“ONDERNEMEN IS KANSEN DURVEN GRIJPEN EN RISICO’S INSCHATTEN”

Deze week aan het woord: Erik Jansen. Hij is advocaat, vennoot en ondernemer. Daarnaast is hij partner bij StartUp Nijmegen. “Ik help starters graag om de juiste mensen te vinden die hen vooruithelpen. Tijdens de partnerspreekuren probeer ik er daarom achter te komen wat ze nodig hebben. ”

Erik is al 17 jaar advocaat bij Poelmann van den Broek. Het bedrijf werkt voor veel ondernemers: van startups tot internationale bedrijven. “Dick heeft me daarom ooit gevraagd om partner te worden bij StartUp. Ik ben een echte Nijmegenaar met een groot lokaal netwerk.” 

Ondernemen zit in het bloed
Erik is al heel lang advocaat, maar ‘pas’ negen jaar ondernemer. “Mijn ouders waren ook ondernemers, dus ik heb het van huis uit meegekregen. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben waar je een goede klik mee hebt én die verstand van zaken hebben. Ondernemen is kansen durven grijpen en risico’s inschatten. Dat kan en mag soms fout gaan”, vertelt hij. 

“De advocatuur zit ook vol risico’s: daar bedenk je dan oplossingen voor, al is dat soms moeilijk voor advocaten. In ons kantoor hebben we het daarom slim aangepakt: we hebben een bedrijfseconoom in ons midden als algemeen directeur. Hij helpt ons om risico’s en kansen in kaart te brengen. Zo kan de rest zich focussen op juridische zaken voor klanten. Iedereen doet dus waar die goed in is.”

Een goede juridische basis, is het halve werk
De inzichten vanuit zijn dagelijkse werk neemt Erik mee in zijn adviezen voor startende ondernemers. “Een van mijn belangrijkste tips is altijd dat ondernemers zich niet moeten verliezen in hun enthousiasme”, vertelt hij. “Ik zie in de praktijk veel terug dat mensen opgaan in het ontwikkelen van hun product of dienst. De flow van het ondernemen zorgt ervoor dat ze het juridische fundament van afspraken vergeten of dat ze bang zijn voor bijkomende kosten.”

Terwijl een juridische basis juist heel belangrijk is. “Stel je start een bedrijf met vrienden en je hebt net al je investeringsgeld erin gestoken. En stel dat je uiteindelijk besluit om toch niet verder te gaan met dit idee. Hoe krijg je dan zo snel mogelijk je investeringsgeld terug? Daar komt de advocatuur dan bij kijken. Vergelijk het met als mensen gaan trouwen: ook als zij op de roze trouwerijwolk zitten, maken ze afspraken voor als ze uit elkaar gaan.”

Partnergesprekken met een échte partner
Erik kan met zijn brede netwerk altijd wel mensen koppelen die elkaar kunnen helpen. “Voorafgaand aan een partnergesprek vraag ik altijd even of het over een specifieke juridische vraag gaat of dat het een sparmoment is over ondernemen. Soms gaat het bijvoorbeeld over een nieuw personeelslid aannemen. Daar komt dan arbeidsrecht bij kijken. Wanneer het over het ondernemerschap gaat, laat ik ze altijd even door mijn LinkedIn-lijst scrollen. Als ze een interessant persoon eruit pikken, dan vraag ik of die persoon tijd wil vrijmaken voor de starter. Zo helpen ervaringsdeskundigen starters naar het volgende niveau.”

Erik deelt nog een gouden tip voor ondernemers. “Als ondernemer is het noodzakelijk om soms even afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. Zodat je met een helikopterview naar je eigen organisatie kan kijken en valkuilen ontloopt. Uiteindelijk kun je je alleen onderscheiden door creatief te blijven.” 

“VOEDIG HEEFT MET VEEL MEER TE MAKEN DAN ALLEEN MET ETEN”

Voeding is nou eenmaal een hot topic in de hele wereld. Iedereen heeft er een mening over en het is al snel goed of slecht voor je. “De motivatie om iets te eten ligt bij jezelf. Ik ga mensen geen dingen opleggen en ik ga ze al helemaal niet op een weegschaal zetten. Ik vind het belangrijk om mijn kennis over te dragen en stil te staan bij de verschillende voedingskeuzes”, zegt Maike.

Dingen doen die je fijn vindt, lukt alleen als je ook lekker in je vel zit. Daar is Maike het volledig mee eens. “Als voedingsadviseur laat ik mensen op een leuke en toegankelijke manier stilstaan bij de keuzes die ze hebben als het gaat om voeding. Op het moment dat je weinig kennis over iets hebt, kan je ook niet de juiste keuze voor jezelf maken.”

Geen rasechte ondernemer

Maike startte in 2018 met Voedt Advies. “Ik begon maar gewoon: ik heb niet als een rasechte ondernemer een stappenplan gemaakt. Ik ben gaan bedenken wat ik wil overbrengen en hoe ik dat wil vormgeven. En toen ben ik in eerste instantie met freelanceklussen begonnen. Ik wil gewoon iets doen waar ik mijn passie in kwijt kan en waarmee ik positieve impact op de wereld maak. Zo hoop ik dat mensen bewuster en gezonder gaan leven.”

Vlak na de start van haar bedrijf kwam Maike al bij StartUp Nijmegen terecht. “Toen ik daar zat, merkte ik dat het op dat moment nog niet mijn plek was. Dit voorjaar gaf ik het opnieuw een kans. En nu zit ik bij StartUp om een nieuw netwerk te ontdekken en te sparren met businesscoaches en andere ondernemers. StartUp helpt je verder aan een goed netwerk en geeft je daardoor de juiste handvatten om door te groeien.”

Natuurvoeding

Maike neemt mensen mee in de wereld van natuurvoeding. “Dat is voeding die puur, eerlijk en goed voor mens, dier en milieu is. En daar hoort ook een stukje milieubewustzijn bij. Mensen om zich heen laten kijken naar eten uit de omgeving. Maar ook leer ik ze waar voedsel vandaan komt en waarom je het eigenlijk eet.”

Zo geeft Maike workshops voor volwassen én voor kinderen. “Bij kinderen is het bijvoorbeeld echt belangrijk dat je ze niet alleen leert dat ze vezels moeten eten, maar dat je eerst uitlegt wat vezels zijn en wat ze met je lichaam doen. Daarna mogen ze zelf chef zijn en ga ik met ze koken.” Naast workshops ondersteunt Maike ook bij langdurige trajecten als gedragsverandering en detoxweken. 

Toen Maike in 2020 op zoek was naar een locatie voor haar workshop liep ze Marieke tegen het lijf. Marieke is leefstijlcoach die dezelfde passie heeft als Maike. “Het landgoed dat ik tegenkwam werd gepacht door Marieke en haar man. Toen ik zei dat ik workshops gaf om mensen bij te brengen wat voeding nou echt met je lichaam doet, ontstond daar onze match. Gaandeweg ons gesprek merkten we dat we beiden kennis van het menselijk lichaam en gezonde voeding wilde overbrengen. Van het een kwam het ander en ineens was de Beleefkeuken een feit: de plek waar koken, gezelligheid en gezondheid samenkomt.”

Blijf bij jouw natuur

Over de naam Voedt Advies is nagedacht natuurlijk. “Voeding gaat over jezelf voeden en dat heeft niet alleen maar met eten te maken. Ook op spiritueel, sociaal, mentaal en fysiek niveau ben je met het voeden van je lichaam bezig”, legt Maike uit. “Jezelf leren kennen is echt de basis. Wie ben jij en wat heb jij nodig? Dat zijn vragen waar ik samen met je naar ga kijken. Ik geef je mee dat je gewoon mag en kan genieten van eten en dat je ook precies weet waarom je welke keuzes je maakt.”

Think big

“Ik zou het heel fijn vinden als mensen op de lange termijn Voedt weten te vinden. Dat het een fijne plek is waar mensen graag naartoe gaan. En dat ze ook weten dat je bij mij terecht kan om voedpraktisch aan de slag te gaan. En daarnaast hoop ik gewoon op mijn eigen manier impact te kunnen maken in de wereld.”

