‘Ondernemen is toch een vorm van topsport’


12 februari 2021

‘Ondernemen is toch een vorm van topsport’

Hubert Tromp van De Arend over hoe belangrijk doorzettingsvermogen is

Als een van de bijna vijftig partners van StartUp Nijmegen kan Hubert Tromp startende ondernemers helpen. Met zijn ervaring als ondernemer en gastheer van catering en restaurant De Arend in Winssen, leert Hubert starters inzien dat ondernemen mensenwerk is. “De menselijke kant van het werk is voor mij echt het belangrijkst.”

Hubert is sinds 1987 eigenaar van De Arend en daarmee de vierde generatie die aan het roer van het familiebedrijf staat. Dat succesvol ondernemen vooral een kwestie van volhouden en doorzettingsvermogen is, heeft hij in de afgelopen jaren wel geleerd. “Je zult als ondernemer altijd tegen problemen aanlopen. Het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Tegenslagen kun je bovenkomen wanneer je ervan uitgaat dat er altijd weer een nieuwe kans zal komen.”

Ook De Arend heeft meerdere crisissen overleefd. “In 1995 moest het rivierengebied halsoverkop ontruimd worden, omdat er een dijkdoorbraak dreigde. Ruim 15.000 mensen werden geëvacueerd en ons bedrijf stond ineens helemaal stil. Daar moet je als ondernemer mee om kunnen gaan.” Volgens Hubert heeft De Arend toen geluk bij een ongeluk gehad. “De alarmdiensten vroegen ons om maaltijden te verzorgen voor achterblijvers. Zo konden we van een nood toch nog een deugd maken.”

Ondernemen is mensenwerk

Naast doorzettingsvermogen drijft ondernemerschap volgens Hubert ook op het menselijke aspect. “De menselijke kant van ondernemen is voor mij het belangrijkste. Gastheerschap is onderdeel van mijn roots. Ik stond als veertienjarige al achter de bar. Ik heb gemerkt dat mijn mensenkennis me heeft geholpen als ondernemer. Dat hoop ik starters mee te kunnen geven.” Onafhankelijk van de branche waarin een ondernemer actief is, komt het volgens Hubert toch altijd weer neer op mensenwerk. “Hoe zorg je ervoor dat mensen je leuk vinden? Dat ze zien waar je goed in bent? En hoe maak je van een gesprek met iemand een kans? Je moet weten hoe je van iemand een potentiële klant maakt.”

Het is volgens Hubert belangrijk om tijdens gesprekken goed op te letten. “Ik kan starters helpen met lijnen ontdekken in gesprekken en ze vertellen hoe ze het proces om van iemand een klant te maken, kunnen voortzetten. Dat vraagt om ervaring en mensenkennis, maar je kunt het gewoon leren.” Hubert geeft zijn medewerkers gastvrijheidstrainingen, waarbij de nadruk ligt op aandacht voor de klant. “Het geven van positieve en oprechte aandacht doet wonderen in mijn branche, maar dat geldt natuurlijk voor andere ondernemers ook!”

Hubert hoopt in de partnergesprekken iets verrassends te kunnen brengen. “Met mijn ervaring en inzicht wil ik de persoon tegenover me iets vertellen dat onverwacht is. Maar gesprekken als deze gaan eigenlijk altijd goed.” Hubert is van mening dat hij ondernemers niet hoeft te leren om goed te ondernemen. “Dat is een langdurig proces waar ik zelf ook nog mee bezig ben. Voor ondernemers is het belangrijk om uit hun bubbel te stappen en hun gedachten met anderen te delen. Dat is ook de kracht van zo’n gesprek.”

Tips van Hubert

Het is volgens Hubert voor een beginnende ondernemer belangrijk om te beseffen dat ondernemen topsport is. “Wanneer je begint met ondernemen, kun je de werkzaamheden natuurlijk parttime doen. Maar ondernemen zit ook in je, en dat is fulltime. Je gaat meer tijd kwijt zijn dan je verwacht of hoopt. Misschien moet je meer uren werken dan gepland, of heb je meer tijd nodig voor zelfstudie. Dat proces moet je goed kunnen managen.”

Gelukkig heeft Hubert ook een oplossing voor dit probleem. “Ik raad elke ondernemer aan om een prioriteitenlijst te maken. Dit kun je elke dag doen. Maak een lijst van alle taken die je moet doen en geef ze waarderingen. Sommige zaken moeten echt per dag af en sommige zaken kun je nog even laten liggen. Je tijd is iets dat je echt moet managen en in dat proces moet je jezelf niet vergeten.” Een ander voordeel van die gemanagede tijd is het feit dat je dat ook makkelijker kunt delen met anderen. “Contact met klanten wordt veel makkelijker als je weet wanneer je tijd hebt of kunt maken. Met zo’n prioriteitenlijst geef je jezelf echt ruimte, en dat is heel belangrijk!”

Ook met Hubert in gesprek over ondernemen? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht