‘Alles wat beweegt, verandert’ – Esther Landsheer | Oprichter en eigenaar van Luchtig


27 maart 2023

Tijdens de coronalockdowns zat Esther als gedragswetenschapper met name thuis achter haar laptop. Meeting in, meeting uit, om vervolgens snel naar beneden te rennen voor lunch. “Ik had de behoefte om naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Om dan vervolgens opgeladen en met een opgefrist brein weer aan de slag te gaan. Dat gevoel gun ik iedereen.”

 

Vijftien jaar werkte Esther met plezier als gedragswetenschapper voor mensen met (zeer) ernstige meervoudige beperkingen. Toch ook voelde ze altijd die twijfel: is dit nou de beste baan voor mij? Het afnemen van haar ontwikkeldrang binnen het vakgebied en de lockdowns maakten wat los. “Ik haalde veel energie uit de begeleidingen en die moesten nu allemaal online plaatsvinden. Dat is zo onpersoonlijk, je wilt graag samen successen vieren. Met zo’n beeldscherm ertussen is dat toch net even anders.”

 

Naar buiten

“Ik merkte dat ik tijdens werk naar buiten wilde”, gaat Esther verder. “In de benen, frisse lucht. In de twintig minuten of het halfuur dat ik pauze had, ging ik dan ook gelijk de deur uit. Op een gegeven moment bestelde ik kant-en-klare lunches, dan verloor ik geen wandeltijd aan het klaarmaken ervan. Al gauw merkte ik dat als je iets van gezonde voeding bestelt, het verpakt wordt in zoveel onnodig materiaal. En daarnaast was het eten helemaal niet praktisch om mee naar buiten te nemen. Daar waren de leveranciers ook niet op ingericht, maar dat was wel mijn behoefte.”

 

En toen ontstond het idee voor Luchtig: een vernieuwend en duurzaam foodbedrijf waarbij gezonde lunches worden ingezet om mensen in beweging te krijgen tijdens hun werkdag. Je kunt de producten, zoals een pokewrap, bananen-notenbrood of slowjuice, al wandelend opeten zonder gedoe met knoeien. Daarnaast worden ze duurzaam verpakt in alleen de hoogstnodige verpakking.

 

 “De missie van Luchtig is om plezier, ontspanning en inspiratie toe te voegen aan het leven van werkende mensen. Ik ervaar het zelf, maar ook uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de buitenlucht een positief effect heeft op je lichaam en je breinwerking. Je krijgt letterlijk energie van frisse lucht en het je even buiten de werkomgeving bevinden. Ook kan het wandelen de band tussen collega’s versterken, je praat al lopend zo veel makkelijker. Na zo’n wandeling werk je vaak ook nog eens efficiënter en ben je creatiever. Niet alleen fijn voor medewerkers, ook voor werkgevers!” 

 

Een bevrijdende keuze

“Als ik Luchtig een kans wilde geven moest ik stoppen met mijn baan. Dit besluit ging natuurlijk niet over één nacht ijs, maar de drang om een onderneming te starten binnen food and business, zeker gecombineerd met vitaliteit, werd alleen maar groter. Alles wat beweegt, verandert. Dus wat heb ik te verliezen, vroeg ik me af en ik nam ontslag. Dat was zo bevrijdend om te doen. Ik kwam later pas tot het besef dat ik al jaren niet meer in mijn comfortzone werkte. Ik krijg veel energie van mijn nieuwe pad, het is zo fijn om van wie je bént, je baan te maken!”

 

Via via kwam Esther bij StartUp Nijmegen terecht. “Ik had een afspraak met Dick en werd enthousiast. Eind september heb ik me ingeschreven. En dat bevalt goed. Zo zit ik onder andere in een BAM-groep met vier andere ondernemers en maak ik graag gebruik van de partnergesprekken die worden aangeboden. En natuurlijk neem ik de producten van Luchtig dan mee! Zo ben ik onlangs bij Letterdesk langs geweest en heb ik een QuickScan voor mijn website aangevraagd.”

 

Sociale onderneming

Mijn wens is om een ‘lunchwinkel’ in Nijmegen te openen. Een frisse plek met een grote open keuken en een mooi pick up point. Er komen mogelijk wat krukken, maar geen tafels en stoelen want mensen moeten lekker de buitenlucht in.”

 

“Als de winkel eenmaal staat, is het mijn wens er een werkplek van te voor mensen voor wie een ‘normale baan’, niet normaal is. Een sociale onderneming dus. Er worden in de gehandicaptenzorg prachtige dingen gedaan, maar ik heb ook met leed gezien dat de dagbesteding of arbeid van mensen met meervoudige beperkingen, weinig betekenisvol kan zijn. Hoe gaaf zou het zijn als ik iemand Chef slowjuice kan maken? En de lunches bezorgd worden door iemand op een duo-fiets? Het betekenisvol zijn voor deze doelgroep in mijn vorige baan en dit bedrijf, komen zo mooi samen. Dat is mijn ultieme droom.”

Deel dit bericht