet je beginnen? Doordat ze een werkplek bij StartUp Nijmegen vonden en zich bij de community aansloten, kregen ze veel nieuwe inzichten en tips over dingen waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Ook bood het hen de mogelijkheid om in korte tijd hard te groeien. “Het is echt een zoektocht. Maar dankzij StartUp hebben we een groot netwerk waardoor we van andere ondernemers kunnen leren. Dat alles maakt het ondernemen een stuk makkelijker.”

 

Grenzeloos dromen

En natuurlijk denken Sabine en Andrea ook aan de toekomst. “Ons uiteindelijke doel is om vanuit meerdere locaties tripjes te plannen en ook meer uit te kunnen wijken naar België en Duitsland zodra dat weer mogelijk is. We willen een team opbouwen zodat meerdere collega’s kleine groepjes mee kunnen nemen op trip. Door de groepen klein te houden, behouden we hopelijk de persoonlijke ervaring.” Maar wat écht tof zou zijn, is als mensen speciaal naar Nijmegen komen voor hun bedrijf. “Dat ze zeggen: ‘ik wil naar Nijmegen, omdat The Road Trip Club daar is’. Een droom!”Deel dit bericht