‘Leer van de ervaring van partners’


11 december 2020

‘Leer van de ervaring van partners’

Sieds Rienks over waarom je nú al in gesprek moet gaan met partners

“Maar mijn verhaal is nog helemaal niet goed genoeg om al in een partnerspreekuur te vertellen.” Onzin, vinden partner Sieds Rienks en de meer dan 40 andere ervaren ondernemers uit de regio die zijn aangesloten bij StartUp Nijmegen. Sieds: “Juist als je idee nog niet zo vastomlijnd is, kun je heel veel goed advies krijgen van alle partners. Niet twijfelen dus!”

Sieds Rienks is oprichter van verschillende ondernemingen, waaronder trainingsbureau Solution Focus en Masters in Conflict, dat zich richt op business mediation en conflictinterventie. “Op dit moment heb ik vijf labels waar ik mee bezig ben en allemaal genereren ze op de een of andere manier succes. Met die ervaring wil ik starters graag helpen”, legt hij uit.

Talent ontmoeten, vindt hij een van de leukste dingen aan zijn partnerschap. “En ik kan al snel aanvoelen of een ondernemer dat heeft of niet.” Een fingerspitzengefühl, noemt hij dat. “Je proeft het ondernemerschap, daar begint het mee. Ondernemen is namelijk geen tijdelijk baantje waarin je wel ziet hoe het gaat lopen. Je moet echt die commitment aangaan met jezelf en je omgeving. Die keuze wil ik voelen bij ondernemers.”

Krijg je verhaal scherp

In ieder gesprek probeert hij de idealen van de starter naar boven te halen. “Maar ik confronteer je ook met dingen waar je nog niet aan gedacht hebt. Hoe ga je jouw product eigenlijk verkopen? Klopt je verhaal wel? Sluit je vraag wel aan bij de doelgroep? Maar ik werk altijd vanuit een positieve blik , maak je geen zorgen”, lacht hij.

Juist als jouw verhaal nog wel wat finetuning kan gebruiken, is het dus heel nuttig om een partnergesprek aan te gaan. “Ik vind het altijd fijn als een idee nog niet zo vastomlijnd is. Want juist dan heb je heel veel aan goede adviezen. Op die manier kun je jouw verhaal helemaal scherp krijgen.”

Vraag naar ervaring

De belangrijkste tip voor een partnergesprek volgens Sieds: Vraag naar de ervaringen van je gesprekspartner. Waardoor waren zij echt succesvol? Wat werkt er goed? Sieds: “Maar vraag ook naar wat er niet goed gaat. Waar heb je het meeste van geleerd? Ben je wel eens nat gegaan? Dan krijgen ze ook bij mij een heel verhaal te horen. Zo ging ik ooit met een bedrijf van 0 euro omzet naar 16 miljoen en net zo gemakkelijk weer terug naar 0. Dát zijn de verhalen die ook jou echt inzicht bieden.”

Alle partners zijn ook ooit begonnen met ondernemen, stelt hij. “Gebruik die ervaring! We zijn allemaal gestart met niks en hebben een heel netwerk op moeten bouwen. Hoe doe je dat? En wanneer neem je medewerkers in dienst? Wanneer juist niet? Al die besluiten hebben wij al een keer gemaakt en dus kunnen we je behoeden voor de fouten die wij maakten. “Vergeet ook niet om het netwerk van je gesprekspartner in te schakelen. “Ik heb zo’n 1.500 connecties op LinkedIn en daar ken ik er zeker 1.000 écht van. Ik breng je bij echt goede ideeën of presentie heel graag in contact met hen.”

Een keer in gesprek met Sieds Rienks? Dat kan via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht