“De administratie kun je in het begin best zelf”


22 januari 2021

“De administratie kun je in het begin best zelf”

Sjak Siteur van OAMKB Nijmegen – Millingen aan de Rijn over financieel overzicht bij startende ondernemers

Sjak Siteur is een van de bijna vijftig succesvolle ondernemers uit de regio die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten als partner. Beginnende ondernemers kunnen aankloppen voor advies over het begin en de toekomst van hun eigen onderneming. Met zijn ervaringen en expertise op het gebied van financiën helpt Sjak hen graag op weg.

Het partnerschap van Sjak hebben startende ondernemers in de regio te danken aan facilitaire held Wil Leenders. “Wil vertelde me dat ze bij StartUp op zoek waren naar nieuwe partners. Ik heb toen een goed gesprek gehad met Dick Bos, om te kijken wat de mogelijkheden waren. Al snel bleek dat het vooral draaide om het helpen van startende ondernemers. Dat maakte me meteen enthousiast!”

Sjak herkent de uitdagingen om een bedrijf te starten. “Het starten van een bedrijf is gewoon heel lastig. Je bent bezig met een prachtig idee, waardoor je heel gefocust bent. Dat betekent in de praktijk dat je vaak onvoldoende beseft dat er nog veel meer bij een bedrijf komt kijken. Zo noem ik in mijn gesprekken vaak de relatie die je hebt met de Belastingdienst.” Het is volgens Sjak belangrijk dat starters van iemand te horen krijgen waar ze allemaal op moeten letten. “Hoe mooi je idee of product ook is, je planning moet wel realistisch zijn. Ik heb zelf ervaren dat het opstarten van mijn business meer tijd kostte dan ik had verwacht. Dat moet je dan wel kunnen opvangen.”

Ondernemers geruststellen

In zijn gesprekken wil Sjak ondernemers vooral geruststellen. De administratie bijhouden is misschien lastig, maar het is zeker geen onmogelijke taak en dat probeert hij dan ook te benadrukken. “Neem bijvoorbeeld je btw-aangifte in het allereerste kwartaal. Veel ondernemers maken zich daar zorgen over. Maar dat is helemaal niet nodig! Die eerste aangifte is qua inhoud helemaal niet spannend.” Overzicht is het allerbelangrijkste. En dat is voor een startende ondernemer goed te doen. Sjak: “In het begin kun je de financiën bijvoorbeeld best zelf doen. Wanneer jij nog geen jaar bezig bent, is het helemaal niet nodig om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Excel is voor een beginnende ondernemer gewoon een prima start.”

Wanneer de bedrijven van ondernemers eenmaal wat groter worden, geeft Sjak andere tips. “Stel je voor dat je bedrijf gegroeid is en dat je die startende fase wel achter je hebt gelaten. Dan kun je voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting altijd iemand inschakelen. Een groeiend bedrijf met potentie en serieuze omzet heeft vaak hulp nodig, en dat is geen schande om toe te geven.”

Blije gezichten

Op de vraag wanneer een gesprek met een starter succesvol is, heeft Sjak meteen een antwoord: “Wanneer ik een blij gezicht tegenover me zie, weet ik dat het een goed gesprek is. Ik vind het fijn wanneer ik alle vragen van een ondernemer kan beantwoorden, maar onzekerheden wegnemen is nog veel prettiger. Starters reageren vaak heel opgelucht op mijn Excel-verhaal.” Naast tips en adviezen probeert Sjak de gesprekken ook altijd inhoudelijk te maken. “Inhoudelijke gesprekken zijn het allerleukst. Wat voor bedrijf heb je opgericht? Wat voor producten of diensten lever je en hoe ziet de markt er uit? Zo leer ik ook nog eens wat van die startende ondernemers!”

Wat Sjak betreft komt iedereen die bij StartUp aangesloten is, een keertje bij hem langs. “Je hebt niets te verliezen. Het kost je een uurtje en heb je de kans om een professional te spreken! Die spreekuren, van alle partners eigenlijk, zijn pure winst voor jonge ondernemers.”

Wil jij jouw vraagstukken eens met Sjak bespreken? Of ben je benieuwd naar zijn andere tips en adviezen? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.  

 

 

Deel dit bericht