Als starter aansluiten bij StartUp Nijmegen en dan doorgroeien van ondernemer naar partner. Een mooie manier om je kennis en ervaring te delen met andere beginnende ondernemers. Dat vindt ook Chantal Peters van de Papierfabriek in Nijmegen, die met haar jarenlange ervaring startende ondernemers genoeg heeft bij te brengen. “Tijdens mijn werktijd heb ik zoveel ervaring opgedaan in verschillende sectoren van marketing tot aan de bouw: ik kan genoeg advies geven.”
Dat is dan ook de reden dat Chantal zich in september 2021 heeft aangesloten als partner bij StartUp. “Er is zo veel jong talent in Nijmegen: ik vind het gewoon erg leuk om deze startende ondernemers wat bij te brengen. Niet alleen mijn kennis overdragen, maar hen ook daadwerkelijk inspireren om te groeien met hun onderneming. Ik sta regelmatig te kijken van alle unieke ideeën”, vertelt Chantal.
Een oprecht netwerk
Drie jaar geleden kocht Chantal samen met haar partner Bart van der Tol de oude papierfabriek in Nijmegen. “Als niemand het zou kopen, zou het gesloopt worden. Zonde, want de fabriek is industrieel erfgoed en dus heel waardevol voor de stad.” Ze nam de verbouwing van het hele complex op zich met alleen een bodemonderzoek en asbestrapport op zak. Het eerste doel: een omgevingsvergunning krijgen. Ook verduurzaming stond op de agenda, vertelt Chantal. “Nu liggen er bijna 10.000 zonnepanelen op het dak: één van de grootste zonneparken van Gelderland!” EKI, het bedrijf van Chantal en Bart, bekleedt zo’n 25.000 m2 van de fabriek, de overige 40.000 m2 gebruiken ze voor andere creatieve en maatschappelijke doeleinden zoals toffe events en shoots.
Chantal komt dus met veel mensen in contact en bouwde tijdens de verbouwing van de Papierfabriek een nog groter netwerk op. “Netwerken is ontzettend belangrijk: 90% van mijn werk komt via mijn bestaande contacten. Mijn belangrijkste tip: blijf vooral jezelf. Alleen als je transparant en oprecht bent, krijg je vaak een gunfactor. En dan komen mensen bij je terug”, legt ze uit.
Van ondernemer naar partner: ervaring delen
Nu deelt Chantal haar ervaringen met andere ondernemers. “Ik vind het belangrijk dat starters echt wat leren van mijn partnergesprekken bij StartUp. Ik nodig ze dan ook uit bij de Papierfabriek om ze te inspireren: vaak lopen we eerst even een rondje door de creatieve hallen waarna we direct aan de slag gaan met iemands vraagstuk.”
Met haar enorme dosis marketingervaring kan Chantal ondernemers goed op weg helpen. “Heel veel dingen ontstaan vanuit marketing. Ik geef starters dan ook tips hoe ze zichzelf het beste kunnen positioneren en hoe ze smart-doelstellingen maken. Daarnaast geef ik ze graag mee dat focus en structuur twee hele belangrijke aspecten zijn in het ondernemen: dat brengt je namelijk veel verder dan wanneer je alles tegelijk wilt doen. Daar ben ik zelf ook achter gekomen tijdens mijn carrière.”
Het eerste partnergesprek
Chantal vindt niet alleen de partnergesprekken zelf leuk, maar ook het contact met ondernemers daarna. “Dat ik dan een berichtje krijg van een starter die mijn hulp goed kon gebruiken of mijn tips en adviezen succesvol heeft toegepast. Dat vind ik erg leuk om te horen.”
Zo is één starter haar erg goed bijgebleven omdat hij erg enthousiast en gemotiveerd te werk ging. “Aan de Radboud Universiteit gaf ik een masterclass en direct na afloop kwam er een jongen naar me toe: John Geluk. Hij zei dat hij een gesprek met me wilde, wat mijn eerste aanmelding voor een partnergesprek werd. John heeft samen met Lennard Terlouw My Dear Beer opgezet. Ondanks dat ze zelf nog studeren, doen ze het heel goed! Ze hebben echt al een sterk netwerk opgebouwd. Van dit soort mensen leert deze oma zelf ook nog iedere dag”, glimlacht Chantal. “Blijf altijd openstaan voor andere ideeën: dat geeft zo veel inspiratie!”
Wil je zelf de stap van ondernemer naar partner maken? Of graag kennismaken met deze partner of andere partners die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Neem contact op of bekijk ons overzicht van partners.