S02E07 – HOE GA JE VAN EEN ONDERBUIKGEVOEL NAAR BEWUST EN (DATA)GEDREVEN ONDERNEMEN?

In de zevende aflevering luister je naar Gino van Altena. Hij deelt vol enthousiasme hoe hij KPI Solutions heeft opgezet vanuit een probleem dat hij zag waar volgens hem een efficiënte oplossing voor moest zijn. Een oplossing waarin een operationele analyse en data de uitkomst is.

Volgens Gino is data een sigaar uit eigen doos: het zit verscholen, maar het is heel moeilijk om eruit te krijgen. Die gedachte delen ook zijn medewerkers met hem en hun klanten. Gino ziet zijn ondernemende medewerkers als belangrijkste spin in de organisatie. Zolang je stimuleert om fouten te maken en een ondernemende gedachte meegeeft. Want, ondernemers zitten ook binnen jouw bedrijf.

Benieuwd naar hoe zijn medewerkers hem uit de brand hebben geholpen enkele jaren geleden? 

Luister het in de zevende aflevering.

VAN ONDERNEMER NAAR PARTNER: “HOE GROOT JE ALS BEDRIJF OOK WORDT, BLIJF ALTIJD OPRECHT”

Als starter aansluiten bij StartUp Nijmegen en dan doorgroeien van ondernemer naar partner. Een mooie manier om je kennis en ervaring te delen met andere beginnende ondernemers. Dat vindt ook Chantal Peters van de Papierfabriek in Nijmegen, die met haar jarenlange ervaring startende ondernemers genoeg heeft bij te brengen. “Tijdens mijn werktijd heb ik zoveel ervaring opgedaan in verschillende sectoren van marketing tot aan de bouw: ik kan genoeg advies geven.”

Dat is dan ook de reden dat Chantal zich in september 2021 heeft aangesloten als partner bij StartUp. “Er is zo veel jong talent in Nijmegen: ik vind het gewoon erg leuk om deze startende ondernemers wat bij te brengen. Niet alleen mijn kennis overdragen, maar hen ook daadwerkelijk inspireren om te groeien met hun onderneming. Ik sta regelmatig te kijken van alle unieke ideeën”, vertelt Chantal.

Een oprecht netwerk

Drie jaar geleden kocht Chantal samen met haar partner Bart van der Tol de oude papierfabriek in Nijmegen. “Als niemand het zou kopen, zou het gesloopt worden. Zonde, want de fabriek is industrieel erfgoed en dus heel waardevol voor de stad.” Ze nam de verbouwing van het hele complex op zich met alleen een bodemonderzoek en asbestrapport op zak. Het eerste doel: een omgevingsvergunning krijgen. Ook verduurzaming stond op de agenda, vertelt Chantal. “Nu liggen er bijna 10.000 zonnepanelen op het dak: één van de grootste zonneparken van Gelderland!” EKI, het bedrijf van Chantal en Bart, bekleedt zo’n 25.000 m2 van de fabriek, de overige 40.000 m2 gebruiken ze voor andere creatieve en maatschappelijke doeleinden zoals toffe events en shoots. 

Chantal komt dus met veel mensen in contact en bouwde tijdens de verbouwing van de Papierfabriek een nog groter netwerk op. “Netwerken is ontzettend belangrijk: 90% van mijn werk komt via mijn bestaande contacten. Mijn belangrijkste tip: blijf vooral jezelf. Alleen als je transparant en oprecht bent, krijg je vaak een gunfactor. En dan komen mensen bij je terug”, legt ze uit.

Van ondernemer naar partner: ervaring delen 

Nu deelt Chantal haar ervaringen met andere ondernemers. “Ik vind het belangrijk dat starters echt wat leren van mijn partnergesprekken bij StartUp. Ik nodig ze dan ook uit bij de Papierfabriek om ze te inspireren: vaak lopen we eerst even een rondje door de creatieve hallen waarna we direct aan de slag gaan met iemands vraagstuk.” 

Met haar enorme dosis marketingervaring kan Chantal ondernemers goed op weg helpen. “Heel veel dingen ontstaan vanuit marketing. Ik geef starters dan ook tips hoe ze zichzelf het beste kunnen positioneren en hoe ze smart-doelstellingen maken. Daarnaast geef ik ze graag mee dat focus en structuur twee hele belangrijke aspecten zijn in het ondernemen: dat brengt je namelijk veel verder dan wanneer je alles tegelijk wilt doen. Daar ben ik zelf ook achter gekomen tijdens mijn carrière.”

Het eerste partnergesprek 

Chantal vindt niet alleen de partnergesprekken zelf leuk, maar ook het contact met ondernemers daarna. “Dat ik dan een berichtje krijg van een starter die mijn hulp goed kon gebruiken of mijn tips en adviezen succesvol heeft toegepast. Dat vind ik erg leuk om te horen.” 

Zo is één starter haar erg goed bijgebleven omdat hij erg enthousiast en gemotiveerd te werk ging. “Aan de Radboud Universiteit gaf ik een masterclass en direct na afloop kwam er een jongen naar me toe: John Geluk. Hij zei dat hij een gesprek met me wilde, wat mijn eerste aanmelding voor een partnergesprek werd. John heeft samen met Lennard Terlouw My Dear Beer opgezet. Ondanks dat ze zelf nog studeren, doen ze het heel goed! Ze hebben echt al een sterk netwerk opgebouwd. Van dit soort mensen leert deze oma zelf ook nog iedere dag”, glimlacht Chantal. “Blijf altijd openstaan voor andere ideeën: dat geeft zo veel inspiratie!”

Wil je zelf de stap van ondernemer naar partner maken? Of graag kennismaken met deze partner of andere partners die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Neem contact op of bekijk ons overzicht van partners.

S02E06 – LIVE PODCAST OP DE TESTMARKT; IN GESPREK MET 7 ONDERNEMERS OP DE GROTE MARKT

22 mei waren we live een podcast aan het opnemen op de Grote Markt tijdens de Testmarkt. Dat betekent in gesprek gaan met 7 verschillende personen, het orkest voorbij horen komen, gejuich van de potjes van Marble Pong op de achtergrond, maar vooral veel tips en mooie verhalen.

Tessa Pluk, Joep Peters, Sam Derks, Ties van den Broek, Thijs Jansen, Elian Coppus en Mathijs Buddingh’ delen hun verhalen waarin wordt gesproken over onzekerheden, het creëren van foute aannames, het hebben van volledige autonomie, het gevaar van werken zonder structuur, hoe ze in elke mogelijkheid een kans zien en waarom iedereen een ondernemer is en kan zijn.

Luister de eerste live aflevering hier

SAMEN SNELLER GROEIEN: “IK KRIJG ENERGIE VAN MENSEN DIE AAN EEN NIEUWE TOEKOMST BOUWEN”

Bij StartUp Nijmegen kun je gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Sander Claus van CXsmart is groeicoach voor scale-ups en startups en een van onze partners: “Als je je bedrijf wilt laten groeien, moet je ook jezelf ontwikkelen.”

Ondernemen kost veel tijd, energie en uitzoekwerk. “Zonde als iedere ondernemer telkens zelf het wiel moet uitvinden”, vindt Sander. Door zijn jarenlange ervaring als ondernemer en marketeer bij grote, succesvolle bedrijven weet hij er alles vanaf: “Vanaf het moment dat ik afstudeerde, ben ik ondernemer geweest. Of in ieder geval: ondernemend. Ik heb verschillende bedrijven opgericht en uitgebouwd op het gebied van datagedreven marketing en klantentevredenheid. Hierdoor heb ik door schade en schande geleerd. Bijvoorbeeld dat ondernemers soms vergeten om ook écht die eerste stap te zetten als ze groots denken en grootse plannen maken.”

Samen sneller groeien door ontwikkeling 

Scale and Grow is het nieuwste bedrijf dat Sander aan het opzetten is: een platform waarop ondernemers dankzij zelfcoaching zichzelf én hun bedrijf helpen groeien. “Ik vind het leuk om aan nieuwe dingen te beginnen en ideeën te laten groeien”, vertelt Sander. “Scale and Grow is dan ook het perfecte startpunt als een bedrijf een nieuwe fase in wil, door wil groeien of een andere weg in wil slaan.” En daar hoort persoonlijke groei ook bij, legt hij uit. “Veel starters vergeten dat je ook jezelf moet ontwikkelen als je je bedrijf wilt laten groeien. Ik ga dan ook graag samen met ondernemers op zoek naar een manier om ze op praktisch en persoonlijk vlak verder te helpen.”

StartUp Nijmegen is dé plek om je eerste stap te zetten als beginnend ondernemer. Voor Sander was een samenwerking met StartUp dan ook vanzelfsprekend: “Ik krijg er energie van om met mensen te werken die jong van geest zijn. Ik merk in coachingsgesprekken bijvoorbeeld dat gevorderde ondernemers hun bedrijf om zichzelf heen hebben gevormd. Als ze vastlopen en mij om hulp of advies vragen, denken ze vaak dat ik hun omgeving aan ga passen. Terwijl het probleem vaak bij henzelf ligt! Die mindset wil ik startups en scale-ups meteen meegeven: je moet altijd blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen. En dat kunnen die starters nog als geen ander: daarom is het zo leuk om ze te coachen.”

Groeien? Werk aan langetermijndoelen en geef het tijd

In de spreekuren die Sander als partner van StartUp Nijmegen houdt met startende ondernemers, brengt hij het belang van tijd en langetermijndoelstellingen over. “Je hoort het vaak: als ondernemer ben je zo druk, dat je geen tijd overhoudt. En toch moet je tijd maken om na te denken. Tijd is prioriteit! Wekelijks een uurtje nadenken over je langetermijndoelstellingen, doet al wonderen. Want als je die voor ogen hebt, maak je makkelijker keuzes. Het klinkt erg vanzelfsprekend, maar in de praktijk gebeurt het te weinig. Ik probeer ondernemers dan ook te helpen om dat stukje peace of mind te krijgen.”

Sander zet startende ondernemers flink aan het denken tijdens zijn partnergesprekken. “Ik denk echt met ze mee en probeer ze te helpen op een manier die bij hun bedrijf past. Hoe ze mijn advies toepassen, is vervolgens natuurlijk aan henzelf. Dat doet iedereen op z’n eigen manier”, gaat Sander verder. En uit al die gesprekken en contacten haalt hij zelf ook weer nieuwe inzichten en inspiratie. “Ik word er erg gelukkig van: mensen die aan een nieuwe toekomst bouwen, geven me energie!”

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor een spreekuur met Sander Claus of een van onze andere partners!