‘Vraag partners of ze iemand kennen die je kan helpen’


16 oktober 2020

‘Vraag partners of ze iemand kennen die je kan helpen’
Jan-Paul van NXP over zijn ervaringen met netwerken

Jan-Paul Kimmel zet zijn grote netwerk graag in om jou als ondernemer te helpen. Net als veel andere ervaren ondernemers dat doen, trouwens. Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch is het écht zo. Als een van de ruim veertig partners van StartUp Nijmegen gaat Jan-Paul maandelijks in gesprek met starters tijdens de partnerspreekuren. Zijn advies? “Zie het als het begin van een relatie.”

Jan-Paul Kimmel werkt als social responsibility manager bij NXP Semiconductors en heeft een passie voor duurzaamheid en circulair ondernemen. Maar ook met vragen over ondernemerschap, over jouw bedrijf of een concept kun je tijdens een partnerspreekuur bij hem terecht. “Toen ik begon met deze gesprekken, wist ik niet hoe het zou gaan. Maar ik doe het nu een tijdje en vind de drive die jonge ondernemers meenemen, erg leuk en inspirerend. En ik vind het heel goed om het initiatief StartUp en de stad Nijmegen te ondersteunen.”

Netwerken is de sleutel tot succes

Jan-Paul heeft al een aantal keren leuke introducties kunnen doen. “Ik ken een heleboel mensen. Zo moet je het gesprek denk ik ook in gaan: laten we eens kennismaken. Ik word regelmatig benaderd omdat ik NXP vertegenwoordig. Dan duwen ze me al in een hoekje, maar kennen ze me nog helemaal niet. Terwijl zo’n gesprek een hele andere kant op kan gaan.”

Voor Jan-Paul geldt, in tegenstelling tot veel andere partners, dat acquisitie in het partnergesprek vaak niet zo succesvol is. “Mijn ervaring is dat een gesprek niet zo soepel verloopt met een poging tot directe verkoop. Ik ben zelf meer van het netwerken. In mijn netwerktraining leerde ik vroeger om niet te snel in te zetten op verkoop. Bouw relaties op. Als je gesprek blijft beklijven, heb je daar denk ik meer aan.” Jan-Paul telt een aantal StartUppers inmiddels ook echt al als onderdeel van zijn netwerk. Met sommige werkte hij samen, sommige kon hij doorverwijzen of betrekken bij een ander initiatief. “En soms kan ik ze net een andere blik op hun bedrijf of een idee geven.”

Passie voor duurzaamheid en circulariteit

Meedenken over de circulariteit van producten, hoe ze in de markt te zetten, dat vindt Jan-Paul het állerleukste. “Ik kan meedenken over duurzaamheid, circulaire economie, dat zijn écht onderwerpen waarmee starters bij mij terecht kunnen. Maar ik bereid eigenlijk nooit iets voor, ga heel open de gesprekken in. Ik ken heel veel mensen en kan starters vaak wel introduceren of doorgeleiden met hun vraag. Ik ben erg netwerkgericht en vind het gewoon leuk als ik mensen aan elkaar kan koppelen. En soms kan ik een frisse blik van de zijkant geven, dat kan een starter ook verder helpen.”

Word je eigen baas

Jan-Paul was één van de juryleden van Word je Eigen Baas, een wedstrijd van StartUp Nijmegen waarbij ondernemers een businesscase, startkapitaal en een werkplek konden winnen. “Ik had een opdracht vanuit een aantal Nijmeegse organisaties rondom circulaire economie. Daaruit ontstonden ideeën die ze gezamenlijk zouden kunnen doen. Het idee van een waste-tegel ontstond ook: een tegel van afval gemaakt, die ook symbool staat voor circulair werken. Toen we gingen kijken wie van de bedrijven het op gingen pakken, bleek dat we op zoek moesten naar een ondernemer. Ik sprak Dick over het idee en die vertelde over zijn wedstrijd. Zo hebben we samen een ondernemer gevonden voor het project.”

Een keer in gesprek met Jan-Paul van NXP? Dat kan via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht