Samen sneller groeien: “Als je ver wilt komen, ga dan samen” –  partner Jeroen Douglas (Solidaridad)


09 mei 2022

Door Jasper Martin van Tekstbureau Letterdesk

Bij StartUp Nijmegen kun je gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Jeroen Douglas is één van die partners. Hij heeft de stichting Solidaridad uitgebouwd tot een internationale organisatie met echte impact. Zijn devies: “Als je snel wil gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.” Als partner van StartUp hoopt hij anderen te inspireren om duurzame initiatieven te ontwikkelen.

Jeroen reisde voor zijn werk de hele wereld over. Hij is executive director bij Solidaridad, een stichting die over de hele wereld actief is en als kraamkamer van duurzaamheidsinitiatieven verantwoordelijk is voor belangrijke verandering. “In 1996 waren we initiatiefnemer van Max Havelaar bananen, nu bekend onder de naam Fairtrade. Grote bedrijven wilden niet mee met onze duurzame waarden, dus zijn we het zelf gaan doen. Een groot deel van de aandelen reserveerden we voor de boeren zelf.” Die aanpak, waarbij de armen profiteren, voeren ze uit met ‘boots and brains on the ground’. “We innoveren en voeren het ook daadwerkelijk uit.”

Het heilige vuur is er nog steeds

Na dertien jaar en zeven verschillende functies binnen Solidaridad heeft Jeroen nog altijd dezelfde passie voor duurzaamheid. “Het heilige vuur is er nog steeds. Ik werk heel hard, maar dat kan omdat ik in de juiste energie zit. Ik weet goed wat ik wel en niet kan en dat maakt het werk leuk.” Dat probeert hij ook over te brengen op jonge ondernemers bij StartUp die grootse plannen hebben. “Als je ver wilt komen moet je drie dingen goed doen. Eerst moet je weten wat je talent is. Zodra je dat ontdekt hebt moet je doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en eigenwijsheid hebben. De derde en laatste is een Afrikaanse wijsheid: als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.” 

Hij geeft toe dat het antwoord simpel lijkt, maar in de praktijk lastig genoeg is. “Einstein wist dit goed te verwoorden. Het is voor iedereen zo dat 5% van je succes afhangt van talent en de rest is bloed, zweet en tranen. Hij zei zelf ongeveer voor 6% van talent afhankelijk te zijn. Dat betekent dus dat ook híj het vooral moest hebben van zijn doorzettingsvermogen.”

Back to my roots
Na jarenlange omzwervingen voor zijn werk bij Solidaridad woont Jeroen inmiddels weer aan de rand van zijn geboortestad Nijmegen. Hij ziet belangrijke uitdagingen die vragen om starters die duurzame initiatieven durven op te zetten. Daarom sloot hij zich als partner aan bij StartUp. “We moeten samen een groene economie ontwikkelen om een vuist te maken tegen multinationals. Zo kunnen we allemaal floreren op basis van lokale goederen en hulpmiddelen.” Volgens Jeroen zijn er al veel starters die hier aan bijdragen, door initiatieven te ontwikkelen die een alternatief bieden voor big pharma, big tech, big food en big energy. “Die help ik dan ook graag vooruit!”

Samen sneller groeien: Nijmegen als groene metropool
Jeroen geeft ook graag de ruimte aan andere starters om met innovatieve ideeën aan de slag te gaan. “We kunnen niet alles zelf doen. We halen starters uit de landen waar we projecten draaien zoals Zambia en Indonesië. Daarnaast gebruiken we ook Nederlandse innovaties om deze op wereldwijde schaal toe te passen, bijvoorbeeld een tool om de impact van klimaatverandering te berekenen.” Het liefst ziet hij dat starters een groene metropool realiseren in zijn vertrouwde Nijmegen. “We moeten lokaal gezonde circulaire voedselsystemen en productie opbouwen. Daarom wil ik die globale kennis graag dichter bij huis inzetten: local for local.”

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor een spreekuur met Jeroen Douglas of een van onze andere partners!

Deel dit bericht