Starter in Nijmegen: “Onze kracht is dat ons idee heel simpel is, maar nog niet bestaat” – Zowie ter Hove en Daan Janmaat van Marble-Pong


24 januari 2022

Door Maud Stekelenburg van Tekstbureau Letterdesk 

 

Bij StartUp Nijmegen starten enthousiaste ondernemers met ieder hun eigen droom. Maak kennis met een Starter in Nijmegen, deze week in de spotlight: Zowie ter Hove (23) en Daan Janmaat (24) van Marble-Pong. Wat begon als een onschuldig schoolproject leidde tot een echt bedrijf. Als beginnende ondernemers én studenten gingen ze de uitdaging aan en richtten ze Marble-Pong op. “We zeiden tegen elkaar dat we gek zouden zijn als we het niet zouden proberen. Ik bedoel: hoe gaaf zou het zijn als je eigen spel op de markt komt?” zegt Daan enthousiast. 

 

Marble-Pong ontstond tijdens hun studie Sportkunde. Zowie en Daan: “We mochten een nieuw concept ontwerpen, inspelend op de huidige trends van de maatschappij. Toevallig was er destijds een knikkerprogramma op televisie dat bij ons en velen anderen goede herinneringen naar boven haalde aan het knikkeren met vrienden op het schoolplein. Iedereen vindt het leuk, maar op latere leeftijd knikkert bijna niemand meer. Omdat de behoefte er wel gewoon is, hebben we Marble-Pong bedacht.” 

 

Marble-Pong heeft dezelfde opstelling als bierpong: een tafel met aan beide kanten twee knikkerpotjes waar tien knikkergaten in zitten. “Bij Marble-Pong speel je één tegen één waarbij je om de beurt probeert jouw tien knikkers in het knikkerpotje van de ander te rollen. De eerste die dat lukt, heeft gewonnen”, zegt Daan.

 

Voor het eerst ondernemen

“Vanuit het vak Ondernemende Sportkunde kregen we de mogelijkheid om een aantal externe workshops te volgen die vanuit StartUp Nijmegen werden georganiseerd. Tijdens de workshop ‘Klaar voor de start: succesvol een eigen bedrijf starten’, kwamen we in contact met Jan van Raaij. Hij luisterde aandachtig naar ons verhaal, stelde kritische vragen en was erg te spreken over ons idee”, legt Zowie uit.

 

Als ‘groentjes’ kwamen ze bij StartUp Nijmegen binnen. Een paar maanden later zijn ze daar nog steeds erg blij mee. “We hebben echt heel veel aan StartUp. De organisatie heeft een gigantisch netwerk met mensen die je gewoon kunnen én vooral ook willen helpen. En als ze ons niet kunnen helpen, weten ze wel bij wie we dan moeten zijn. Dat is superfijn en de sfeer is echt goed. Er zijn zoveel andere ondernemers waar je weer wat van leert”, zegt Daan.

 

Vooral fijn als je als beginnende ondernemer je draai moet vinden in een ‘nieuwe wereld’. Zowie knikt instemmend: “Toen we net begonnen, keken we elkaar aan en vroegen we ons af waar we moesten beginnen. Gelukkig was er hulp. Ook vanuit de HAN hadden we een wekelijks gesprek met een ondernemerscoach. Zij hielp ons met de organisatie van ons bedrijf: dat gaf structuur.” 

“En het is echt superfijn dat we bij StartUp ons eigen bureau hebben en een vergaderruimte kunnen reserveren. Zo nodig je gemakkelijk iemand uit en kun je ze een kop koffie aanbieden.”

 

Mensen verbinden

“We zijn gek op het spelen van spelletjes en de gezelligheid die hierbij komt kijken. We willen dan ook mensen verbinden aan de hand van een nostalgisch spelletje”, zegt Daan. Zowie: “Het is gewoon heel leuk dat mensen enthousiast worden van iets dat we zelf hebben bedacht. Hoe vet is het om ons spel straks in de schappen of online te zien?  Of misschien zien we mensen er ergens mee spelen.”

 

Daan deelt deze passie. “Ik zou het mooi vinden om te zien dat twee jongens die eigenlijk helemaal geen ervaring hebben in het ondernemen, maar het wel willen en het interessant vinden om te doen, zoiets neerzetten. En dat we daarmee bewijzen dat als je het echt wil, het ook gewoon kan.” Ze vieren dan ook alle kleine mijlpalen: “Zo hebben we mondkapjes en hoodies met ons logo, dat vinden we al erg leuk. Net als je inschrijving bij de Kamer van Koophandel of als je een goed partnergesprek hebt gehad bij StartUp. Dat is al genoeg om blij van te worden.”

 

Starter in Nijmegen: Marble-Pong in de toekomst

Ondanks dat hun product nog niet gelanceerd is, hebben de Nijmeegse starters al grote plannen voor de toekomst. “Onze droom is dat we met Marble-Pong op de wereldwijde markt te koop zijn en dat mensen knikkeren weer cool vinden!”

Ook een event mag niet ontbreken, vindt het enthousiaste duo. “We hebben al plannen voor een Marble-Pong toernooi. We zijn er ook over aan het nadenken dat als we ons spel launchen we gelijk officiële regels gaan bedenken. Dat er gewoon richtlijnen zijn en je er een echte wedstrijd van maakt. Het is wel duidelijk wanneer je hebt gewonnen, maar wat als de knikker van tafel rolt bijvoorbeeld?” Sluit Zowie er mooi mee af.

 

Wil je kennismaken met deze Starter in Nijmegen of alle andere startende ondernemers die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Je vindt ze in ons overzicht van ondernemers.

 

Deel dit bericht