Virtueel fotograaf visualiseert producten voordat ze bestaan


29 september 2017

Virtuele fotografie

Sam Rikken is de eigenaar van Polyvorm en virtueel fotograaf. Met de juiste 3D-modellen, materialen en belichting maakt hij zo realistisch mogelijke productvisualisaties op de computer. Tijdens zijn studie had hij al verschillende opdrachtgevers gevonden waardoor de overstap naar een eigen onderneming een logische keuze was.

Om bedrijven tijd en kosten te besparen maakt hij virtuele foto’s van een product of een productconcept, waarna het bedrijf dit product kan beoordelen, promoten of verkopen. Hierdoor heeft het bedrijf niet meteen een fysiek product nodig en is het mogelijk om het product in verschillende materialen, kleuren of ruimtes te presenteren. De vrijheid die hij krijgt voor eigen interpretatie van het beeld verschilt per opdracht. Sommige opdrachtgevers bieden een volledig ontwerp aan, dat ze tot in de puntjes hebben uitgestippeld, andere klanten bieden hem meer de ruimte om zijn eigen creativiteit erop los te laten.

Fotografie is altijd al zijn hobby geweest. Met zijn onderneming heeft hij dat een onderdeel van zijn beroep kunnen maken. Na een jaar thuis bezig te zijn geweest, begon er bij Sam de behoefte te ontstaan aan meer contact met andere ondernemers en een omgeving van inspiratie. Bij StartUp Nijmegen heeft hij dit gevonden.

 

Denken als een ondernemer

Dankzij alle interactie met andere ondernemers en de activiteiten die georganiseerd worden zoals de brainstormsessies, collegetours en de lead generation-sessies heeft hij steeds meer leren ‘denken als een ondernemer’.

 

‘Zonder StartUp Nijmegen zou ik niet zoveel zijn gegroeid. Ik heb veel klanten gekregen via het netwerk en kennis opgedaan. Zonder StartUp Nijmegen zou ik waarschijnlijk op hetzelfde niveau zijn gebleven of misschien was ik zelfs gestopt.’

 

Lightning talks

Als de mogelijkheid er is bezoekt Sam de lightning talks. Het is volgens hem erg handig om te luisteren naar wat andere ondernemers te vertellen hebben. Zelf heeft hij ook verschillende lightning talks gegeven, waarin hij zijn collega-starters praktische tips heeft meegegeven over dingen die hij zelf gaandeweg heeft geleerd over het ondernemerschap.

 

‘De lightning talks bieden verschillende perspectieven van andere ondernemers. Je komt er altijd wijzer van terug.’

 

Stappen vooruit zetten

Polyvorm heeft niet alleen klanten binnen Nederland, maar sinds kort ook in het buitenland. Zo is hij bezig met een project uit San Francisco. Maar ook binnen StartUp Nijmegen heeft hij – buiten het ondernemen om - stappen vooruit gezet: in het begin kon hij nog geen bal terug spelen, maar gaandeweg heeft hij de nummer 1-positie in de tafeltenniscompetitie weten te bemachtigen en een week lang kunnen verdedigen. Op het moment staat Polyvorm op nummer 3 van de 33 deelnemers.

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht