Sommige onderwerpen mag je niet negeren’


19 maart 2021

Sommige onderwerpen mag je niet negeren’

Maudie Derks van Acture over waarom sociale zekerheid voor starters heel belangrijk is

Maudie Derks is sinds januari een van de bijna 50 StartUp Nijmegen-partners waarmee startende ondernemers uit het Rijk van Nijmegen in gesprek kunnen gaan. Als CEO van Acture Groep kan zij starters alles vertellen over sociale zekerheid. “Sommige onderwerpen voelen maar als gedoe, maar kun je echt niet negeren.”

Met uitgebreide ervaring in commerciële functies besloot Maudie net voor haar 40e dat het tijd was om ‘toch maar eens volwassen te worden’. “Ik wilde iets anders, dus ik besloot te gaan ondernemen.” Maudie begon een uitzendbureau in Nijmegen en liep meteen tegen een eerste probleem aan. “Een uitzendbureau betaalt werknemers per week, maar mijn klanten betaalden mij natuurlijk maandelijks. Dat was lastig. Toen ik met de bank in gesprek ging, bleek dat zij twijfels hadden over mijn bedrijf en de drukke markt.” Daar had Maudie geen boodschap aan: “Je moet als ondernemer niet schrikken van concurrentie, want die heb je juist nodig.” Maudie ziet concurrentie als een benchmark voor haar eigen onderneming.

‘Zelf ook van nul begonnen’

Maudie is nu CEO van een groep ondernemingen, maar is zij zelf ooit ook als kleine ondernemer begonnen. “Ik ben zelf ook een starter geweest, met mezelf als eerste medewerker. Ondernemen ligt dicht bij mezelf en ik denk dat ik starters daarom tijdens de gesprekken goed kan helpen.” Voor Maudie maakt het niet zo veel uit in welke branche een ondernemer werkt. “In het begin heeft iedereen dezelfde problemen. Hoe gaat het met salaris? Kan ik wel geld uit mijn bedrijf halen? Hoe vind ik nieuwe klanten of opdrachten?”

Maudie is pas net aangesloten als partner bij StartUp. “Het lijkt mij heel interessant om te zien waar de energie en motivatie bij starters zit. Wat is de drive van de persoon die tegenover me zit? En welke angsten of onzekerheden heeft die persoon? Het lijkt me heel mooi om iemand te helpen met die angsten zodat er meer ruimte overblijft voor motivatie.”

 Een gesprek is voor Maudie succesvol wanneer ze een ondernemer heeft kunnen helpen met het beeld dat die persoon heeft van zijn of haar onderneming. “Ik verwacht dat die gesprekken erg breed zullen zijn, maar ik hoop dat ik een of twee onderwerpen per gesprek kan aansnijden die bij een starter echt wat los maken. Iets waar ze echt iets mee kunnen doen!”

 

Slimme acties voor starters

Voor beginnende ondernemers heeft Maudie een hele duidelijke tip. “Je hoeft echt geen visionair te zijn om te beginnen met een onderneming. Verwacht niet van jezelf dat je een wereldomvattende oplossing hebt, voordat je begint. Weet wat je gaat verkopen en bedenk hoe jij je gaat onderscheiden van de concurrentie.”

Ook moet je als startende ondernemer niet onderschatten hoe belangrijk sociale zekerheid is. “Wat heb je geregeld voor wanneer het mis gaat? Hoe staat het met je pensioen? Dit zijn vaak onderwerpen waar starters niet aan willen denken, maar waar ze wel van wakker liggen. En het zijn onderwerpen die je echt niet kunt negeren!”

Volgens Maudie is het ook belangrijk dat ondernemers realistisch blijven over hun plannen. “Natuurlijk is het slim om een plan te hebben voordat je begint, maar bedenk ook dat die plannen waarschijnlijk gaan veranderen.” Negatief denken heeft voor een startende ondernemer ook geen zin. “Als ondernemer doe je bijna alles zelf. Wanneer je alleen maar in problemen denkt, wordt het heel moeilijk en maak je het jezelf alleen maar lastig. Durf te zoeken naar oplossingen en probeer positief te denken over je onderneming.”

Enthousiasme over je eigen bedrijf werkt aanstekelijk, weet Maudie. “Je kunt anderen enthousiast maken over je bedrijf door zelf ook enthousiast te zijn. Te veel twijfelen jaagt potentiële klanten weg, en dat wil je natuurlijk niet!”

Ook met Maudie in gesprek over ondernemen? Schrijf je dan in voor haar spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht