‘Life coaching is een opwaartse spiraal’ – Michail Fragkiadakis van Fos Breakthrough Coaching


04 augustus 2021

Door: Bo Polman van tekstbureau Letterdesk 

 

De Griekse Michail Fragkiadakis verhuisde in mei 2017 voor de liefde naar Nederland. Naast een vrouw bracht die verhuizing hem nog iets anders moois: zijn onderneming Fos Breakthrough Coaching. Daarmee geeft hij life coaching aan iedereen die van binnenuit wil groeien. Niet het meest voor de hand liggende beroep als voormalig auditor, maar wel één waar Michail ontzettend veel passie voor heeft. 

 

Vóór 2016 had Michail je weinig over life coaching kunnen vertellen. Hij had geen idee wat het precies was en betekende, tot hij in 2016 zelf life coaching sessies begon te volgen. Het veranderde naar eigen zeggen zijn leven. Zelfs zo, dat hij tijdens één van de sessies tot de conclusie kwam dat dit is waar zijn passie ligt. Een week later startte hij aan een gecertificeerde training om coach te worden, en weer een jaar later schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. De geboorte van Fos Breakthrough Coaching werd zo een feit. 

 

Volgens de ondernemer bestaan er veel misverstanden over life coaching. “Het starten van een onderneming in life coaching had zo z’n uitdagingen. Zo denken mensen vaak dat ze geen life coaching nodig hebben, maar iedereen heeft er voordeel van.” Life coaching gaat niet om het oplossen van problemen, vertelt Michail, maar juist om jezelf versterken en ontwikkelen. “Door life coaching ben je in staat om het leven van je dromen te creëren. Mijn rol is om jou te helpen bij je ontwikkeling. Ik los je problemen niet op, maar ik ben een soort gids die je helpt je eigen problemen op te lossen.” 

 

Een opwaartse spiraal

Niet alleen Michails cliënt leert van zijn sessies, ook Michail zelf profiteert van het geven van life coaching. “Als ik zie dat mijn cliënt zich ontwikkelt, raak ik nog gemotiveerder om diegene te helpen. Ik heb ontzettend veel passie voor zelfontwikkeling, het is echt mijn hobby. Ook ik ontwikkel me door die sessies, ook ik pluk de vruchten van het geven life coaching. Hoe beter mijn cliënten worden, hoe beter ik word. En hoe beter ik word als persoon, hoe beter ik als coach ben. Het geld dat ik ermee verdien, is slechts een leuk bijkomend voordeel, maar het niet mijn hoofddoel.” 

 

Daarnaast is er nog een ander bijkomend voordeel: zijn alsmaar groeiende netwerk. “Je bouwt diepe connecties op met mensen, die leiden tot vriendschappen en nieuwe samenwerkingen. Mijn professionele en sociale kring wordt steeds groter, onder andere dankzij de contacten via StartUp Nijmegen. Het een soort opwaartse spiraal: het wordt alsmaar beter. Het is de magie van mijn professie, al zou ik eerder zeggen dat life coaching a way of living is in plaats van een professie.” Als ondernemer is Michail altijd lerende, iets waar hij ontzettend van geniet. Het runnen van zijn business gaat met ups en downs, “maar daar haal je alleen maar belangrijke lessen uit”. 

 

Nieuwe kennis

Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat Michail, samen met zijn gezin, terugverhuisde naar het zonnige Griekenland. Het hebben van een bedrijf in Griekenland of Nederland is volgens hem een wereld van verschil. Dit zit ‘m in bijvoorbeeld de ondernemersmentaliteit: “Mensen in Nederland zijn veel professioneler dan hier in Griekenland. Dat is iets wat ik ontzettend waardeer, maar ik moest wel leren hoe het moest. StartUp Nijmegen heeft me daar erg mee geholpen. Ik kon me leren aanpassen aan een nieuwe omgeving, leren van de locals hoe ik mezelf in de markt kon zetten, hoe ik me moest gedragen en hoe ik dingen productiever kon doen.” 

 

Michail heeft bij StartUp dus veel over de Nederlandse mentaliteit geleerd. “En over hoe Nederlandse ondernemers zich gedragen, zodat ik me goed aan kon passen. Hoe meer je weet over de ondernemerscultuur, hoe beter je je ernaar kunt schikken. Dat maakt dat mensen sneller zaken met je willen doen. Daarnaast heb ik veel fijne mensen ontmoet bij StartUp met wie ik ervaringen en problemen kon delen. Samen kom je toch sneller tot een oplossing. Zelfs nu ik niet meer in Nederland woon, houd ik contact met Dick en Jan. Dat is iets moois.” 

 

Hoewel hij maar kort in Nederland woonde, is het niet zo dat al zijn opgedane kennis voor niets is geweest. Sterker nog, Michail heeft nog een hoop aan alles wat hij in ons kikkerlandje op heeft gedaan. “Ik kan hier een nieuwe mentaliteit introduceren. Er zijn veel Grieken die naar andere Europese landen zijn gegaan en nu terugkeren. Zo brengen we nieuwe ideeën het land binnen om verandering teweeg te brengen. We kunnen een hoop van elkaar leren.”

 

En zijn plannen voor de toekomst? Michail hoopt nog veel meer mensen te kunnen helpen. Bijvoorbeeld met op maat gemaakte programma’s, maar ook met online trainingen om een nog groter publiek te bedienen. Dat allemaal om bij te dragen aan een betere wereld. Want dat is waar het voor Michail in de basis allemaal op neerkomt. Deel dit bericht