WORKSHOPS VOOR ONDERNEMERS: BRILLIANT WORK HELPT MENSEN ONDERNEMEN

Bij StartUp Nijmegen geven bedrijven en organisaties regelmatig workshops voor ondernemers. Om hen te inspireren, te stimuleren en te helpen groeien als ondernemers. Zo ook Lizanne Jakobs: oprichtster, bedrijfscoach, adviseur en spreker van Brilliant Work. “Of je nu een startende ondernemer bent of vastloopt omdat het zo goed gaat met je bedrijf: we helpen graag zzp’ers en mkb’ers met hun persoonlijke reis.”

Lizanne geeft workshops over verschillende thema’s binnen het ondernemerschap. “Bij StartUp geven we workshops voor ondernemers over hoe je een goed verkoopgesprek voert, hoe je een sales- en marketingplan maakt, over USP’s, omzet uit het buitenland halen en over het omgaan met anderen en je eigen verwachtingen daarin. Ik ben dan vooral aan het vertellen, maar er is ook zeker ruimte voor vragen en discussie. Het zijn de praktijkvoorbeelden van ondernemers die het zo leuk maken.”

Aan de slag met de dagelijkse praktijk

Iedere workshop is anders: het hangt echt van het onderwerp af hoe Lizanne de workshop aanpakt. “Als we het hebben over omgaan met anderen, dan geef ik zelf voorbeelden. Maar ik laat mensen zelf ook voorbeelden geven. Dan vraag ik wat er in het verleden is gebeurd en wat ze zouden doen als die situatie zich weer voordoet”, vertelt ze. “De voorbeelden van ondernemers brengen mijn theorieën tot leven. Zo hebben ondernemers er écht iets aan in de dagelijkse praktijk! Dat is het belangrijkste, dat een theorie of best practice ook echt werkt voor hun bedrijf.”

Omdat starters én ervaren ondernemers op haar workshops afkomen, bespreekt Lizanne onderwerpen waar iedereen iets aan heeft. “Elke ondernemer haalt er op z’n eigen manier iets uit en dat vind ik erg belangrijk. Zo zijn er ondernemers die al jaren in het vak zitten, maar weer even aan het denken worden gezet. En ook starters die er allemaal tips en nieuwe ideeën aan overhouden: zo was er een deelneemster die zelfverzekerder is geworden in het voeren van verkoopgesprekken. Een ander leerde om vooral goed te luisteren en op zoek te gaan naar de juiste match als ze met iemand wil samenwerken. Zo gaat iedereen met een nieuwe blik verder met hun bedrijf.”

Dat is volgens haar ook meteen wat workshops geven zo leuk maakt: “Ik geef al meer dan 10 jaar workshops en krijg er elke keer weer veel energie van. Het is zo leuk om mijn kennis te delen en te ervaren hoe ondernemers die oppakken. Onderling inspireren en motiveren ze elkaar ook weer: ze geven elkaar advies en helpen elkaar verder. Echt fijn om te zien.” 

Workshops voor ondernemers: mensen en ideeën verbinden

Als ondernemer kan je netwerk niet groot genoeg zijn. Dat weet Lizanne zelf ook, want op die manier kwam ze bij StartUp terecht! “Via een netwerkevenement zijn we bij StartUp terechtgekomen. Iemand die ik daar sprak, zei dat ik met Dick Bos moest gaan praten. Nou, dat heb ik gedaan! De rest is geschiedenis: we zijn nu ongeveer 4 jaar partner bij StartUp. In die tijd zijn we zelf ook gegroeid, we zijn inmiddels met twaalf bedrijfscoaches en adviseurs.” 

De meeste samenwerking en groei komt door een goed netwerk. Daarom vindt Lizanne het belangrijk om ondernemers en hun ideeën te verbinden. “Zo hebben we bijvoorbeeld drie ondernemers aan elkaar gekoppeld: één die lichtgewicht flexibele zonnepanelen verkoopt, een ondernemer die over de installatie van zonnepanelen gaat en één die energieadvies en subsidie levert. Op die manier helpen we elkaar verder.”

Wil je je aanmelden voor één van de workshops van Lizanne? Of ben je benieuwd naar andere workshops voor ondernemers? Je vindt ze in de agenda van StartUp! 

S01E04 – DROMEN OVER EEN OPDRACHT OF HET HEBBEN VAN EEN DROOMOPDRACHT? 🎙

S01E04 – dromen over een opdracht of het hebben van een droomopdracht? 🎙

In de vierde aflevering van Gewoon Doen de podcast luister je naar Simon Janssen (Porndetox) en Jens van de Noort (Customer Happiness Team) 


Ze vertellen over hun leerzame en leuke uitdaging met hun onderneming. Sinds hun start hebben ze onder andere door mede-ondernemers, het meemaken van mond tot mond reclame, het aangaan van droomopdrachten en kleinere opdrachten en het aangaan van dat allereerste gesprek veel geleerd over zichzelf en hun onderneming.

Luister de vierde aflevering hier! 

