‘Met een goede basis kun je verder groeien’


04 december 2020

‘Met een goede basis kun je verder groeien’

 

Nick Schieving van Zuiderhuis Nijmegen over het belang van je zaken op orde hebben

 

Nick Schieving is samen met zijn vader eigenaar van verzekeringsadviesbureau Zuiderhuis Nijmegen. Als een van de meer dan 40 partners van StartUp Nijmegen houdt hij iedere maand een gratis spreekuur. “Ik geef onder andere advies over bedrijfsverzekeringen, maar vind het ook heel interessant om mijn netwerk uit te kunnen breiden”, vertelt hij.

 

Het partnerschap van Zuiderhuis Nijmegen met StartUp past goed bij de lokale marktbenadering van het adviesbureau. “We werken veel hier in de regio en die kennen we dus ook goed”, legt Nick uit. “Dit netwerk is voor ons een welkome aanvulling. En daarbij vind ik het heel leuk om deze partnergesprekken te voeren. De gedrevenheid van alle ondernemers werkt aanstekelijk. Daar krijg ik energie van.”

 

Nick: “Ik vind het altijd interessant om te horen wat een startende ondernemer nu precies doet. Wat is je bedrijfsdoel? En hoe ben je begonnen? Ik vertel natuurlijk ook over ons bedrijf en de dingen waar wij mee bezig zijn en zo ontstaat er vaak een match. Kennen we dezelfde mensen? Misschien werken we wel in dezelfde branche?”

 

Aansprakelijkheid

 

Een van de vaste vragen die Nick altijd stelt, is: hoe heb jij je aansprakelijkheid afgedekt? “Dat is echt een basisbehoefte voor een bedrijf, maar veel ondernemers denken daar niet meteen aan. Maar juist als je een VOF of eenmanszaak hebt, ben je privé aansprakelijk. Dus dat moet je wel goed regelen.” Bij Nick kun je dus altijd terecht voor advies over bedrijfsrisico’s, verzekeringen en aansprakelijkheid. “En dat kunnen veel ondernemers wel op prijs stellen. Het blijft toch een belangrijk onderwerp.”

 

“Ik ben heel geïnteresseerd in hoe andere ondernemers omgaan met risico’s en de afdekking daarvan”, vertelt hij. “En of ze daar wel een plan voor hebben gemaakt. Niet uit bedrijfsbelang, maar ik wil gewoon weten hoe starters daarover denken. En ze misschien wel aanzetten om daar goed over na te denken. Want wat doe je als je even geen succes hebt? Of als een medewerker ziek wordt? Wat als je ergens voor aansprakelijk voor gesteld wordt?”

 

Belangrijkste tip

 

Het beste advies dat hij aan startende ondernemers wil geven, is dat ze de basis goed op orde moeten brengen. Nog voordat ze beginnen, eigenlijk. “Natuurlijk ga je eerst langs de Kamer van Koophandel, dat moet. Maar heb je ook gedacht aan algemene voorwaarden? Een deugdelijke boekhouding? En je aansprakelijkheid regel je dus met een verzekeringsadviseur.” Dat kost allemaal geld en leidt ook nog eens niet meteen tot extra omzet. “Maar een goede basis helpt je met de groei van je bedrijf. Iedere keer weer.”

 

Nick krijgt regelmatig de vraag: wat als medewerkers ziek worden? Hoe moet ik dat verzekeren? “Want als je mensen in dienst hebt, dan heb je 104 weken loonbetalingsverplichting bij een vast contract. Dat betekent dat je 2 jaar lang het loon van die zieke medewerker door moet betalen. Dat moet je dan wel kunnen. Daarvoor kun je je dus verzekeren met een verzuimverzekering, maar dat kost wel geld. Veel ondernemers weten echter niet dat je er ook voor kunt kiezen om bijvoorbeeld eerst een half jaar zelf door te betalen en daarna de verzekeraar te laten betalen. Dat scheelt weer in de kosten. Dit advies heeft bij enkele Sunners al geleid tot een uitkering, waardoor ook de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd blijft.”

 

Wil jij nog meer tips van Nick? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht