Samen sneller groeien: “Ik krijg energie van mensen die aan een nieuwe toekomst bouwen” – partner Sander Claus


13 juni 2022

Bij StartUp Nijmegen kun je gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Sander Claus van CXsmart is groeicoach voor scale-ups en startups en een van onze partners: “Als je je bedrijf wilt laten groeien, moet je ook jezelf ontwikkelen.”

 

Ondernemen kost veel tijd, energie en uitzoekwerk. “Zonde als iedere ondernemer telkens zelf het wiel moet uitvinden”, vindt Sander. Door zijn jarenlange ervaring als ondernemer en marketeer bij grote, succesvolle bedrijven weet hij er alles vanaf: “Vanaf het moment dat ik afstudeerde, ben ik ondernemer geweest. Of in ieder geval: ondernemend. Ik heb verschillende bedrijven opgericht en uitgebouwd op het gebied van datagedreven marketing en klantentevredenheid. Hierdoor heb ik door schade en schande geleerd. Bijvoorbeeld dat ondernemers soms vergeten om ook écht die eerste stap te zetten als ze groots denken en grootse plannen maken.”

 

Samen sneller groeien door ontwikkeling 

Scale and Grow is het nieuwste bedrijf dat Sander aan het opzetten is: een platform waarop ondernemers dankzij zelfcoaching zichzelf én hun bedrijf helpen groeien. “Ik vind het leuk om aan nieuwe dingen te beginnen en ideeën te laten groeien”, vertelt Sander. “Scale and Grow is dan ook het perfecte startpunt als een bedrijf een nieuwe fase in wil, door wil groeien of een andere weg in wil slaan.” En daar hoort persoonlijke groei ook bij, legt hij uit. “Veel starters vergeten dat je ook jezelf moet ontwikkelen als je je bedrijf wilt laten groeien. Ik ga dan ook graag samen met ondernemers op zoek naar een manier om ze op praktisch en persoonlijk vlak verder te helpen.”

 

StartUp Nijmegen is dé plek om je eerste stap te zetten als beginnend ondernemer. Voor Sander was een samenwerking met StartUp dan ook vanzelfsprekend: “Ik krijg er energie van om met mensen te werken die jong van geest zijn. Ik merk in coachingsgesprekken bijvoorbeeld dat gevorderde ondernemers hun bedrijf om zichzelf heen hebben gevormd. Als ze vastlopen en mij om hulp of advies vragen, denken ze vaak dat ik hun omgeving aan ga passen. Terwijl het probleem vaak bij henzelf ligt! Die mindset wil ik startups en scale-ups meteen meegeven: je moet altijd blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen. En dat kunnen die starters nog als geen ander: daarom is het zo leuk om ze te coachen.”

 

Groeien? Werk aan langetermijndoelen en geef het tijd

In de spreekuren die Sander als partner van StartUp Nijmegen houdt met startende ondernemers, brengt hij het belang van tijd en langetermijndoelstellingen over. “Je hoort het vaak: als ondernemer ben je zo druk, dat je geen tijd overhoudt. En toch moet je tijd maken om na te denken. Tijd is prioriteit! Wekelijks een uurtje nadenken over je langetermijndoelstellingen, doet al wonderen. Want als je die voor ogen hebt, maak je makkelijker keuzes. Het klinkt erg vanzelfsprekend, maar in de praktijk gebeurt het te weinig. Ik probeer ondernemers dan ook te helpen om dat stukje peace of mind te krijgen.”

 

Sander zet startende ondernemers flink aan het denken tijdens zijn partnergesprekken. “Ik denk echt met ze mee en probeer ze te helpen op een manier die bij hun bedrijf past. Hoe ze mijn advies toepassen, is vervolgens natuurlijk aan henzelf. Dat doet iedereen op z’n eigen manier”, gaat Sander verder. En uit al die gesprekken en contacten haalt hij zelf ook weer nieuwe inzichten en inspiratie. “Ik word er erg gelukkig van: mensen die aan een nieuwe toekomst bouwen, geven me energie!”

 

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor een spreekuur met Sander Claus of een van onze andere partners!

Deel dit bericht