‘Sommige onderwerpen zijn te ingewikkeld om zelf wat te proberen’


25 maart 2021

‘Sommige onderwerpen zijn te ingewikkeld om zelf wat te proberen’
– Jerre Edens van Arnold & Siedsma over intellectueel eigendom en octrooirecht

Intellectueel eigendom en octrooirecht zijn niet de meest toegankelijke onderwerpen. Als een van de bijna vijftig partners van StartUp Nijmegen helpt Jerre Edens van octrooi- en merkenbureau Arnold & Siedsma ondernemers met het beschermen van hun merk en het vastleggen van octrooien.

“Afgelopen zomer had ik een gesprek met Dick Bos over de POP’HUB. Dick wilde een octrooimuur maken en daar heb ik bij geholpen. Dick bedacht toen dat Arnold & Siedsma en ik als partner misschien wel meer konden betekenen voor StartUp.” Nu is Jerre beschikbaar om startende ondernemers alles te vertellen over het beschermen van intellectueel eigendom. “Het is misschien een onderwerp waar een starter niet meteen aan denkt, maar je kunt er veel profijt van hebben.” Ondanks dat het misschien ingewikkelde onderwerpen zijn, merkt Jerre dat starters vol vertrouwen naar de gesprekken komen. “Het beschermen van bijvoorbeeld je eigen merknaam is eigenlijk ook helemaal niet zo ingewikkeld. Je merk moet aan verschillende eisen voldoen, maar wanneer dat rond is, is het een kwestie van het juiste registratieformulier invullen.”

Bijzondere rol

Jerre neemt als partner bij StartUp een bijzondere rol in. Starters krijgen in de partnergesprekken met Jerre geen breed advies over het ondernemerschap, maar kunnen bij hem terecht met gerichte vragen. “Er bestaat veel onduidelijkheid over intellectueel eigendom. Veel starters snappen bijvoorbeeld niet alle wetten die erbij komen kijken. Mijn partnergesprekken zijn daarom ook vaak echte vraaggesprekken.” Een ondernemer die zijn merk wil beschermen tegen de concurrentie, maar niet goed weet hoe dat moet, zit bij Jerre goed. “Ik wil in de eerste plaats zo veel mogelijk uitleg geven en onduidelijkheid wegnemen, maar een starter kan via mij natuurlijk ook echt een octrooiaanvraag of merkregistratie doen. Arnold & Siedsma biedt een starterskorting waardoor het ook voor beginnende ondernemers betaalbaar is om hun merk te laten registeren.”

Volgens Jerre is het vooral belangrijk dat starters alles vragen in partnergesprekken. “Ik kan heel veel advies geven op het gebied van intellectueel eigendomsrecht, maar dan moet ik wel weten waar een starter heen wil. Stel gewoon zo veel mogelijk vragen! Het is een specialistisch onderwerp, waardoor zelf maar een beetje proberen vaak niet werkt.”

Tips over octrooien

Heb jij als startende ondernemer een mooi product of inventieve productiemethode bedacht, maar wil je niet dat je concurrentie daarmee aan de haal gaat? Dan is een octrooi misschien een goed idee. Jerre legt uit wat een octrooi precies is: “Een octrooi is een uitsluitend recht. Dat betekent dat je anderen kunt verbieden om bedrijfsmatig gebruik te maken van jouw product of werkwijze. Een octrooi is 20 jaar geldig, waardoor je dus lang een monopolie hebt op het maken en verkopen van jouw eigen product.”

Een octrooi is niet voor elke onderneming interessant, maar merkbescherming is voor meer ondernemers relevant. “Je kunt je eigen bedrijfsnaam of de naam van je product beschermen en hierdoor je concurrentie een stapje voor blijven. Zelfs wanneer je niet zeker weet of het wel iets voor jou is, kun je een keer op gesprek komen. Ik kan in de eerste plaats vooral al je vragen beantwoorden, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Misschien heb je er in de toekomst nog wat aan!”

Ook met Jerre in gesprek over octrooien en merken? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. De andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht