Topsportster verkoopt insecten voor een duurzamere wereld


20 oktober 2017

Judo op topniveau, eetbare insecten en duurzaamheid

Deze onderwerpen hebben allemaal te maken met onderneemster Evelien Donkers. Evelien runt de Nederlandse tak van het Franse bedrijf Jimini’s, dat bekendstaat om de verkoop van ietwat atypische producten. Jimini’s heeft namelijk een assortiment van insectenproducten zoals energierepen met krekelmeel, buffalowormen en uiteraard ook het wereldberoemde tussendoortje: sprinkhanen. De filosofie achter het bedrijf is dat de producten leuk en lekker zijn, maar óók duurzaam. Het eten van insecten schijnt namelijk erg gezond te zijn, maar ook goed voor het milieu.

 

Ik wacht bij een proeverij meestal tot mensen twee biertjes op hebben. Daarna zet ik de insecten pas op tafel.’

 

Wetenschap en marketing

Evelien is altijd op zoek naar het kunstzinnige. Na een succesvolle carrière in judo op topniveau (zij heeft een zwarte band), is zij ‘gepensioneerd’ van het judo-en en besloot na een tijdje iets voor haarzelf te beginnen. Zij heeft gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en wilde altijd al iets doen om de wereld beter en duurzamer te maken.

 

‘Ik zie mijzelf als de brug tussen wetenschap en marketing.’

 

Na eerst zelf te zijn begonnen met duurzame producten ontwikkelen, is zij in contact gekomen met een frans bedrijf – dat destijds concurrentieonderzoek deed – met dezelfde idealen: Jimini’s. Hier heeft zij eerst stagegelopen en heeft vervolgens de Nederlandse tak van het bedrijf Jimini’s onder zich genomen. Ook heeft zij meegedacht over de producten van het bedrijf.

 

 

Betere (internet)verbindingen

Na eerst vanuit huis gewerkt te hebben, begon zij behoefte te krijgen aan een omgeving met betere contacten (en een betere internetverbinding). Zo is zij bij StartUp Nijmegen terechtgekomen. Dat het kantoor van StartUp Nijmegen 24/7 beschikbaar is, is voor haar een groot pluspunt. Zo af en toe komt zij wel eens midden in de nacht op kantoor om het een en ander uit te printen. Verder heeft zij ook veel nieuwe verbindingen gelegd met andere bedrijven en ondernemers sinds zij is begonnen bij StartUp Nijmegen.

 

‘Je leert bij StartUp Nijmegen veel meer mensen kennen dan normaal. Als je geen student meer bent is het erg lastig om nieuwe mensen te leren kennen. Ook is hier altijd wel iemand die mijn pakketjes kan aannemen.’

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht