Mijn ideale project? Het compleet inrichten van een bezoekerscentrum.’ – Patrick Messmer van Committ


03 februari 2021

Mijn ideale project? Het compleet inrichten van een bezoekerscentrum.’ – Patrick Messmer van Committ

 

Door: Yannick Baay van tekstbureau Letterdesk

 

Patrick Messmer deed als werknemer veel ervaring op als projectleider bij creatieve projecten. “Ik leg met Committ de focus op de creativiteit, zodat bedrijven zich kunnen onderscheiden, en op het maakproces, van ruimtelijk en grafisch ontwerp tot video en animatie.

 

Een paar jaar geleden begon Patricks vriendin voor zichzelf. “Dat ging heel goed, waardoor ze een hele andere blik op de wereld ontwikkelde en ze liet me zien dat ze haar werk ook prima als zelfstandige kon doen. Ik werkte toen nog in loondienst en deed gave projecten.” Patrick vond zijn werk op dat moment superleuk: “Ik mocht naar het buitenland vliegen om daar bijvoorbeeld mooie videoprojecten te doen!” De stap van zijn vriendin zette Patrick echter wel aan het denken, waarop hij besloot om een pauze te nemen en te bedenken wat belangrijk voor hem was.

 

Duizendpoot

“Ik kwam tot de conclusie dat het tijd was voor vernieuwing. Ik nam de wat onwennige stap naar zelfstandigheid, en het voelde als een goede keuze.” Patrick helpt nu bedrijven met zijn brede ervaring. “Van het creatieve denkproces tot aan het maakproces. Ik help met allerlei communicatieoplossingen, of dat nou een (drone-)video of een grafische presentatie is.” Zo is Patrick bijvoorbeeld betrokken bij POP’HUB, waar hij het concept heeft ontwikkeld en heeft begeleid bij de uitvoering. “Ik ondersteun de ondernemers die daar hun innovaties laten zien, maar help ook op praktisch gebied zodat het er weer piekfijn uitziet.” 

Het ondernemen bevalt Patrick inmiddels uitstekend. “Ondernemen is gewoon leuk. Ik bepaal nu zelf hoe mijn werkdag eruitziet en op welke manier ik kan bijdragen en voor wie.” Vooral het indelen van zijn tijd bevalt Patrick erg goed. “Ik kan nu er bewust voor kiezen om bijvoorbeeld op dinsdag naar de sauna te gaan en dan op zaterdag te werken. En niemand die me vraagt waar ik naartoe ga!”

 

Starten tijdens de coronacrisis

Patrick startte begin 2020 met Committ en belandde dus al snel in de coronacrisis met zijn nieuwe bedrijf. “Dat was natuurlijk geen fijne start. Je bedrijf leeft van acquisitie en dat vind ik een stuk lastiger online. Het goed met iemand afstemmen, gaat me veel beter af wanneer ik iemand in het echt ontmoet.” Toch is 2020 geen slecht jaar geweest voor Committ. “Ik kreeg wel opdrachten binnen via mensen die mij al kenden. Opdrachtgevers die mij aanbevolen bij anderen bijvoorbeeld.”

Over de toekomst van Committ heeft Patrick al goed nagedacht. “Ik hoef geen groot bureau met twintig medewerkers, dat is niet mijn doel. Ik wil vooral groeien in de projecten die ik doe. Ik wil een volwaardige gesprekspartner zijn voor bedrijven, zodat ze met vertrouwen hun opdracht bij me neerleggen.” Als communicatieprofessional weet Patrick dat het beter is om te focussen op één niche, maar dat doet hij bewust niet. “Ik wil Committ zo breed mogelijk houden. Die combinatie van werkzaamheden vind ik juist het allerleukst. Niet alleen video’s maken, maar ook helpen met de site of de ruimtelijke inrichting. Ik hou erg van die afwisseling. Mijn ideale project? Een bezoekerscentrum inrichten, waarbij creativiteit, praktische uitvoering, ruimtelijke inrichting, video, gamification en grafisch design allemaal samenkomen. Dan heb je me. Kom maar op!”

 

De voordelen van StartUp

Als ondernemer die niet had verwacht om ondernemer te worden, was het voor Patrick belangrijk om inzichten van anderen te krijgen. “Thuiswerken is leuk, maar ik wilde ook andere mensen spreken. Mijn vriendin had al een tijdje een werkplek bij StartUp Nijmegen gehad, dus contact leggen met Dick en Jan was geen probleem.” Eenmaal bij StartUp, merkte Patrick dat de community zijn ondernemerschap makkelijker maakte. “Door ervaringen uit te wisselen, twijfels te delen, concepten voor te leggen en ervaren ondernemers en partners te spreken, biedt StartUp een prima plek om het ondernemerschap uit te bouwen. En omdat het concept van StartUp een bekende naam is in de regio, opent het deuren die anders gesloten zouden blijven.”

Deel dit bericht