MET BEDRIJVEN MEEGROEIEN: “DAAR KRIJG IK ENERGIE VAN”

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Marijn van Bakel van Met Marijn. “Vanuit mijn werk bij verschillende onlinemarketingbureaus kwam ik erachter dat ik iets anders wilde doen. Ik wilde niet zozeer voor bedrijven werken, maar echt met ze werken. Toen ontstond Met Marijn.”

Marijn (28) was vanaf zijn 21e al aan het werk bij onlinemarketingbureaus. “Vijf jaar lang werkte ik als online marketeer bij diverse bureaus. Hier heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan, maar toch wilde ik voor mezelf aan de slag om meer vrijheid te hebben.” Vanuit zijn studie Business Idea Management liep Marijn waardevolle stages én maakte hij kennis met ondernemen. 

Dat ondernemen sprak hem zo aan, dat Marijn een kledingwebshop begon. “Ik vond het stukje verkoop wel tof, maar het was ook heel intensief. Van design tot aan de marketing: ik deed alles zelf.” In diezelfde tijd werkte Marijn bij de Kamer van Koophandel als online marketeer. “Ik merkte dat ik dat heel interessant vond, en dus ben ik me daar verder in gaan verdiepen.”

Online campagnes

En toen ontstond ‘Met Marijn’. Marijn zet bedrijven op de kaart met online advertising. “Ik help bedrijven bij het opzetten en beheren van online campagnes, zodat zij hun marketingbudget effectief besteden aan het binnenhalen van leads of online aankopen.” Dat doet hij voornamelijk met Google Ads en producten van Google zoals: zoekmachineadvertenties, shoppingadvertenties, displayadvertenties en YouTube-advertenties.

Van startups tot internationale bedrijven: Marijn helpt ze graag verder. “Via StartUp Nijmegen kom ik met meerdere starters in aanraking. Het is heel leuk om te zien wat voor bijdrage je levert binnen zo’n onderneming. Door mijn werk krijgen ze meer opdrachten, klanten, aanvragen of gewoonweg meer omzet. Ik heb voor deze doelgroep een gereduceerd tarief zodat het ook voor starters betaalbaar is om met online advertising te beginnen.” 

“Wat betreft grote bedrijven vind ik het juist heel leuk dat ik dan een groter budget te besteden heb. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos en kan ik veel experimenteren. Die diversiteit vind ik erg leuk.”

Met Marijn

Waar de naam ‘Met Marijn’ vandaan komt? “De naam Met Marijn komt voort uit dat ik het echt heel belangrijk vind dat ik samenwerk met bedrijven en niet zozeer voor bedrijven. Als je met iemand samenwerkt sta je meer in het bedrijf zelf en groei je mee: daar krijg ik veel energie van.”

Begin dit jaar sloot Marijn zich aan bij StartUp Nijmegen. “De flexplek is de hoofdreden dat ik me heb aangesloten bij StartUp. Maar ook het sociale aspect trok me. Ik begon in coronatijd met Met Marijn en ik zag het niet zitten om elke week thuis achter mijn scherm te zitten. Ik wilde me graag omgeven met mensen die ook ondernemen om elkaar nog meer te motiveren en van gedachten te wisselen”, legt hij uit.

Tripjes naar het buitenland

Marijn is druk bezig met zijn toekomstplannen en kijkt dan ook naar wat het beste bij hem past. “Ik wil heel graag van freelancer naar ondernemer, maar de weg ernaartoe ben ik nog aan het uitzoeken. Ik weet wel dat ik gewoon in mijn eentje verder wil blijven gaan, zonder personeel. Zo hoef ik geen rekening te houden met collega’s en ben ik niet afhankelijk van de locatie waar ik werk.”

Marijn gaat namelijk regelmatig op reis naar het buitenland en zoekt dan graag de kust graag op. “Ik houd heel erg van surfen. Dat kan natuurlijk ook in Nederland, maar hier ben je niet altijd verzekerd van lekker weer. Het afgelopen jaar heb ik dan ook veel vanuit Portugal gewerkt bijvoorbeeld.” Bedrijven waar Marijn mee samenwerkt, zien dan af en toe een andere achtergrond tijdens hun online meeting. “Ik zorg wel dat de bedrijven weten dat ik regelmatig naar het buitenland ga. Zo weet ik ook dat ze akkoord zijn met online afspraken in plaats van fysieke.”