“De enige constante die er is, is beweging”


25 juni 2021

“De enige constante die er is, is beweging”
Kristie Lamers van RVN@ over rekening houden met een steeds veranderende omgeving

Als een van de zestig partners van StartUp Nijmegen helpt Kristie Lamers van RvN@ beginnende ondernemers op weg. Kristie heeft de starters van StartUp veel te bieden als directeur van een innovatieplatform voor het mkb in Nijmegen. “Met mijn netwerk probeer ik de ondernemers vooruit te helpen, want daar heeft RvN@ ook wat aan.”

Voordat Kristie aan de slag ging bij innovatieplatform RvN@ deed ze iets heel anders. Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad in Nijmegen heeft ze politieke ervaring en als horecaondernemer weet ze ook wat het is om een bedrijf op te bouwen. “In mijn rol als partner bij StartUp kan ik die ervaringen allemaal combineren. Omdat ik mijn eigen horecabedrijf heb gehad, ken ik de do’s en dont’s van het ondernemen, maar ik kan ook politiek-strategische lijnen uitleggen aan starters.”

De mkb’ers van morgen

RvN@ ziet het mkb als de ruggengraat van een sterke lokale en regionale economie. “Ik denk dat de starters bij StartUp de toekomstige mkb’ers zijn. Daarom vind ik het ook zo leuk om partner te zijn. Ik wil zoveel mogelijk partijen bij elkaar krijgen, want iedereen wordt daarmee geholpen.”

Ze ziet het niet als haar taak om als ambassadeur voor startups te gaan werken, maar wil je wel helpen aan contacten. “Als ik na een gesprek denk dat jouw bedrijf iets kan toevoegen aan een van mijn projecten, dan ga ik daarna aan de slag met mailtjes.” Starters kunnen bijvoorbeeld meewerken aan een van de innoverende projecten van RvN@, maar dat hoeft natuurlijk niet. “Zie het gewoon als een mogelijkheid die je krijgt, een lead waar je gebruik van kunt maken.”

Vanwege haar rol bij RVN@ gaat Kristie haar partnergesprekken goed voorbereid in. “Starters en mkb’ers werken veel samen, dus ik zie de partnergesprekken ook als een kans voor RvN@. Ik heb dan ook inhoudelijk veel interesse in de bedrijven van de starters die bij StartUp rondlopen.” Van tevoren kijkt Kristie alvast of de StartUppers een rol kunnen spelen in haar netwerk of een van de lopende projecten. “Soms kan ik mensen slim en snel verbinden op een manier waar RvN@ en het ecosysteem ook profijt van heeft. En soms is het gewoon een gesprek met alleen maar tips, dat is natuurlijk ook prima.”

Projectleider

Kristie vindt het belangrijk dat starters zichzelf durven te laten zien. “Ik vind het mooi om te zien als starters zich actief opstellen en laten zien wat ze kunnen. Dat is ook de beste manier om mijn aandacht te trekken.” Kristie merkt dat veel starters hopen om projectleider te worden bij een van de projecten van RvN@ en dat via een partnergesprek proberen. “Zo werkt het helaas niet, want ik heb geen eindeloze pot met geld. Je hebt veel meer aan mij als je me als partner jouw product laat keuren of wanneer je om advies vraagt.” Dat betekent niet dat er geen leuke samenwerkingen kunnen ontstaan. “ Marco Labordus van Retter Medical heb ik gekoppeld aan een circulaire kickstart. Eigenlijk probeer ik altijd wel een starter te koppelen aan iemand in mijn netwerk.”

Drie tips van Kristie

Politieke ervaring, een eigen horecaonderneming en directeur van een innovatieve organisatie. Kristie is als geen ander in de positie om goede tips te geven aan de starters van StartUp. “Ik heb drie tips waar elke starter wat aan heeft. De belangrijkste is beweging. Beweging is de enige constante die er is. Als ondernemer moet je daar mee kunnen dealen. Denk nooit ‘mijn product is af, dus nu hoef ik niets meer te doen’, want dat werkt niet.”

De tweede tip is een stuk praktischer. “De eerste keer dat je jouw product of dienst gaat verkopen, is nooit perfect. Maar dat mag je niet tegenhouden. Ga het gewoon doen, want als je aan de tekentafel blijft zitten, komt er niets van.” Volgens Kristie zijn we geneigd om te denken dat alleen 100% goed genoeg is, maar dat vindt ze onzin. “Ik kan na vier jaar bij RvN@ veel beter uitleggen wat we precies doen dan in mijn eerste jaar. Maar in dat eerste jaar moest ik ook gewoon met mensen praten.

De derde tip is misschien een opluchting voor veel ondernemers. “Cold calling is echt verleden tijd. Ga op zoek naar netwerken, daar heb je veel meer aan. Vroeger werd business één-op-één gecreëerd, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Het opbouwen van een netwerk moet echt onderdeel zijn van je sales, dan kom je veel verder. Het netwerk van StartUp is al een heel goed begin!”

Heb jij interesse in het netwerk van RvN@? Of ben je benieuwd wat Kristie van jouw bedrijfsidee vindt? Schrijf je dan in voor haar spreekuur via deze link. Ook de andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht