“De manier waarop wij ons verplaatsen moet beter” – Portret van een ondernemer


03 juli 2020

Met dank aan: Kris van tekstbureau Letterdesk

𝘙𝘰𝘣𝘦𝘳𝘵 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘢𝘮𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘦𝘯 𝘦𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪ë𝘯𝘵𝘪𝘦. 𝘛𝘰𝘦𝘯 𝘩𝘪𝘫 𝘯𝘰𝘨 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦, 𝘸𝘪𝘴𝘵 𝘩𝘪𝘫 𝘢𝘭: 𝘥𝘢𝘵 𝘸𝘪𝘭𝘥𝘦 𝘩𝘪𝘫 𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘧. 𝘐𝘯𝘮𝘪𝘥𝘥𝘦𝘭𝘴 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘸𝘦 𝘵𝘸𝘦𝘦 𝘫𝘢𝘢𝘳 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘩𝘪𝘫 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴𝘣𝘶𝘳𝘦𝘢𝘶 𝘪𝘯 𝘥𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘮𝘦 𝘮𝘰𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵. 𝘡𝘪𝘫𝘯 𝘥𝘰𝘦𝘭? 𝘔𝘦𝘵 𝘻’𝘯 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘬𝘪𝘭𝘰𝘮𝘦𝘵𝘦𝘳𝘴 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘬𝘪𝘭𝘰𝘮𝘦𝘵𝘦𝘳𝘴 𝘥𝘪𝘦 𝘸𝘦 𝘸𝘦𝘭 𝘳𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘪𝘦𝘧𝘴𝘵 𝘻𝘰 𝘻𝘶𝘪𝘯𝘪𝘨 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬.

Mobiliteit kan veel efficiënter, vindt Robert. “Kijk maar eens naar het Stationsplein in Nijmegen. Je ziet enorm veel mensen kriskras door elkaar bewegen. Fietsers, voetgangers, auto’s, bussen. Dat levert soms gevaarlijke situaties op. En heb je wel eens nagedacht over hoeveel ruimte er in de stad eigenlijk is ingericht voor auto’s? Hebben ze écht zoveel ruimte nodig? Kan dat niet anders?” Allemaal dingen waar Robert zich ontzettend aan ergert. “En dan heb ik het nog niet eens over de ochtendspits gehad. De manier waarop wij ons verplaatsen kan en moet echt beter.”

𝗩𝗮𝗻 𝗔 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗕

Met Mobilyze adviseert hij bedrijven en gemeentes over duurzame mobiliteit. Zo helpt hij een grote gemeente om haar wagenpark van 220 voertuigen te verduurzamen. In Brabant is hij bezig met een deelautoproject en samen met de provincie Gelderland en gemeente Nijmegen gaat hij een plan maken om de afvallogistiek in de binnenstad te verbeteren. “Ik help hen allemaal om te kijken: hoe kunnen we onze mensen en goederen zo duurzaam mogelijk van A naar B krijgen? Bedrijven denken zelf vaak meteen aan elektrische auto’s, maar er zijn veel meer opties. Want wat dacht je van het OV of misschien wel elektrische fietsen?”

𝗩𝗿𝗶𝗷𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝘄𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗵𝗲𝗶𝗱

Robert wist al snel dat hij zijn eigen onderneming wilde starten. “Dat roep ik al vanaf de middelbare school. Dat heb ik ook wel van thuis uit meegekregen, mijn vader is ZZP’er. Ik zag al snel dat dit heel veel vrijheid opleverde, maar natuurlijk ook veel verantwoordelijkheid. Je moet er flink wat werk insteken. Die ambitie zat er al vroeg in. Ik wilde zelf iets opbouwen en daarmee verder groeien.”

Het ondernemen bevalt hem heel erg goed. “Eerst werkte ik nog samen met een compagnon, maar sinds oktober doe ik alles in mijn eentje. Het was wel even pittig om alle beslissingen zelf te moeten nemen, maar nu vind ik het juist fijn.” Met Mobilyze hoopt hij nog zeker de komende 20 of 30 jaar bedrijven te kunnen ondersteunen. “Nu ben ik vooral bezig met relaties opbouwen en netwerken. Dat kost veel tijd, maar over een aantal jaar ga ik daar de vruchten van plukken.”

𝗚𝗼𝗲𝗱 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗼𝗺 𝘁𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻

Door de Corona-crisis merkt Robert dat projecten veel worden doorgeschoven. “Dat vond ik lastig om te accepteren, maar aan de andere kant heb ik wel omzet in het vooruitzicht voor over een paar maanden. Het geeft me nu de mogelijkheid om het iets rustiger aan te doen. Wat meer te lezen en mezelf te ontwikkelen.” Voor iedereen die een eigen bedrijf op wil richten, ziet hij toch kansen. “Eigenlijk is dit een goed moment om te starten. Nu gaat het even slecht, maar daarna wordt het alleen maar beter. Dat is een fijn vooruitzicht.”

Deel dit bericht