‘Met mijn bedrijf bied ik millennials meer inzicht’ – Michiel van Teeffelen van Millennial Concepts


16 juni 2021

‘Met mijn bedrijf bied ik millennials meer inzicht’ – Michiel van Teeffelen van Millennial Concepts

 

Door: Jodi van tekstbureau Letterdesk

 

Toen Michiel tijdens zijn werk bij verschillende organisaties merkte dat hij niet op z’n plek zat, was dat voor hem een reden zijn baan op te zeggen en te gaan ontdekken wat hij nou echt wilde. Hij deed mee aan hackathons en volgde een opleiding in training en coaching. Daar ontdekte Michiel dat hij het leuk vindt om generatiegenoten trainingen te geven rondom thema’s als omgaan met stress en werkgeluk. Onderwerpen die dicht bij hem liggen en waarmee hij met Millennial Concepts het verschil hoopt te maken.

 

Van studie naar werk

Michiel (29) studeerde Planologie aan de Radboud Universiteit en vond na zijn opleiding vrij snel een baan. Eerst bij een gemeente, later bij een detacheringsbureau. Daar merkte hij dat er een wereld van verschil zat tussen studie en werk. “De taken die ik kreeg, matchten niet met mijn verwachtingen. Ik dacht steeds vaker: “Wat ben ik hier aan het doen?’ Ik merkte dat er geen ruimte was voor de dingen die ik belangrijk en zinvol vond. Voor mij een reden om mijn baan op te zeggen en de tijd te nemen om er achter te komen wat ik nou echt wil”, vertelt Michiel.

 

“Ik liet me inspireren door nieuwe hobby’s, zoals zenmeditatie, salsadansen en motorrijden, en deed mee aan hackathons. Ik kwam erachter dat ik het geweldig vind om samen met andere mensen ideeën te bedenken en oplossingen te zoeken. Met name rondom thema’s zoals werkgeluk, stress, de stap van studeren naar werken en de zoektocht naar zinvol en betekenisvol werk. Deze thema’s zijn voor mijn generatie, de millennials, erg belangrijk en dat hoor ik dan ook vaak terug in mijn eigen omgeving.”

 

Het belang van herkenning

Michiel leerde tijdens zijn studie Planologie veel over de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke processen, maar heeft weinig achtergrond in de psychologie. Kun je anderen dan wel voldoende helpen? “Juist wel”, antwoordt hij enthousiast, “ik heb met loopbaanadviseurs gepraat met soms wel 30 jaar ervaring. Toch konden zij me niet raken, omdat we niet op hetzelfde level zaten. Ik denk dat je als cliënt meer hebt aan een coach die zich kan inleven in jouw situatie en die affiniteit heeft met de problematiek van jouw generatie. Zo merk je dat je niet de enige bent die een bepaalde worsteling meemaakt.”

 

Daarom vindt hij groepstrainingen ook zo waardevol: “Door millennials bij elkaar te brengen in een groep en hun verhalen te laten vertellen, komt er een mooi gesprek op gang. Ik zorg voor een ongedwongen sfeer waardoor cursisten zich vrij voelen om ervaringen te delen die ze anders niet zo snel bespreken. Mijn rol is niet zozeer die van expert, maar van procesbegeleider en verbinder. Door onderwerpen als stress, toekomstverwachtingen en werkgeluk op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, kun je meer grip krijgen op wat je voelt en ervaart. Zo hoop ik de mentale veerkracht van millennials te vergroten.”

 

Michiel zit nog in de startfase van zijn bedrijf en is bezig met het ontwikkelen van zijn eerste workshops en meerdaagse trainingen. “Ik richt me onder andere op onderwijsorganisaties en opleidingscentra die het belangrijk vinden dat hun medewerkers of cursisten zich bezighouden met deze thema’s. Steeds meer organisaties vinden het belangrijk dat er persoonlijke aandacht is bij de overgang van studie naar werk. Zo voorkomen ze verkeerde verwachtingen en onnodige stress. Mijn trainingen zijn er op gericht om hierbij te helpen.”

 

Vrijheid om eigen pad te volgen

Michiel vindt het belangrijk om zijn trainingen in alle vrijheid en naar eigen inzicht te ontwikkelen. “Als je binnen een bedrijf of organisatie werkt, krijg je daar vaak niet de ruimte voor. Dat gevoel van vrijheid is heerlijk: je kunt altijd doen wat je leuk en belangrijk vindt. En als een aanpak niet blijkt te werken, ga je gewoon op zoek naar iets nieuws. Het mooie is dat je altijd je eigen passie en energie kunt volgen. Daarbij kun je partijen uitkiezen die op jouw golflengte zitten”, legt Michiel uit.

 

StartUp Nijmegen helpt hem hierbij: “Ik heb wat trainingssessies geoefend met mijn SUN-intervisiegroep, wat ontzettend leerzaam was. Alle ondernemers helpen elkaar met tips en opdrachten en de sfeer is heel vriendschappelijk. Bij StartUp Nijmegen kan ik een mooi netwerk opbouwen en veel interessante mensen spreken.” Toch vindt Michiel het ondernemen in coronatijd best lastig. “Ik moet het juist van mijn enthousiasme en persoonlijke contacten hebben. En ik kon nu ook geen workshops voor groepen organiseren. Dat maakt het moeilijk om opdrachten binnen te halen. Ik heb het geluk dat ik er nog een baantje naast heb, wat naast afleiding ook voor inkomsten zorgt.”

 

Over een jaar

Hoewel Millennial Concepts nog in de kinderschoenen staat, denkt Michiel wel na over de toekomst. “Ik hoop dat ik over een jaar een inkomen kan halen uit dat wat ik het allerleukste vind: trainingen en workshops geven om millennials vooruit te helpen.” Ook al is het starten van een bedrijf in de anderhalvemetermaatschappij niet altijd makkelijk: “Ik vind dat je moet blijven kijken naar wat wel mogelijk is en accepteren als het even tegen zit. Dat hoort ook bij ondernemen. Maar ik blijf mijn hart volgen. De contacten, gesprekken en leermomenten hebben me nu al zoveel opgeleverd en zijn het dubbel en dwars waard. Zolang ik dit pad met passie blijf volgen, zullen nieuwe mogelijkheden zich vast en zeker aandienen.”

Deel dit bericht