“ALLES WAT BEWEEGT, VERANDERT”

Tijdens de coronalockdowns zat Esther als gedragswetenschapper met name thuis achter haar laptop. Meeting in, meeting uit, om vervolgens snel naar beneden te rennen voor lunch. “Ik had de behoefte om naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Om dan vervolgens opgeladen en met een opgefrist brein weer aan de slag te gaan. Dat gevoel gun ik iedereen.”

Vijftien jaar werkte Esther met plezier als gedragswetenschapper voor mensen met (zeer) ernstige meervoudige beperkingen. Toch ook voelde ze altijd die twijfel: is dit nou de beste baan voor mij? Het afnemen van haar ontwikkeldrang binnen het vakgebied en de lockdowns maakten wat los. “Ik haalde veel energie uit de begeleidingen en die moesten nu allemaal online plaatsvinden. Dat is zo onpersoonlijk, je wilt graag samen successen vieren. Met zo’n beeldscherm ertussen is dat toch net even anders.”

Naar buiten

“Ik merkte dat ik tijdens werk naar buiten wilde”, gaat Esther verder. “In de benen, frisse lucht. In de twintig minuten of het halfuur dat ik pauze had, ging ik dan ook gelijk de deur uit. Op een gegeven moment bestelde ik kant-en-klare lunches, dan verloor ik geen wandeltijd aan het klaarmaken ervan. Al gauw merkte ik dat als je iets van gezonde voeding bestelt, het verpakt wordt in zoveel onnodig materiaal. En daarnaast was het eten helemaal niet praktisch om mee naar buiten te nemen. Daar waren de leveranciers ook niet op ingericht, maar dat was wel mijn behoefte.”

En toen ontstond het idee voor Luchtig: een vernieuwend en duurzaam foodbedrijf waarbij gezonde lunches worden ingezet om mensen in beweging te krijgen tijdens hun werkdag. Je kunt de producten, zoals een pokewrap, bananen-notenbrood of slowjuice, al wandelend opeten zonder gedoe met knoeien. Daarnaast worden ze duurzaam verpakt in alleen de hoogstnodige verpakking.

 “De missie van Luchtig is om plezier, ontspanning en inspiratie toe te voegen aan het leven van werkende mensen. Ik ervaar het zelf, maar ook uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de buitenlucht een positief effect heeft op je lichaam en je breinwerking. Je krijgt letterlijk energie van frisse lucht en het je even buiten de werkomgeving bevinden. Ook kan het wandelen de band tussen collega’s versterken, je praat al lopend zo veel makkelijker. Na zo’n wandeling werk je vaak ook nog eens efficiënter en ben je creatiever. Niet alleen fijn voor medewerkers, ook voor werkgevers!” 

Een bevrijdende keuze

“Als ik Luchtig een kans wilde geven moest ik stoppen met mijn baan. Dit besluit ging natuurlijk niet over één nacht ijs, maar de drang om een onderneming te starten binnen food and business, zeker gecombineerd met vitaliteit, werd alleen maar groter. Alles wat beweegt, verandert. Dus wat heb ik te verliezen, vroeg ik me af en ik nam ontslag. Dat was zo bevrijdend om te doen. Ik kwam later pas tot het besef dat ik al jaren niet meer in mijn comfortzone werkte. Ik krijg veel energie van mijn nieuwe pad, het is zo fijn om van wie je bént, je baan te maken!”

Via via kwam Esther bij StartUp Nijmegen terecht. “Ik had een afspraak met Dick en werd enthousiast. Eind september heb ik me ingeschreven. En dat bevalt goed. Zo zit ik onder andere in een BAM-groep met vier andere ondernemers en maak ik graag gebruik van de partnergesprekken die worden aangeboden. En natuurlijk neem ik de producten van Luchtig dan mee! Zo ben ik onlangs bij Letterdesk langs geweest en heb ik een QuickScan voor mijn website aangevraagd.”

Sociale onderneming

Mijn wens is om een ‘lunchwinkel’ in Nijmegen te openen. Een frisse plek met een grote open keuken en een mooi pick up point. Er komen mogelijk wat krukken, maar geen tafels en stoelen want mensen moeten lekker de buitenlucht in.”

“Als de winkel eenmaal staat, is het mijn wens er een werkplek van te voor mensen voor wie een ‘normale baan’, niet normaal is. Een sociale onderneming dus. Er worden in de gehandicaptenzorg prachtige dingen gedaan, maar ik heb ook met leed gezien dat de dagbesteding of arbeid van mensen met meervoudige beperkingen, weinig betekenisvol kan zijn. Hoe gaaf zou het zijn als ik iemand Chef slowjuice kan maken? En de lunches bezorgd worden door iemand op een duo-fiets? Het betekenisvol zijn voor deze doelgroep in mijn vorige baan en dit bedrijf, komen zo mooi samen. Dat is mijn ultieme droom.”

‘’DICHT BIJ JEZELF BLIJVEN IS ENORM BELANGRIJK EN DE BASIS VAN IEDERE GROEI.’’

Geschreven door Eva te Brinke van StartUp Nijmegen

Naast dat Ton Knoop als partner ondernemers helpt met zijn expertise en ervaring, staat hij ook buiten omgeving Nijmegen klaar voor ondernemers. Hij reist vanuit de organisatie PUM af naar verschillende landen over heel de wereld. ‘’Je kunt niet alleen maar halen, je moet ook dingen teruggeven. Bovendien vind ik dingen blijven doen erg leuk. Ik heb een enorme behoefte aan het constant opdoen van nieuwe kennis. In andere landen leer ik meer. Je bent je bewust van veel aspecten. Je gaat je toch dingen afvragen en realiseren.’’

Na jaren ervaring wat teruggeven

Ton heeft jarenlang inkoop gedaan voor verschillende bedrijven. Daarnaast werkte hij voor veel importbedrijven waar hij kennis maakte met het Verre Oosten. ‘’Na deze ervaring ben ik het onderwijs in gegaan. Daar merkte ik dat alles wat ik deed theoretisch onderbouwd kon worden. Voor die tijd kwam het vooral door instinct. Ik begreep bijvoorbeeld al dat er vanuit supply chain veel meer profijt is te halen dan puur het goedkoopste product binnenhalen.’’ Nu hij met pensioen is, is hij nog steeds bezig zijn kennis aan anderen te geven. Zo is hij partner bij StartUp, helpt hij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en is hij expert en vrijwilliger bij PUM. 

Positieve invloed op de wereld en economie

PUM is een organisatie dat door de (VNO-)NCW is opgericht. Inmiddels hebben ze 45.000 ondernemers ondersteund door advies van experts. Ze helpen het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten te groeien en creëren een positieve invloed op de economie, het milieu en de maatschappij. Vorige maand zat Ton in Nepal om een lokale ondernemer te helpen. Inmiddels heeft hij al zo’n 15 projecten over heel de wereld gehad. Zo heeft hij Colombia, Rusland, Bolivia en Zuid-Afrika kunnen afvinken. ‘’Elke cultuur is anders. Door onder de mens te zijn leer je veel meer. Je ziet andere denkpatronen, gewoontes en culturen. Er zijn andere verhoudingen dan hier.’’  

PUM legt de link tussen de expert en de vraag vanuit de lokale representanten. Er is een grote verscheidenheid. ‘’Het ondernemerschap is in vergelijking zowel hier als daar niet zo sterk’’, ziet Ton na jarenlange ervaring als coach. ‘’Er zitten hele goede ondernemers die goed nadenken en zich continue aan het verbeteren zijn, terwijl er ook een grote groep is die alleen maar bezig is met welke auto ze kunnen kopen. Je moet als ondernemer 24/7 bouwen en keihard aan de bak gaan.’’

Beginnen bij het ankerpunt

Ton geeft vooral zijn kennis mee bij de projecten die hij vanuit PUM doet. ‘’Het begint bijvoorbeeld bij visie en missie. Waar zit je ankerpunt? Waarmee onderscheid je je? Wat zijn de value propositions? Welke persona zich erachter? Wat zijn de kpi’s? Ik zeg het en zij doen het. Wanneer ze dit structureel toepassen, is het erg leuk om de vordering te zien.’’ 

Soms gaat het al over inzichten waar je simpelweg bewustzijn voor nodig hebt. Zo begeleidt hij in India een ondernemer die importeur is in groot sanitair. ‘’Hij had 3 showrooms. Ik vraag hem dan of hij er wel eens over na heeft gedacht waar zijn belangrijkst inkomstenbron zit. Uiteindelijk blijkt dat er via social media 3 maal zoveel inkomsten kwamen dan via de showrooms. Bovendien kan hij dan ook veel meer inzetten op experience met 1 showroom.’’

Andere culturen

Ton heeft inmiddels ingezien dat de wereld eenzelfde gedrag heeft. ‘’De culturen zorgen ervoor dat we verschillen van elkaar. Hier word ik bestempeld als een oude, grijze man. Terwijl ouderdom daar juist gaat over wijsheid. Er is veel meer respect voor elkaar. Het gaat over vertrouwen kweken in plaats van de strenge en contractuele afspraken die we hier hebben.’’ Hoewel Ton het fantastisch vindt om op deze manier andere culturen te ontdekken en anderen te helpen, ziet hij ook het nut van de Nederlandse cultuur. ‘’Daar voel ik me soms die botte hollander. Maar de directheid die we hier hebben zorgt toch voor snelheid en efficiëntie.’’

Ben jij benieuwd naar de expertise en kennis van Ton? En alle bijzondere verhalen? Plan een spreekuur in via de agenda. 

Workshop Kansen zien is voor mij de kern van het ondernemen

‘KANSEN ZIEN IS VOOR MIJ DE KERN VAN HET ONDERNEMEN’

Over de workshop

Als starter ben je waarschijnlijk op zoek naar financiering op jouw onderneming succesvol te maken. Maar hoe vind je de juiste financieringsmogelijkheden? Tijdens de workshop gaat hij in op:

  • De verschillende financieringsvormen;
  • De voor- en nadelen van de verschillende financieringsvormen;
  • Welke financieringsopties het beste bij jouw onderneming passen;
  • De valkuilen en de (on)mogelijkheden voor fiscale regelingen en financieringsmogelijkheden;
  • Andere algemene problemen die jij als startende ondernemer kunt ervaren.

 

Door deel te nemen aan de workshop “Financier jouw succes” vergroot je niet alleen jouw kennis over financiering, maar ook de kans op succesvolle financiering van jouw onderneming.

 

Stel jouw eigen vragen

Na je aanmelding kun je ook jouw specifieke vraag mailen naar Jeroen ([email protected]). Dan probeert hij deze tijdens de workshop te beantwoorden.

 

Over Jeroen van Bergen

Jeroen van Bergen is vader van 4 kinderen en werkzaam in het mooiste bedrijf ter wereld: zijn eigen accountantskantoor, 61 jaar geleden opgericht door zijn vader. Op 25 jarige leeftijd heeft hij het roer overgenomen en hij werkt nu samen met 13 collega’s, waarvan 3 fiscalist zijn. Als registeraccountant helpt hij bedrijven hun doelen, soft en hard, te bereiken. Daarin ziet hij vooral kansen en dat is voor hem de kern van ondernemen. Kansen zien en de mogelijkheden en vrijheid hebben deze te benutten.

 

Planning:

Inloop: 16:15 uur

Start: 16:30 uur

Einde: +/- 17:30 uur

 

Locatie:

Stationsplein 26

6512AB, Nijmegen

 

Het volgen van de workshop is volledig gratis, voor iedereen. Dus ook voor (startende) ondernemers die niet aangesloten zijn bij StartUp. Wil je als student van het ROC, HAN of RU meedoen? Vermeld dan onder het kopje “organisatie” jouw opleiding.

