‘Onzekerheid is eigenlijk een positieve emotie’


05 maart 2021

‘Onzekerheid is eigenlijk een positieve emotie’ – Roeland Bridié van InterTransfer Ondernemerscoaching over buiten je comfortzone treden

Roeland Bridié is een van de bijna vijftig partners die beginnende ondernemers helpt als partner bij StartUp Nijmegen. Als ondernemer die al 25 jaar in het vak zit, weet Roeland hoe het is om met een crisis om te gaan en terug te komen van een achterstand. “Ik kan starters helpen met mijn ervaring. Mijn doel is ondernemers te helpen altijd het beste uit zichzelf en hun onderneming te halen.”

Roeland werkt al zo’n 15 jaar als ondernemerscoach. “Ik heb me de laatste jaren helemaal gericht op het coachen en adviseren van ondernemers. Het enthousiasme waarmee mensen reageren, maakt het heel leuk om te doen. Ik haal daar echt energie uit.” Het was voor Roeland dan ook geen moeilijke beslissing om zich als partner aan te sluiten bij StartUp Nijmegen. “De partnergesprekken zijn vergelijkbaar met mijn eigen werk. Ik ben eigenlijk vanuit idealisme partner geworden, omdat ik mensen wil helpen.”

Een crisis overkomt je

Voor veel startende ondernemers is corona een flinke crisis, waar ze soms moeilijk mee om kunnen gaan. “Dat is ook heel logisch. Maar je moet niet blijven hangen in negatief denken, maar juist kijken naar kansen en mogelijkheden.” Volgens Roeland is flexibiliteit het allerbelangrijkste voor ondernemers. “Dat heb ik zelf ook ondervonden. Ondernemen is blijven anticiperen op veranderingen.” Roeland kwam met zijn eigen bedrijven onder andere de kredietcrisis door, en gebruikt die ervaringen nu om andere ondernemers te helpen. “Ik ben flexibel geworden door mijn ervaring en daarom kan ik ondernemers inzichten bieden. Je hoeft niet de sterkste te zijn, je moet je het allerbest kunnen aanpassen.”

Om ondernemers tijdens partnergesprekken bij StartUp het best te kunnen helpen, ziet Roeland ze als klant. “Ik wil waardevol zijn voor de persoon die tegenover me zit. Jij besteedt tijd aan mij, dan moet je er ook wat aan hebben. Ik vraag daarom altijd welk onderwerp de ondernemer het liefst wil bespreken. De meerderheid van de starters legt dan een heel interessant onderwerp op tafel en dan is een uur maar kort.”

Roeland vindt het belangrijk dat starters zich durven ontwikkelen en aanpassen. “Je moet wel vragen durven stellen in zo’n gesprek, want anders laat je echt kansen liggen. Maar als dat niet gebeurt, vertel ik ondernemers dat dan ook gewoon, waarna ze vaak de knop omzetten. Dan krijg je toch nog een mooi gesprek waar iemand iets aan heeft.” Voor Roeland is een gesprek geslaagd wanneer een ondernemer echt iets concreets meeneemt uit het gesprek. “Wanneer een ondernemer na een partnergesprek alleen maar denkt, ‘goh wat een toffe gast’, dan is dat voor mij niet goed genoeg.”

Positief denken is de sleutel

“Startende ondernemers moeten durven geloven dat ze succesvol gaan worden. Dat vertrouwen in jezelf is ontzettend belangrijk.” De route die een ondernemer gaat afleggen,  is aan het begin vaak nog niet duidelijk. “Wanneer je van jezelf weet dat je doelen ook op andere manieren kunt bereiken, geeft dat rust.”

Volgens Roeland zijn ondernemers vaak aan de ene kant heel creatief en leggen ze aan de andere kant de lat heel hoog. “Dat is een moeilijke combinatie. Het is dan belangrijk om je te focussen op de belangrijke dingen. Durf bijvoorbeeld een constructief gesprek aan te gaan of werkzaamheden uit te besteden.” Gesprekken waarin je opbouwende kritiek krijgt, mag je volgens Roeland niet ontwijken. “Buiten je comfortzone komen en die confrontatie aangaan, dat is waar je het meeste leert. Wanneer je onzeker bent over iets, zit je op de goede weg!” Roeland ziet onzekerheid eigenlijk als een hele positieve emotie, omdat je anders niet kan groeien als ondernemer.

Als ondernemer heeft Roeland veel ervaring met acquisitie, iets wat veel starters eng vinden. “Ik vertel altijd dat ondernemen iets is dat je alleen maar leert door het te doen. Acquisitie is misschien eng, maar die onzekerheid en angst horen erbij. Die emoties zijn maar een deel van het verhaal, want als het lukt dan ben je juist extra blij!”

Wil jij met Roeland in gesprek over jouw route naar succesvol ondernemerschap? Dat kan via deze link. Ook de andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt gaan.

Deel dit bericht