‘Ik wil meer groen in de stad’ – Portret van een ondernemer✏️


11 augustus 2020

Door: Kris van tekstbureau Letterdesk

 

Marjolein van Bree is landschapsontwerper. Met haar bedrijf Nature Minded Projects focust ze op stadsnatuur, want dat is waar haar hart ligt. “Ik wil mijn steentje – of beter gezegd: plantje – bijdragen aan een natuurinclusieve samenleving en groenere steden”, vertelt ze. Om haar kennis en ervaring te vergroten, zoekt ze projecten of werkervaringsplekken op het gebied van stadsnatuur en natuurinclusief ontwerpen.

 

Marjolein is het allerliefste buiten. “Die natuur, dat zit echt ín mij. Daarom ben ik ook Landschapsarchitectuur gaan studeren in Wageningen en halverwege overgestapt naar Tuin- en Landschapsinrichting aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp om meer de praktische kant van het vak te ontdekken. Al vanaf de allereerste dag vond ik het helemaal geweldig daar.” Na haar studie begon voor Marjolein een lastige periode. “Ik belandde in een burn-out. Daardoor had ik weinig energie. Die vond ik weer terug toen ik met een compagnon besloot om een eigen bedrijf in landschapsontwerp te beginnen.”

 

Na een jaar stopte haar compagnon en ging Marjolein in haar eentje verder. “Toen begon voor mij een enorme zoektocht. Wat ga ik nu precies doen? Hoe ga ik me onderscheiden? Hoe moet ik eigenlijk ondernemen? Want dat heb ik nooit op school geleerd. StartUp Nijmegen heeft mij enorm geïnspireerd en geholpen op het gebied van ondernemerschap. ” Marjolein ontwikkelde zich steeds verder en kwam er al snel achter waar haar hart ligt: bij stadsnatuur maken. “Alles viel op zijn plek. Ik ging me richten op het vergroenen van steden. Ik merk dat steden steeds groter worden en daardoor ook steniger worden. Met alle gevolgen van dien. Denk maar aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toename van hittestress en wateroverlast in de stedelijke omgeving. Daarnaast zijn al die stenen ook slecht voor de biodiversiteit.”

 

‘Groen heeft ook een functie’

 

Natuur komt vaak op de laatste plaats bij landschapsontwerp, merkt Marjolein. “En dat is zonde. Meestal geldt: hoe meer je kunt bouwen, des te meer geld het oplevert. Groen wordt vaak gebruikt als aankleding. Maar daar los je de problemen in steden niet mee op. Groen heeft ook een functie: een simpel grasveldje levert misschien niet zoveel op, maar veel bloemen en planten vergroten de biodiversiteit in een stad.” Meer groen in de stad kan ook zorgen voor een aangenamer klimaat en onderzoek wijst uit dat mensen zich gelukkiger én gezonder voelen als ze omringd zijn door natuur, vertelt Marjolein.

 

“Ik ontwerp daarom altijd natuurinclusief. Dat betekent dat ik de natuur als basis neem en dit vanaf het allereerste stadium in al mijn ontwerpen betrek. Denk bijvoorbeeld aan nestgelegenheden voor vogels en vleermuizen in muren van gebouwen of groene en bruine daken. Ik zie een gebouw ook als landschap: het heeft meer functies dan bijvoorbeeld alleen maar wonen of werken. We kunnen zoveel waardevollere steden ontwerpen dan dat we nu doen. En de aarde biedt alles aan wat we daar voor nodig hebben.”

 

Balans vinden

 

Door de komst van Corona kwam ook Nature Minded Projects stil te liggen. “Omdat ik toen net mijn focus gevonden had, heb ik ook nog geen portfolio om te laten zien”, legt ze uit. “Daardoor is het heel lastig om nieuwe projecten binnen te halen. Ik merk dat ik alleen maar bezig ben met ondernemen en niet meer met het vak waar ik zo van hou. Om die balans weer terug te krijgen, sla ik een andere weg in. Ik zoek een landschapsontwerpbureau waar ik parttime in loondienst kan komen werken of waar ik als ZZP’er kan worden ingezet. Een werkervaringsplek zit ook binnen de mogelijkheden. Door weer in de praktijk aan de slag te gaan, hoop ik mijn kennis en netwerk te verbreden. Zo kan ik bezig zijn met mijn passie voor natuurinclusief ontwerpen, zodat ik uiteindelijk weer vol op Nature Minded Projects kan richten.”

Deel dit bericht