STARTER IN NIJMEGEN: “ONZE KRACHT IS DAT ONS IDEE HEEL SIMPEL IS, MAAR NOG NIET BESTAAT”

Door Maud Stekelenburg van Tekstbureau Letterdesk 

Bij StartUp Nijmegen starten enthousiaste ondernemers met ieder hun eigen droom. Maak kennis met een Starter in Nijmegen, deze week in de spotlight: Zowie ter Hove (23) en Daan Janmaat (24) van Marble-Pong. Wat begon als een onschuldig schoolproject leidde tot een echt bedrijf. Als beginnende ondernemers én studenten gingen ze de uitdaging aan en richtten ze Marble-Pong op. “We zeiden tegen elkaar dat we gek zouden zijn als we het niet zouden proberen. Ik bedoel: hoe gaaf zou het zijn als je eigen spel op de markt komt?” zegt Daan enthousiast. 

Marble-Pong ontstond tijdens hun studie Sportkunde. Zowie en Daan: “We mochten een nieuw concept ontwerpen, inspelend op de huidige trends van de maatschappij. Toevallig was er destijds een knikkerprogramma op televisie dat bij ons en velen anderen goede herinneringen naar boven haalde aan het knikkeren met vrienden op het schoolplein. Iedereen vindt het leuk, maar op latere leeftijd knikkert bijna niemand meer. Omdat de behoefte er wel gewoon is, hebben we Marble-Pong bedacht.” 

Marble-Pong heeft dezelfde opstelling als bierpong: een tafel met aan beide kanten twee knikkerpotjes waar tien knikkergaten in zitten. “Bij Marble-Pong speel je één tegen één waarbij je om de beurt probeert jouw tien knikkers in het knikkerpotje van de ander te rollen. De eerste die dat lukt, heeft gewonnen”, zegt Daan.

Voor het eerst ondernemen

“Vanuit het vak Ondernemende Sportkunde kregen we de mogelijkheid om een aantal externe workshops te volgen die vanuit StartUp Nijmegen werden georganiseerd. Tijdens de workshop ‘Klaar voor de start: succesvol een eigen bedrijf starten’, kwamen we in contact met Jan van Raaij. Hij luisterde aandachtig naar ons verhaal, stelde kritische vragen en was erg te spreken over ons idee”, legt Zowie uit.

Als ‘groentjes’ kwamen ze bij StartUp Nijmegen binnen. Een paar maanden later zijn ze daar nog steeds erg blij mee. “We hebben echt heel veel aan StartUp. De organisatie heeft een gigantisch netwerk met mensen die je gewoon kunnen én vooral ook willen helpen. En als ze ons niet kunnen helpen, weten ze wel bij wie we dan moeten zijn. Dat is superfijn en de sfeer is echt goed. Er zijn zoveel andere ondernemers waar je weer wat van leert”, zegt Daan.

Vooral fijn als je als beginnende ondernemer je draai moet vinden in een ‘nieuwe wereld’. Zowie knikt instemmend: “Toen we net begonnen, keken we elkaar aan en vroegen we ons af waar we moesten beginnen. Gelukkig was er hulp. Ook vanuit de HAN hadden we een wekelijks gesprek met een ondernemerscoach. Zij hielp ons met de organisatie van ons bedrijf: dat gaf structuur.” 

“En het is echt superfijn dat we bij StartUp ons eigen bureau hebben en een vergaderruimte kunnen reserveren. Zo nodig je gemakkelijk iemand uit en kun je ze een kop koffie aanbieden.”

Mensen verbinden

“We zijn gek op het spelen van spelletjes en de gezelligheid die hierbij komt kijken. We willen dan ook mensen verbinden aan de hand van een nostalgisch spelletje”, zegt Daan. Zowie: “Het is gewoon heel leuk dat mensen enthousiast worden van iets dat we zelf hebben bedacht. Hoe vet is het om ons spel straks in de schappen of online te zien?  Of misschien zien we mensen er ergens mee spelen.”

Daan deelt deze passie. “Ik zou het mooi vinden om te zien dat twee jongens die eigenlijk helemaal geen ervaring hebben in het ondernemen, maar het wel willen en het interessant vinden om te doen, zoiets neerzetten. En dat we daarmee bewijzen dat als je het echt wil, het ook gewoon kan.” Ze vieren dan ook alle kleine mijlpalen: “Zo hebben we mondkapjes en hoodies met ons logo, dat vinden we al erg leuk. Net als je inschrijving bij de Kamer van Koophandel of als je een goed partnergesprek hebt gehad bij StartUp. Dat is al genoeg om blij van te worden.”

Starter in Nijmegen: Marble-Pong in de toekomst

Ondanks dat hun product nog niet gelanceerd is, hebben de Nijmeegse starters al grote plannen voor de toekomst. “Onze droom is dat we met Marble-Pong op de wereldwijde markt te koop zijn en dat mensen knikkeren weer cool vinden!”

Ook een event mag niet ontbreken, vindt het enthousiaste duo. “We hebben al plannen voor een Marble-Pong toernooi. We zijn er ook over aan het nadenken dat als we ons spel launchen we gelijk officiële regels gaan bedenken. Dat er gewoon richtlijnen zijn en je er een echte wedstrijd van maakt. Het is wel duidelijk wanneer je hebt gewonnen, maar wat als de knikker van tafel rolt bijvoorbeeld?” Sluit Zowie er mooi mee af.

