Samen sneller groeien – Vincent de Schepper: ‘Ondernemer zijn is één grote leerschool’


21 maart 2022

Geschreven door Yannick Baay van Tekstbureau Letterdesk 

 

Bij StartUp Nijmegen kun je heel gemakkelijk leren van gevestigde ondernemers tijdens de partnerspreekuren. Samen sneller groeien, noemen we dat. Vincent de Schepper – oprichter van OOXOO – is een van die partners. “OOXOO is het derde bedrijf wat ik heb opgericht en ik vind het leuk om mijn ervaring te delen.”

 

OOXOO is volgens Vincent een soort Google, maar dan binnen een bedrijf. “Iedereen die voor een bedrijf werkt, moet weleens op zoek naar informatie. Een rapport, een mailtje, een offerte. Dat zoeken kost ontzettend veel tijd, helemaal als je niet zeker weet of jouw informatie ergens in de cloud staat, of op een externe harde schijf.”

 

De zoekmachine van OOXOO lost dat probleem op. “We combineren zoektechnologie, natural language understanding en kunstmatige intelligentie om een interne zoekmachine te bouwen. Onze zoekmachine laat zien waar jij je antwoord kunt vinden en geeft ook direct antwoord op je zoekvraag, zonder dat je nog bestanden hoeft te openen.”

 

Van startup naar scaleup

OOXOO is op dit moment een scaleup en nog geen groot, gevestigd bedrijf. Maar Vincent heeft als partner veel meer ervaring om op te leunen. “Ik heb in 2000 een online platform voor huisartsen opgebouwd en richtte later een medisch uitzendbureau op. Beide bedrijven zijn een groot succes geworden.”

 

Volgens Vincent is ondernemen altijd uitdagend. “Je bent voortdurend bezig met het oplossen van problemen. Als goede ondernemer ben je altijd bezig met wat er beter kan. Ik denk dat het belangrijk is om af en toe even achterom te kijken en te beseffen wat je allemaal hebt bereikt.” Daarnaast vertelt Vincent dat het gevoel en instinct van een ondernemer goud waard zijn. “Je onderneemt niet om je eigen ego te strelen, maar om zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Vertrouw daarbij ook op zeker je eigen gevoel, al helemaal wanneer het gaat om samenwerkingen.”

 

Samen sneller groeien door onzekerheid los te laten

“Nu ik wat ouder ben en meer ervaring heb kan ik makkelijker zeggen: als ondernemer ben ik regelmatig onzeker geweest. Het is een kunst en een uitdaging om dat te accepteren. Zorg ervoor dat je geen nieuw persoon wordt, en als het ware een rol gaat spelen om de juiste indruk te maken op je klanten. Als die rol eigenlijk niet bij je past, straal je dat meteen uit. Ik heb veel meer respect voor iemand die twijfel durft te laten zien en kwetsbaarheid toont.”

 

Omdat Vincent is opgeleid als huisarts, heeft hij veel gesprekstechnieken geleerd. “Die pas ik ook zeker toe in de partnergesprekken. Ik zie altijd twee opties als ondernemers bij mij langs komen. Soms hebben mensen praktische vragen en zijn ze op zoek naar een concreet antwoord. Dan doe ik mijn best om antwoord te geven op die vraag. En soms komt er iemand langs die komt verkopen. Dan ga ik zitten en luisteren. Behandel me maar als prospect! Als je verhaal rammelt, is dat niet erg. Maar je hoort het wel eerlijk van me. Het is beter dat ik het je vertel dan een klant, toch?”

 

Win-winsituatie

Vincent is niet zonder reden partner geworden bij StartUp. “Voor mijn eerste twee bedrijven heb ik altijd landelijk zaken gedaan. Maar ik woon al zo lang in Nijmegen, ik wilde hier wat doen. Als partner kan ik mijn passie voor ondernemen inzetten en anderen helpen. Ondernemen is een idee hebben en na hard werken resultaat zien. Ik wil zien dat andere mensen dat ook ervaren. Als ik de kans heb om anderen minder te laten struikelen dan ik deed helemaal in het begin, dan doe ik dat heel graag.”

 

Wil jij ook samen sneller groeien? Schrijf je dan in voor het spreekuur van Vincent de Schepper of een van onze andere partners!

 

Deel dit bericht