‘Met mijn planningsvaardigheden hoop ik veel bedrijven te helpen!’ – Annelies Henny van Prazo


09 januari 2023

 

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Annelies Henny van Prazo. “Plannen en roosteren is mijn grote passie. Ik leg graag verbindingen, of dat nu in een rooster is of om mensen te verbinden om hetzelfde doel te bereiken: ik leg de puzzelstukjes op de juiste plaats.”

Annelies is inmiddels 29 jaar oud, maar wist van jongs af aan al dat ze ondernemer wilde worden. “Ik ben al heel jong begonnen met spullen verkopen op de kleedjesmarkt en zelf 3D-kaarten maken. Ik was een jaar of 15 toen ik samen met mijn zusje een webshop opzette. Ook in de winkel van onze buren mochten we onze spulletjes verkopen, bijvoorbeeld telefoonhoesjes en sleutelhangers. Als ik zo terugdenk, heeft die passie voor ondernemen er dus altijd al gezeten!”

Planning, roostering en advies

Voordat ze Prazo oprichtte, werkte Annelies als consulent. Omdat ze meer regie wilde hebben over haar dagelijkse leven, besloot ze haar baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. “Ik wil bedrijven laten profiteren van mijn inzichten en vaardigheden. Ik wilde al heel lang iets voor mezelf beginnen en dit was de motivatie om het ook echt te doen”, vertelt ze. “Sinds 1 april sta ik ingeschreven bij de KVK en ben ik écht startend ondernemer: een droom die uitkomt.”

Als startend ondernemer is geen werkdag hetzelfde. Annelies houdt zich dagelijks bezig met alles op het gebied van planning en roostering voor de zorg en het onderwijs. “Ik kom allerlei vraagstukken tegen: van het verwerken van roosterwijzigingen en het maken van de semesterplanning, tot het uitbrengen van advies en het optimaliseren van verbeterprocessen.” 

Annelies analyseert aan de lopende band wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. “Met name in het onderwijs zie je dat snel schakelen erg belangrijk is. Door de krapte op de arbeidsmarkt en docenten die ziek worden, wijzigt er telkens veel. Daarnaast willen we steeds flexibeler onderwijs, waar scholen natuurlijk in mee (moeten) gaan. Dat is een uitdaging voor planning en roostering. Ik kijk wat haalbaar is.”

Ontwikkelen in het onderhandelen 

Als startend ondernemer leer je jezelf erg goed kennen. Zo heeft ook Annelies veel geleerd: “In het begin vond ik het moeilijk om te onderhandelen. Je krijgt voorstellen binnen en hoe zorg je er nou voor dat ik én mijn toekomstige klant tevreden zijn met de voorwaarden? Het gaat bijvoorbeeld over tarieven, uren en allemaal andere dingen waar ik nooit eerder mee bezig was. Het zijn allemaal zaken waar je het natuurlijk over eens wilt zijn. Maar hoe kom je daaruit?”

Hiervoor heeft Annelies veel handvaten gekregen bij StartUp. “Na een lange zoektocht, kwam ik op de website van StartUp terecht en dacht ik: ‘dit moet ik hebben!’ Sinds ik ben aangesloten bij StartUp leer ik steeds meer. Jan heeft me erg geholpen met knopen doorhakken. Ik vroeg me bijvoorbeeld vaak af wat het juiste moment was om bepaalde acties te ondernemen. Jan zei dan: “Het beste moment is er nooit. Als je voor jezelf wilt beginnen, waarom dan pas over drie maanden? Als je het ook nu kunt?” Ik vond het in het begin erg spannend, maar bij StartUp maken ze mijn uitdagingen kleiner.”

“Natuurlijk is het ook fijn om kennis en ervaring met andere ondernemers te delen. Hierdoor merk je dat het helemaal niet erg is als je ergens tegenaan loopt. Je spreekt veel met elkaar: hoe is het nou écht om startend ondernemer te zijn? Wat zijn vervolgstappen voor je onderneming? Wat is spannend en lastig? We stellen elkaar gerust en geven elkaar tips. Zo helpen we elkaar écht om stappen te zetten.”

 

Een eigen team en werken in de regio

Annelies zou in de toekomst graag haar team uitbreiden. “Mijn team is nu nog klein, maar ik hoop dat het snel gaat groeien! Ik zie veel potentie in mensen met een vorm van neurodiversiteit. Ik ben zelf dyslectisch en heb ADD. Voor mij is de weg daardoor niet altijd makkelijk geweest, want mensen zien vaak eerder je beperkingen dan je kwaliteiten. Terwijl mensen die een ster zijn in plannen en roosteren juist vaak een vorm van neurodiversiteit hebben. Daarom wil ik graag veel tijd en energie steken in het trainen van mensen en mijn team op deze manier te laten groeien. Zo kijken we samen naar sterke kanten, zodat we tekorten in roostering en planning kunnen opvullen!”Deel dit bericht