Wil je kennismaken met deze Starter in Nijmegen of alle andere startende ondernemers die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Je vindt ze in ons overzicht van ondernemers.

S01E03 – WANNEER IS HET TIJD OM PERSONEEL AAN TE NEMEN?🎙️

S01E03 – Wanneer is het tijd om personeel aan te nemen? 

Tijdens de derde aflevering hoor je Nick Beernink (Studio Nicks) & Raoul Djojoatmo (VideoExpress) vol met enthousiasme praten over hun start, verloop en groei. Elke dag gaan ze weer voor de volle 100% voor hun onderneming.

Hoe ze dat doen? Door van je talent en passie je werk te maken. Ze gaan onder andere in over hun doelgroep, het moment om personeel aan te nemen en het efficiënt indelen van je tijd. 

Luister heel de podcast hier! 

STARTUP EVENT: DE TESTMARKT, DE VUURDOOP VOOR STARTENDE INNOVATORS

Door Maud Stekelenburg van Tekstbureau Letterdesk

StartUp Nijmegen organiseert evenementen voor en door startende ondernemers. Om hen te inspireren, te stimuleren en te helpen groeien als ondernemers. StartUp Event de Testmarkt is daar een mooi voorbeeld van. Eva te Brinke, management-assistent bij StartUp Nijmegen, blikt terug op een geslaagde eerste editie in 2021.  

“Vanuit Huis voor de Binnenstad ontstond het actieplan Cadeau voor de Binnenstad. De organisatie vroeg Nijmeegse bezoekers, inwoners en ondernemers om mee te denken hoe we de binnenstad nog bruisender kunnen maken. Ons idee was om tijdens de grote markt op zaterdag een marktkraam te hebben, waarbij iedere week een nieuwe ondernemer zijn of haar idee laat zien. Zo breiden we de markt uit en kunnen ondernemers hun ideeën valideren.”

Het ontstaan van de Testmarkt

“We deden mee aan de wedstrijd voor het Cadeau voor de Binnenstad. Ons idee werd tweede. Maar de gemeente vond het alsnog een heel goed plan en wilde het toch doorzetten. Maar in plaats van een wekelijkse marktkraam werd het een eenmalige op de Grote Markt van Nijmegen. Superleuk!” De Testmarkt werd een markt met allemaal innovaties uit de gemeente Nijmegen. “Dit initiatief is echt een aanvulling op wat wij doen bij StartUp. Zo helpen we startende ondernemers nog verder en sneller groeien, door ze nieuwe inzichten te geven.”

Positieve reacties

Niet alleen is de Testmarkt een mooi initiatief om de binnenstad bruisender te maken, ook geeft het ondernemers zekerheid en antwoorden op vragen over hun innovaties. “Er kwamen heel veel positieve reacties vanuit het publiek en vanuit de ondernemers. Sommige ondernemers kregen ook nieuwe inzichten die ze verder hielpen met het product. Of juist een extra zekerheid om het idee of het product echt door te zetten.”

De eerste editie van het StartUp Event

De eerste editie van de Testmarkt vond op 27 september 2021 plaats op de Grote Markt in Nijmegen. “Het was voor ons, voor de ondernemers en het publiek echt aftasten, maar vooral heel erg leuk. Met zeventien innovatieve ondernemingen, een groot en divers publiek en vooral heel veel enthousiasme was het een groot succes.”

Op de markt stonden ondernemers vanuit StartUp en vanuit de POP’HUB. Daardoor waren de innovaties ook heel gevarieerd. Zo stonden starters als Delreco, Castodian en Trash’ure Taarten met hun producten en diensten op de markt.

Samenwerking met de gemeente

Tijdens dit project werkten StartUp en gemeente Nijmegen samen. “Het hele evenement is in samenwerking met de binnenstad opgezet. De gemeente was super enthousiast en heeft ons echt goed geholpen. Zo hielpen ze met de vergunningaanvraag en een plattegrond. Omdat het voor ons ook allemaal nieuw was, was dat wel fijn.” 

De tweede editie van de Testmarkt staat gepland op 22 mei 2022. Eva: “Ik hoop dat we het een terugkerend evenement kunnen maken, waar mensen echt naar uitkijken. Maar ook dat deelnemers al staan te trappelen om mee te doen.” Daarnaast hoopt StartUp Nijmegen dat de markt nog breder van opzet kan worden. “Bij StartUp hebben we zelf natuurlijk ons eigen netwerk, maar dat er dan opgegeven moment ook mensen naar ons toe komen waar wij nog nooit van hebben gehoord, dan heb je echt iets gaafs.”

Meer weten over StartUp Events?

Altijd op de hoogte van de nieuwe events die StartUp Nijmegen organiseert? Wil je zelf een evenement organiseren of heb je een idee voor een StartUp Event? Check de Ondernemerskalender: we zien je graag bij ons volgende event!