‘𝐉𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐢𝐬 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐫𝐢𝐣 𝐜𝐢𝐣𝐟𝐞𝐫𝐬’ - 𝐀𝐫𝐲𝐚𝐧 𝐀𝐳𝐢𝐳𝐢 𝐯𝐚𝐧 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐚𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐛𝐮𝐫𝐞𝐚𝐮 𝐈𝐛𝐨𝐬𝐚𝐟


09 september 2020

𝐉𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐢𝐬 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐫𝐢𝐣 𝐜𝐢𝐣𝐟𝐞𝐫𝐬’ -  𝐀𝐫𝐲𝐚𝐧 𝐀𝐳𝐢𝐳𝐢 𝐯𝐚𝐧 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐚𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐛𝐮𝐫𝐞𝐚𝐮 𝐈𝐛𝐨𝐬𝐚𝐟

 

Door Kris van tekstbureau Letterdesk

 

𝐀𝐥𝐬 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐚𝐝𝐯𝐢𝐬𝐞𝐮𝐫 𝐡𝐞𝐥𝐩𝐭 𝐀𝐫𝐲𝐚𝐧 𝐀𝐳𝐢𝐳𝐢 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐦 𝐡𝐮𝐧 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐨𝐩 𝐨𝐫𝐝𝐞 𝐭𝐞 𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠𝐞𝐧, 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐢𝐬 𝐡𝐢𝐣 𝐨𝐨𝐤 𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐨𝐦 𝐧ó𝐠 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐭𝐞 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧. “𝐈𝐤 𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠 𝐞𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐜𝐤 𝐯𝐚𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐢𝐤 𝐦𝐢𝐣𝐧 𝐤𝐥𝐚𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐧𝐭𝐡𝐨𝐮𝐬𝐢𝐚𝐬𝐭 𝐳𝐢𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐮𝐧 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞. 𝐄𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐡𝐞𝐛𝐭 𝐨𝐩 𝐣𝐞 𝐜𝐢𝐣𝐟𝐞𝐫𝐬, 𝐤𝐮𝐧 𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐨𝐨𝐤 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐭𝐨𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧”, 𝐥𝐞𝐠𝐭 𝐡𝐢𝐣 𝐮𝐢𝐭.

 

De administratie van een onderneming is namelijk veel meer dan een rij cijfers, vertelt Aryan. “Op het eerste gezicht denk je dat het over fiscaliteit en regelgeving gaat, maar administratie gaat juist over mensen. Achter elke fiscale vraag schuilt een verhaal met speciale omstandigheden en nuances.” Met belastingadviesbureau Ibosaf helpt hij klanten de ondernemer in zichzelf te vinden. “Veel mensen vinden administratie en belastingzaken vervelend en ingewikkeld. Het gaat alleen maar over het verleden: hoeveel btw krijg ik terug en hoeveel belasting moet ik betalen? Dat zijn cijfers van een paar maanden geleden, daar wil je helemaal niet mee bezig zijn. Ik laat ondernemers zien hoe ze die cijfers kunnen inzetten voor de toekomst.”

 

𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢ë𝐥𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞

 

Aryan studeerde notarieel recht en volgde een fiscale master. Hij werkte een tijdje bij een accountant- en belastingadvieskantoor, maar vond de werkwijze daar maar ouderwets. Dat kon hij zelf beter en moderner. “Ik las een paar boeken over ondernemerschap waar ik inspiratie uit heb gehaald om voor mezelf te beginnen. Vooral het boek Rich dad, poor dad van Robert Kiyosaki heeft veel invloed op me gehad. De schrijver pleit daarin voor financiële autonomie. Zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen financiën en niet vertrouwen op een baan of de overheid om voor je te zorgen.”

 

Ongeveer een jaar geleden startte Aryan daarom voor zichzelf en ging hij ondernemen bij StartUp Nijmegen. “Al de eerste keer dat ik hier zat, vond ik de sfeer heel fijn. Iedereen om me heen was bezig met ondernemen. Het voelt als een soort familie of groep collega’s.” Aryan startte helemaal aan het begin van zijn ondernemerschap bij StartUp en kon zo zijn bedrijf sneller laten groeien. “Ik maak veel gebruik van alle hulpmiddelen die ze hier bieden. Daardoor kan ik mijn onderneming steeds verder professionaliseren.”

 

𝐎𝐧𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐡𝐨𝐞 𝐳𝐞 𝐡𝐞𝐭 𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐝𝐨𝐞𝐧

 

De blik in de ogen van zijn klanten als ze zien hoe gemakkelijk het bijhouden van je eigen administratie kan zijn. Daar doet Aryan het allemaal voor. “Ik wil echt ontzorgen. Het liefst leer ik ondernemers hoe ze zelf alles kunnen bijhouden, op een manier die zo min mogelijk moeite kost. Want die administratie kan een hoop stress opleveren als je niet precies weet wat je doet. Met mijn hulp valt er vaak een last van hun schouders af.” Als ondernemer moet je echt je eigen cashflow begrijpen, stelt Aryan. “En je moet ook in grote lijnen snappen hoe belasting werkt. Je hoeft natuurlijk niet alle details en uitzonderen te weten – daar kan ik weer mee helpen – maar als je niet begrijpt hoe het werkt, laat je waarschijnlijk heel veel geld liggen.”

 

Een van de onderwerpen waar hij zijn klanten graag meer over leert, is de Profit First-methode. Via die methode gebruik je niet de standaardrekensom omzet-kosten=winst, maar pak je eerst je winst. Je verdeelt al het geld dat binnenkomt meteen over een aantal potjes. Eerst gaat een gedeelte naar je winstpotje, daarna is een deel voor de belastingdienst bestemd en je vaste lasten en tot slot is er een potje voor de kosten van je onderneming. “Veel ondernemers blijven al het geld dat ze verdienen in hun onderneming pompen. Het lijkt wel een taboe om ook winst naar jezelf over te maken. Maar een beetje hebberigheid is juist heel goed”, legt Aryan uit. “Ik help ondernemers om daar bewust van te worden, maar ondersteun ze ook in de praktische kant. Zo kunnen ze steeds verder groeien.”

 

𝐓𝐨𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭𝐩𝐥𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧

 

Zelf wil Aryan met Ibosaf ook groeien. “In aantal klanten, maar ik wil ook de band met de klanten die ik al heb vergroten. Ik krijg zelf de meeste energie van het adviseren van ondernemers en hun de administratie uitleggen. Het praktische administratiewerk vind ik het minst leuk. Daar zou ik uiteindelijk mensen voor willen aannemen, zodat ik me ook kan richten op dat wat ik het liefste doe.”

Deel dit bericht