Workshop financier

KANSEN ZIEN IS VOOR MIJ DE KERN VAN HET ONDERNEMEN’

Over de workshop

Als starter ben je waarschijnlijk op zoek naar financiering op jouw onderneming succesvol te maken. Maar hoe vind je de juiste financieringsmogelijkheden? Tijdens de workshop gaat hij in op:

  • De verschillende financieringsvormen;
  • De voor- en nadelen van de verschillende financieringsvormen;
  • Welke financieringsopties het beste bij jouw onderneming passen;
  • De valkuilen en de (on)mogelijkheden voor fiscale regelingen en financieringsmogelijkheden;
  • Andere algemene problemen die jij als startende ondernemer kunt ervaren.

Door deel te nemen aan de workshop “Financier jouw succes” vergroot je niet alleen jouw kennis over financiering, maar ook de kans op succesvolle financiering van jouw onderneming.

Stel jouw eigen vragen

Na je aanmelding kun je ook jouw specifieke vraag mailen naar Jeroen ([email protected]). Dan probeert hij deze tijdens de workshop te beantwoorden.

Over Jeroen van Bergen

Jeroen van Bergen is vader van 4 kinderen en werkzaam in het mooiste bedrijf ter wereld: zijn eigen accountantskantoor, 61 jaar geleden opgericht door zijn vader. Op 25 jarige leeftijd heeft hij het roer overgenomen en hij werkt nu samen met 13 collega’s, waarvan 3 fiscalist zijn. Als registeraccountant helpt hij bedrijven hun doelen, soft en hard, te bereiken. Daarin ziet hij vooral kansen en dat is voor hem de kern van ondernemen. Kansen zien en de mogelijkheden en vrijheid hebben deze te benutten.

Planning:

Inloop: 16:15 uur

Start: 16:30 uur

Einde: +/- 17:30 uur

Locatie:

Stationsplein 26

6512AB, Nijmegen

Het volgen van de workshop is volledig gratis, voor iedereen. Dus ook voor (startende) ondernemers die niet aangesloten zijn bij StartUp. Wil je als student van het ROC, HAN of RU meedoen? Vermeld dan onder het kopje “organisatie” jouw opleiding.

Workshop “Ondernemen is makkelijk”

 

 

 

”ONDERNEMEN, DAT IS TOCH NET ZO MAKKELIJK ALS FIETSEN?”

 

Als ervaren ondernemer deelt Dick Bos zijn kennis en ervaring om je te helpen je eigen onderneming te starten of te laten groeien. Hij weet als geen ander de juiste vragen te stellen, tips te geven of contacten die jij precies op dat moment nodig hebt. In deze workshop zal hij bespreken:

– hoe je een bedrijfsidee kunt ontwikkelen;

– hoe je jouw idee kunt omzetten naar een groeiende onderneming;

– wat je allemaal nodig hebt om te ondernemen;

– ondernemen voor iedereen een haalbaar doel kan zijn;

– dat ondernemen vooral leuk is en niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Een onderdeel van de workshop is het bedenken van bedrijfsideeën op basis van jouw passies en sterke punten. Alles voor een flinke dosis inspiratie, motivatie of (door)start van jouw bedrijf. (of anders een vervolgafspraak met Dick om in gesprek te gaan over jouw ideeën voor een toekomstige bedrijf).

 

Over Dick Bos

Dick Bos is een van de aanjagers bij StartUp Nijmegen. Met zijn enthousiasme, doortastendheid en kennis probeert hij het ondernemerschap in de regio Nijmegen te stimuleren en de faciliteiten voor ondernemers in de regio te verbeteren. Met een bak aan ervaring en een enorm netwerk, is Dick een ondernemer in hart en nieren en daarom de geschikte persoon om jou te inspireren en enthousiasmeren voor het ondernemerschap.

 

Programma

16:45 Inloop

17:00 Start programma

18:00/19:00 Einde programma

 

Locatie:

Stationsplein 26

6512AB, Nijmegen

 

Het volgen van de workshop is volledig gratis, voor iedereen. Dus ook voor (startende) ondernemers die niet aangesloten zijn bij StartUp. Wil je als student van het ROC, HAN of RU meedoen? Vermeld dan onder het kopje “organisatie” jouw opleiding.

 

Bij afmeldingen korter dan 24u van tevoren brengen we echter tien euro (ex. btw) in rekening.