‘Beter een verkeerde beslissing dan helemaal geen beslissing’


13 november 2020

‘Beter een verkeerde beslissing dan helemaal geen beslissing’

Ton van de Klok van KlokGroep geeft tips aan startende ondernemers

Samen met zo’n veertig andere gevestigde ondernemers uit de regio geeft Ton van de Klok bij StartUp Nijmegen advies aan startende ondernemers in het Rijk van Nijmegen. Tijdens partnerspreekuren delen zij hun netwerk, ervaringen en expertise met deze beginnende ondernemers om hen een zo goed mogelijke start te geven. “Open gesprekken zijn het fijnste”, vindt Ton.

Voor Ton was het partnerschap met StartUp Nijmegen heel logisch. “Daaraan liggen twee overwegingen ten grondslag. Enerzijds vinden we dat we als Nijmeegs bedrijf ook een bijdrage moeten leveren aan de stad en de omgeving. En dus ook startende ondernemers proberen te helpen. Zeker als ze enthousiast zijn. Anderzijds is het voor ons ook goed om te kijken welke startups er beginnen. Sommigen zijn misschien ook interessant voor onze bedrijven. Dan heb je een win-winsituatie.”

KlokGroep werkt inmiddels via de partnergesprekken met een aantal startups samen. “Vooral op het gebied van data zijn veel interessante ontwikkelingen. En op het gebied van communicatie en pensioenadvies voor medewerkers hebben we ook trajecten ingezet.  Dat komt allemaal voort uit partnergesprekken.” 

Toch vindt Ton directe acquisitie in partnergesprekken soms lastig. “Als je alleen komt met de vraag ‘kun je me werk geven’, dan zal ik de boot toch een beetje afhouden. Geforceerd vragen om werk, gaat niet helpen. Je moet wel iets toe kunnen voegen. Vinden we samen een aanknopingspunt in een gesprek, dan kan een samenwerking een meerwaarde zijn.”

Voorbereid, maar niet té

Open gesprekken zijn het fijnste, geeft Ton aan. “Natuurlijk moet je je voorbereiden en weten waar je het over wilt hebben. Maar wat mij betreft geldt: kom liever niet met een hele waslijst van vragen en gooi ook niet meteen je hele ondernemingsplan op tafel. Kom met een gerichte vraag en laat dat leiden tot een gesprek waar je samen bekijkt hoe je het doet, waar je op kunt letten en wat anders kan. Elk gesprek heeft eigen dynamiek en dat maakt het juist zo leuk.” Een geslaagd gesprek, vindt Ton, gaat ook de diepte in. “Dan komen we samen tot de kern van een probleem. Dan kan ik pas goed meekijken en adviseren, dat is het leukste. Als mensen zich bloot durven geven, dan komt het vanzelf wel.”

Ton is niet bang om kritische kanttekeningen te plaatsen tijdens een gesprek. “Ik had pas een gesprek met twee ondernemers die voor zichzelf wilden beginnen omdat hun huidige situatie bij hun werkgever hen niet beviel. Dat vond ik wishful thinking en dat heb ik ze ook gezegd. Denk vooral na over je bestaansrecht: voor wie doe je dit en waarom? Kijk naar de markt, niet naar jezelf.” Ton hoort soms wel eens dat zijn gesprek starters aan het denken heeft gezet. “Ik krijg wel eens te horen dat ze blij zijn met het gesprek, met de adviezen en tips. Wat ik mooi vind, is als ik iemand aan het denken heb gezet.” Een terugkoppeling, bijvoorbeeld via mail, wordt dan ook gewaardeerd, geeft Ton aan.

‘Je kunt niet blijven zoeken’

De boodschap die Ton alle startende ondernemers mee wil geven: neem beslissingen. “Zorg dat je een startpunt hebt en definieer waar je over een jaar wilt staan. Bedenk dan hoe je daar naartoe wilt werken. Je mag daarbij best wikken en wegen, maar niet te lang. Blijf niet uitstellen. Beter een verkeerde beslissing dan geen beslissing, zeg ik dan. Van een verkeerde beslissing kun je leren, maar van niks beslissen word je nooit wijzer.” Ton geeft daarbij aan dat het niet erg is om advies in te moeten winnen. “Ik ga wel eens in gesprek met starters die vanuit hun idealen starten en soms nog zoekende zijn. Ik kan je niet helpen met die zoektocht zelf. Maar ik kan je wel vertellen dat je niet kunt blijven zoeken. Kom tot een beslissing.”

Wil jij jouw vraagstukken eens met Ton bespreken? Of ben je benieuwd naar zijn andere tips en adviezen? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Foto: Jimmy Israël

Deel dit bericht