S03E02 – ALS JE NIET COMMUNICEERT MET JOUW DOELGROEP, DAN WETEN ZE JE OOK NIET TE VINDEN

S03E02 – als je niet communiceert met jouw doelgroep, dan weten ze je ook niet te vinden 🎙️

Els en Harold doen stiekem niks liever dan de leukste teksten op papier zetten, maar ontdekten dat ondernemen ook heel leuk is. Sinds de start van hun bedrijf zien ze dat er veel vraag is naar tekstschrijvers en contentmarketeers. Niet zo gek ook. Jouw onderneming staat namelijk op een sterke communicatie met jouw doelgroep.

In de tweede aflevering hebben we het over hoe communicatie jou kan onderscheiden, hoe je jouw doelgroep vindt, het aanbrengen van focus, usp of ubr, maar bovenal ook waarom elk bedrijf uniek is met zijn verhaal.

Luister de tweede aflevering hier! 

FOCUS HOUDEN: “EEN VAN DE BELANGRIJKSTE DINGEN IN HET OPBOUWEN VAN JE BEDRIJF”

Ron Willems is commissaris en adviseur in het mkb. Hij helpt startende ondernemers en bedrijven die al een tijdje bezig zijn met hun groei en ontwikkeling. “Vaak weet je in technische zin wel wat er moet gebeuren, maar de weg daarnaartoe is lastiger. Daar help ik mensen bij”, legt Ron uit.

Vlak na zijn studie, begon Ron met een fotopersbureau. Na een jaar of acht verkocht hij het bedrijf aan zijn compagnon. “Een van de dingen die ervoor zorgde dat ik stopte met het fotopersbureau was dat ik in de samenwerking met mijn compagnon niet de snelheid kon maken in het bedrijf die ik wilde. De les die ik daaruit heb gehaald: als je samen met iemand iets opstart, zorg dan dat je elkaar de ruimte geeft en bij elkaar checkt wat de ander wil. Ook tijdens je samenwerking. Als je merkt dat dingen uit elkaar lopen, zie dat dan ook onder ogen en kom samen tot een beslissing.”

Later werkte Ron als mkb-adviseur bij diverse adviesbureaus en bij Oost NL als investmentmanager/adjunct-directeur. Tot de behoefte ontstond om iets voor zichzelf te beginnen. “In 2015 startte ik Hyron C op. Ik adviseer en ondersteun bedrijven en organisaties met verschillende vraagstukken waarbij de focus ligt op strategie en samenwerking.” 

Een fijn netwerk om je heen

Om zijn kennis en ervaring te delen met andere mensen, bedrijven en organisaties heeft Ron zich als partner aangesloten bij StartUp. “In januari 2021 ben ik gestart als partner. Ik kwam bij StartUp terecht via een zakelijke relatie. Na een gesprek met Dick merkte ik dat wat ik wil doen en overbrengen naadloos aansluit bij StartUp.” En Ron heeft er zelf ook wat aan. “Dankzij de website van StartUp weten ondernemers mij ook te vinden.”

Veel ondernemers zeggen het: ga netwerken. Vaak met als bedoeling dat je zoveel mogelijk in contact komt met andere ondernemers waar je mogelijk iets voor kunt betekenen. Ron ziet dat anders. “Netwerken is goed om je bedrijf te laten groeien én om te zorgen dat je er nooit alleen voor staat. Zorg dat je mensen om je heen hebt. Dat je een fijne, sociale kring om je heen hebt waarmee je kunt sparren, dingen kan delen, frustraties bij kwijt kan en waar je advies ophaalt. Zorg dat je niet alleen komt te staan in de beslissingen die je moet nemen. Dat is waar ik zelf te weinig aandacht aan heb besteed.” 

Focus

In een partnergesprek kijkt Ron goed naar wat ondernemers eigenlijk willen. “Ik kijk naar wat je drijft en wat je hart doet zingen”, vertelt hij. “Een goede match tussen persoonlijke drijfveren en ondernemersdoelstellingen is ontzettend belangrijk. Zorg daarnaast altijd voor focus. Er komt namelijk heel veel af op ondernemers. Soms ben je geneigd om een opdracht aan te nemen die eigenlijk niet goed bij je past. Dat kan je natuurlijk een keer doen, maar pas op dat je daarbij niet je focus verliest van wat je eigenlijk wil, want dan drijf je steeds verder af wat voor jou eigenlijk belangrijk is.”

Wil je zelf de stap van ondernemer naar partner maken? Of graag kennismaken met deze partner of andere partners die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Neem contact op of bekijk ons overzicht van partners.

“DOOR MEDISCHE INFORMATIE OM TE ZETTEN NAAR NORMALE TAAL WORDT DE ZORG VEEL BEGRIJPELIJKER”

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Stan Geurts van De Hulpdokter. ‘’Mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan als arts zorgen ervoor dat ik ziekenhuistermen begrijpelijk kan maken voor patiënten.’’

Stan studeerde in 2014 af als arts. “Daarna heb ik enkele jaren in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp gewerkt. De laatste jaren pakte ik ook wat consultancywerk op als medisch adviseur voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zorgconsultant bij KINASE”, vertelt hij.  “Zo kwam ik erachter dat 80% van de mensen vergeet wat er in de spreekkamer wordt gezegd. Het gevolg is dat patiënten hun pillen niet innemen of langer met klachten blijven rondlopen dan nodig is. Daar wil ik iets aan doen.” Zo ontstond het idee om de kloof tussen ziekenhuistaal en begrijpelijke taal te verkleinen.’’

“Onder artsen leeft vaak de overtuiging dat ze alles kunnen. Ik had dat ook. Ik dacht: ik houd me staande op de spoedeisende hulp, dus ondernemen kan ik dan ook wel. In praktijk is het een hele andere tak van sport.” Stan deed in het begin alles zelf. “Van inschrijven bij de KvK, tot een concreet plan maken en ideeën uitschrijven. In februari 2022 was het moment daar en ging mijn website online. Toen was ik écht klaar om mensen te gaan helpen.”

Keukentafelgesprekken
Stans bedrijf De Hulpdokter biedt keukentafelgesprekken: een gesprek van een uurtje of twee waarin Stan de samenhang van iemands dossier, verhaal, huidige situatie en de juiste vervolgstappen bespreekt. ‘’Ook ga ik mee naar spreekuren als mensen daar om vragen. Dan maak ik notities over de afspraken en de inhoud van het gesprek. Uiteindelijk zet ik de informatie om in begrijpelijke taal, zodat de behandeling en de redenen daarvoor duidelijk zijn.’’

Eén van de eerste mensen die bij Stan terechtkwam, was een vrouw die al 15 jaar last had van rug- en beenklachten. Ze had al veel verschillende behandelingen ondergaan en verschillende artsen gesproken. Ze zat met veel vragen. “Na het bekijken van de uitslagen van de scans, heb ik een verslag opgesteld op basis van haar dossier. Aan de hand van deze informatie én mijn medische achtergrond heb ik een kliniek aanbevolen. Dit was het moment dat ik zag: dit levert iets op. Dat is echt vet!”

Marketingskills
Toen Stan eenmaal bezig was, kwam hij erachter dat hij een sparmaatje miste. “Je moet heel veel keuzes alleen maken. Maar zelf weet je ook niet altijd wat de beste keuzes zijn of wat het beste plan is.” Na een gesprek met een oud-studiegenoot hoorde hij over StartUp Nijmegen. “Het fijne bij StartUp is dat ik met andere ondernemers en ondernemerscoaches kan sparren over marketingstrategieën en welke tarieven je instelt voor pakketten.” StartUp biedt Stan dus vooral een helpende hand bij zijn marketingskills. 

Inmiddels heeft de website van De Hulpdokter 250 unieke bezoekers per maand. ”Om toch wat weg te geven en om mensen naar de website te halen, geef ik unieke informatie over medische termen. Zo zet ik mezelf als expert op dit gebied neer. En ik vind het fijn dat mensen er echt iets aan hebben.”

Stans toekomstdroom is dat de methodiek van De Hulpdokter onderdeel wordt van de zorg in Nederland. “Als je bijvoorbeeld een hartinfarct hebt gehad, is het fijn als iemand je naar de juiste behandeling kan begeleiden. Ik denk dat de dienstverlening zoveel beter kan door patiënten begrijpelijke taal aan te bieden. Zo wordt het duidelijk waarom je die grote pillen in moet nemen of voor welke redenen deze behandeling het beste voor je is.”