‘Een partnerspreekuur is een win-winsituatie’


08 januari 2021

‘Een partnerspreekuur is een win-winsituatie’

Branko Godijk van RDC over waarom partnergesprekken voor iedereen goed zijn

 

Branko Godijk is sinds kort een van de bijna vijftig partners bij StartUp Nijmegen waarmee je maandelijks een spreekuur kunt plannen. Vijftien jaar geleden startte hij zijn eerste onderneming. Inmiddels heeft hij er drie op zijn naam staan en wil hij al zijn opgedane kennis graag delen. “Want daar leer ik zelf ook weer heel van”, legt hij uit.

 

Van kinds af aan wilde Branko al voor zichzelf beginnen. “En dat heb ik dus maar gedaan, 15 jaar geleden. Een aantal van die bedrijven zijn nooit succesvol geworden, maar ik stuur nu drie goedlopende organisaties aan. En dat is voor mij veel meer dan alleen werk, het is echt een hobby. Natuurlijk neem ik het wel heel serieus. Je hebt toch de verantwoordelijkheid over veel mensen en het gaat om een hoop geld.”

 

’Ik werk graag met jonge mensen’

 

Branko staat aan het roer bij RDC Nijmegen, OfficeFood en Café Y Más “Ik vind het heerlijk om een bedrijf aan te sturen. Samenwerken met mensen, ideeën bedenken, klantcases bespreken en vooral: zorgen dat die klanten tevreden zijn. En daarbij werk ik graag met jonge mensen. Zo leuk als ik ze binnen zie komen in hun eerste echte pak of met hun eerste auto. Dat ze voor het eerst in die zakelijke wereld terechtkomen en dat ik ze echt zie groeien. Dat geeft mij een goed gevoel.”

 

Naast de jonge medewerkers in zijn bedrijf, helpt hij bij StartUp Nijmegen ook graag startende ondernemers. “Voor mij is het namelijk heel verfrissend en goed om met jonge ondernemers te praten. Ik wil heel graag hun visie weten en de manier waarop zij in het leven staan. Daar kan ik dan weer veel van leren. Een win-winsituatie.”

 

‘Bereid je goed voor’

 

Ieder partnerspreekuur verloopt weer anders. Hoe maak je een bedrijf groter? Hoe zorg je voor een verdienmodel? Is mijn concept wel levensvatbaar? En hoe kan ik verder groeien? Allemaal vragen waar Branko je graag mee helpt. “Sommige ondernemers hebben heel veel vragen voorbereid. Daar houd ik wel van. Zelf bereid ik me ook altijd goed voor. Ik kijk bijvoorbeeld altijd naar de website van het bedrijf. Andersom vind ik het ook prettig als de ondernemer tegenover mij zich goed heeft ingelezen. Dan wordt het gesprek ook leuker.”

 

Tips voor ondernemers

 

Ook hij zelf heeft al heel wat lessen geleerd als ondernemer. “In het begin was ik bijvoorbeeld veel te flexibel voor mijn werknemers. Ze wilden van alles en konden het allemaal krijgen. Ik wilde iedereen te vriend houden en gelukkig maken. Maar dat resulteerde in allemaal verschillende afspraken met mensen, waar ik nu nog steeds nadeel van ervaar.” Zijn accountant heeft hem daarnaast altijd met beide benen op de grond gehouden. “Niet te gek doen, heb ik geleerd. Eerst geld verdienen en dan pas uitgeven. Dat klinkt simpel, maar toch werken veel ondernemers andersom. Ik wil altijd eerst een bepaalde omzet halen, voordat ik ga investeren. Dan kan het ook niet mis gaan.”

 

Een laatste tip van Branko: “Blijf altijd realistisch. Je kunt wel een heel mooi idee hebben, maar als er gewoon geen vraag naar is, dan word je daar ongelukkig van. Aan de andere kant: sommige ondernemers willen alleen maar gelukkig worden van hun werk. Maar werken is niet per definitie alleen maar leuk. Ook voor jezelf beginnen niet. Ik heb fantastisch werk en zou niks liever willen doen, maar ik sta ook onder druk en maak me ook wel eens zorgen. Die dingen horen er gewoon bij. Maar laat je daardoor ook niet afschrikken.”

 

Wil je ook met Branko in gesprek over het ondernemerschap? Dat kan via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

 

Deel dit bericht