“ONDERNEMERSCHAP IS EEN GEWELDIGE REIS EN KAN JE EEN GEWELDIG GEVOEL VAN VOLDOENING GEVEN”

Geschreven door Tessa Pluk van StartUp Nijmegen.

Pascal is ondernemer van het eerste uur bij StartUp Nijmegen en daarmee geen onbekend gezicht voor velen. “Sfeer, een fijne werkplek en de mogelijkheden om mijn netwerk te blijven uitbreiden, meer heb ik als ondernemer niet nodig. Ook al ben ik geen startende ondernemer meer, ik kan mezelf hier als ondernemer nog steeds ontwikkelen.” Zijn vastberadenheid, focus en toewijding hebben Upbeatles naar grote hoogtes gebracht, en zijn visie op de toekomst belooft nog meer succes voor dit bijzondere bedrijf.

Pascal is niet vanaf het begin van zijn carrière ondernemer geweest. “Ik heb een hele diverse loopbaan gehad, maar ik ontdekte langzamerhand dat het ondernemerschap mij veel meer aansprak.” In 2011 startte hij met zijn compagnon Jochem Upbeatles. “Ik had al eerder een ander bedrijf gehad, maar dat liep niet meer. Het maken van quizzen was iets wat we gingen doen, omdat we een liefde deelden voor quizzen over muziek, sport en film. Deze quizzen werden zo populair, dat we uiteindelijk zijn begonnen met Upbeatles.”

Van crisis naar kansen creëren

Die ondernemersreis begon gestaag, maar werd een rollercoaster vanaf het moment dat in 2020 de coronacrisis begon.“Toen werd onze voornaamste doelgroep, de horeca, hard getroffen. Alle bedrijfsevents waren al geannuleerd, en nu gingen de horecagelegenheden ook nog eens dicht. Op dat moment hebben we razendsnel geschakeld en zijn we, als eerste in Nederland, overgestapt op online quizzen.” Dat vond Pascal in het begin wel even wennen, maar al snel hadden ze enorm veel animo. “Mensen hadden behoefte aan leuke activiteiten tijdens de lockdown, en onze online quizzen waren daarvoor de perfecte oplossing. We hebben duizenden teams bereikt en zelfs twee innovatie awards gewonnen.”

Focus op groei en kwaliteit

De coronacrisis heeft Upbeatles een enorme boost gegeven en veel nieuwe kansen geboden. “Hoewel we momenteel geen online quizzen meer organiseren vanwege verminderde vraag, hebben we nog steeds veel aanvragen voor bedrijfsevenementen door de online quizzen die we toen organiseerden. Mensen hebben kennisgemaakt met onze quizzen tijdens de lockdown en willen nu ook persoonlijke evenementen organiseren. Onze focus ligt daarom nog steeds op groei en we willen graag uitbreiden naar andere locaties. De droom is om uiteindelijk in elke provincie van Nederland quizzen te organiseren.”

De kwaliteit van de quizzen mag niet ten koste gaan door de wil om te groeien, vindt Pascal. “Ik ben ervan overtuigd dat onze focus op kwaliteit en creativiteit ons onderscheidt van concurrenten. We hebben een trouwe fanbase opgebouwd en willen dat behouden door altijd topkwaliteit te leveren.”

Doelen consequent nastreven

Net als veel ondernemers zijn focus, innovatie en leren van fouten volgens Pascal de belangrijkste componenten die een ondernemer moet omarmen. “Toen ik mijn andere bedrijf nog had naast Upbeatles, besefte ik dat het verdelen van je aandacht over meerdere projecten niet werkt. Om succesvol te zijn, moet je je energie richten op één doel en dat consequent nastreven. Daarnaast heb ik geleerd om te blijven innoveren en te leren van mijn fouten. Door snel te schakelen en te leren van deze fouten, hebben we onszelf steeds verder ontwikkeld en verbeterd en zijn we gekomen waar we nu staan.”

Kritisch zijn en blijven, maar… ook plezier maken

Wie Pascal een beetje kent weet dat hij altijd veel vragen stelt en kritisch is. “Je moet kritisch blijven op jezelf, want op die manier blijf je kwaliteit leveren en kun je je onderscheiden van de concurrentie. Maar, ondernemers vergeten al snel om ook plezier te hebben in wat ze doen. Ondernemerschap is een geweldige reis. Het kan je een geweldig gevoel van voldoening geven als je je passie omzet in een succesvolle onderneming. Geniet van de ervaring en blijf altijd openstaan voor nieuwe mogelijkheden en groei.”

Wil jij net als Pascal omgeven zijn door andere ondernemers? Kom eens een kijkje nemen bij StartUp Nijmegen.

“IK WILDE MARKETING INZETTEN OM IETS MOOIS TE CREËREN”

Door Eva te Brinke van StartUp Nijmegen

Als het aan Eva ligt, is ze overal ter wereld aan het werk. Omgeven door een andere cultuur en door andere mensen. En dan het liefst de Spaanse taal. Een drang die ze begon te ervaren toen ze in loondienst zat op kantoor in Amsterdam en vervolgens in Leiden. ‘’Ik zat op een vaste plek bij het bedrijf, maar ik wilde de wijde wereld in. De grootste motivatie om voor mezelf te beginnen was vrijheid in alle aspecten. Iets opbouwen voor mezelf. Dat trok mij de streep over om me in 2021 in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.’’

