“Ondernemen heeft me eigenwijs gemaakt” – Mark Schoor van Schoor Advocatuur en Mediation


03 maart 2021

“Ondernemen heeft me eigenwijs gemaakt” – Mark Schoor van Schoor Advocatuur en Mediation

Door: Yannick Baay van tekstbureau Letterdesk

Voordat Mark begon met ondernemen, deed hij ervaring op als advocaat in loondienst en als  bedrijfsjurist. Dat beviel goed, maar Mark dacht het in zijn eentje beter te kunnen doen. “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, mijn dienstverband opgezegd en mijn eigen bedrijf opgericht.”

Een echte starter is Mark niet meer, want hij begon zijn eigen bedrijf al in 2006. “Ik nam toen één klant mee van mijn werkgever die ik zelf had aangedragen, waarvan ik zou kunnen leven. Ik woonde toen nog in Eindhoven en huurde een eigen locatie.” Het begin van zijn onderneming verliep nogal stroef. “Die ene klant ging vrij snel failliet en toen bleek het best lastig om aan nieuwe klanten te komen.” Vervolgens begon de kredietcrisis. Mark vertelt dat hij toen maar gewoon begonnen is met langsgaan bij andere advocatenkantoren en adverteren in kranten. “Je hebt toch naamsbekendheid nodig als advocaat, mensen moeten je vertrouwen.”

Ondanks dat de start misschien niet zo soepel ging, wil Mark nooit meer terug naar een dienstverband. “Ik denk eigenlijk dat ik niet eens meer terug kan. Ik ben nogal eigenwijs geworden door het ondernemen. Het feit dat ik zelf kan beslissen hoe laat ik werk en hoeveel uren ik maak, vind ik prachtig.” Mark denkt dat zijn aanpak ervoor zorgt dat mensen hem graag als advocaat aannemen. “Ik ben geen advocaat die meteen in de aanval gaat. Ik kijk liever naar de toekomst en naar de samenwerking tussen mensen. Ik denk dat die instelling een goede indruk maakt.” Mark denkt dat hij nu meer uren maakt dan toen hij nog in loondienst werkte, maar dat vindt hij niet erg. “Hard werken voor je eigen bedrijf is veel fijner, want je ziet er meteen iets voor terug. Ik heb nu meer plezier in mijn werk, dan is het ook niet erg om soms wat langer door te werken.”

Twee petten

Met zijn bedrijf doet Mark twee dingen. “Ik hou me bezig met privacywetgeving en het familierecht. Die twee markten lijken totaal niet op elkaar. Op het gebied van privacyvraagstukken werk ik vooral op interimbasis voor multinationals, terwijl het familierecht heel persoonlijk is en draait om contact met mensen.” In het familierecht heeft Mark de rol van mediator, die ervoor moet zorgen dat mensen ook na een scheiding nog met elkaar kunnen praten. “Ik vind het mooi om te zorgen dat zo’n vervelende situatie zo soepel mogelijk verloopt.”

Mark woont sinds afgelopen september in Nijmegen en ziet hier in de stad nieuwe kansen. “Nu ik in Nijmegen woon, wil ik me meer gaan richten op mediation. Een frisse start in een nieuwe stad, dat is prettig.” Als advocaat mag je al als mediator optreden, maar om zich verder te specialiseren, wil Mark een mediationopleiding gaan volgen. “Ik hoop hier voor de zomer mee klaar te zijn. Dan kan ik me nog meer gaan richten op dit vakgebied.” Wanneer Mark als mediator gaat werken, is het niet nodig om als advocaat actief te blijven. “Toch ga ik dat wel blijven doen. Advocaat zijn vind ik gewoon heel erg leuk en het is fijn om altijd nog iets achter de hand te hebben.”

Geen netwerk in Nijmegen

De verhuizing naar Nijmegen betekende niet alleen een nieuwe start, maar ook een gebrek aan netwerk. “Dat was voor mij ook een van de redenen om me aan te sluiten bij StartUp.” Flexwerkplekken kende Mark al uit Eindhoven. “Ik ben een dag gaan proefzitten bij StartUp en dat beviel heel goed. Ik heb toen even gewacht omdat ik midden in de verhuizing zat, maar toen dat eenmaal geregeld was, heb ik me meteen aangemeld.” Nadat hij zich had aangesloten bij StartUp merkte Mark dat er meer mogelijkheden waren. De partnergesprekken bevielen Mark meteen ook erg goed. “Omdat ik in de privacywetgeving en het familierecht werk, is er altijd wel een partner waar ik wat aan heb!”

Deel dit bericht