Van de inschrijving bij de KvK naar een ander land

Nadat Eva zich had ingeschreven bij de KvK had ze ook meteen de stap gezet om naar een ander land te gaan. Ze ging verhuizen naar Spanje en verbleef daar een ruime tijd. ‘’In Spanje ervaarde ik de vrijheid waar ik naar verlangde. Naast dat ik opdrachtgevers had, bouwde ik daar ook mijn leven op. Uiteindelijk ben ik na een aantal maanden teruggegaan naar Nederland. Toen sloot ik mij meteen aan bij StartUp.’’

Toen Eva zich aansloot bij StartUp, kwam ze tegelijkertijd het gebouw binnenlopen met haar broer Guido. ‘’Het was fijn om daar samen met Guido te zitten. Hij onderneemt langer en kent de aanpak inmiddels wat beter. Dat doet hij toch iets strenger. Die tips hebben mij ook geholpen. Daarnaast hielp het ook om weer in Nederland – en bij StartUp – te zijn om wat opdrachtgevers te krijgen.’’

Meerwaarde creëren en anderen helpen

Nadat Eva enige tijd in Nederland verbleef, miste ze toch wat binnen haar bedrijf. Een stukje meerwaarde die je meegeeft. Iets wat, als het aan haar ligt, idealiter in het buitenland zou zijn. ‘’Ik vind marketing een ontzettend leuk vak. Met marketing zit je heel erg op de psychologie van mensen. Je beïnvloedt de doelgroep en je zet tools in om iemand te overtuigen. Ik zocht iets waar ik ook wat moois voor anderen mee kon creëren als aanvulling. Toen kwam ik terecht bij Casa de la Alegría en Beyond South America. Een organisatie in Bolivia die zich inzet voor uit huis geplaatste & straatkinderen. Het idee om naar Bolivia te gaan werd helaas uitgesteld door COVID-19. Gelukkig kwam daar begin dit jaar verandering in. Ik werkte al een aantal jaren vanuit Nederland als vrijwilliger voor de organisatie en reisde af naar de locatie, natuurlijk op het gebied van content marketing.’’

Met open armen verwelkomt

Gelukkig voelde Eva zich al snel welkom in Bolivia. ‘’Bolivia behoort tot de armste landen van Zuid-Amerika. Ik had het me eerlijk gezegd primitiever voorgesteld, maar de stad, Cochabamba, waarin ik zit, is aardig ontwikkeld. Het is ook een stuk veiliger dan Colombia bijvoorbeeld. Er zijn in deze stad vrij weinig toeristen.’’ Naast haar vrijwilligerswerk en opdrachten die ze parttime vult als freelancer, helpt ze op de vrijdagmiddagen met huiswerkbegeleiding in de stichting. In het weekend verkent ze het land. ‘’Ik voelde me al heel snel op mijn plek. Mede doordat ik Spaans spreek en ook omdat ik hier oprecht wilde zijn. De mensen hier zijn warm. Ze vinden het echt leuk dat ik hier ben.’’

Spaanse dromen

Eva’s tijd in Bolivia zit er inmiddels op na 4 maanden. Nu geniet ze nog even van haar reis door Zuid-Amerika en over 2,5 week gaat ze terug naar Nederland. En als het aan de toekomst ligt, heeft ze daar een goed beeld over. ‘’Als ik terug ben, schroef ik de uren van het vrijwilligerswerk  terug en ga ik weer fulltime aan de slag voor mijn opdrachtgevers en mezelf Ik heb zin om mijzelf verder te ontwikkelen. Dit doe ik het liefst opnieuw vanuit StartUp in combinatie met reizen. Maar eerst ga ik weer voor een korte periode terug naar Spanje. De tijd beviel daar zo goed. Bovendien zitten er ook echt veel vrienden van me.’’

Heb jij net zoals Eva dromen om de vrijheid te hebben om te reizen en te staan waar je wil? Begin voor jezelf en sluit je aan bij StartUp Nijmegen! 

S04E01 – MARK VERHOEVEN VAN PRESS PLAY

In de eerste aflevering van seizoen 4 luister je naar Mark Verhoeven van Press Play. Samen met zijn compagnon Mark Bos maken ze de meest opvallende merkactivaties voor bedrijven.

Vroeger wist hij 1 ding zeker ‘’Ik wil niet ondernemen.’’ Uiteindelijk is hij het zo vanzelf gegaan en uiteindelijk verliefd geworden op het vak. Dat heeft ook te maken met de toffe merkactivaties die ze neerzetten. Hij kan verschillende dingen doen en is creatief bezig.

We hebben het over het ontstaan van, toekomstvisie, het tevreden houden van klanten en personeel en het natuurlijk ‘’Gewoon Doen’’.

Luister naar de eerste aflevering van seizoen 4!