‘Ik wil iedereen het gevoel van vrijheid en geluk laten ervaren met een Festifit-outfit’ - Ruben Schoenmaker van Festifit


04 april 2023

Als je naar een festival of feestje gaat, wil je er vaak leuk uitzien. In de zomer vallen de kleurrijke en hippe designs sterk in de smaak! “Ik vind het zelf fijn als ik een hippe outfit aan heb op een festival. Het dragen van kleding waar je blij van wordt, versterkt je positieve uitstraling. Met Festifit wil ik alle feestliefhebbers en festivalgangers dit blije gevoel geven. ”Het idee voor Festifit begon bij een outfit van de C&A. “Ik liep in de stad en zag daar een felgekleurde outfit in de etalage van de C&A hangen. Ik vond het super vet en wilde het graag hebben. Toen ik de outfit uiteindelijk aanhad naar een feestje kreeg ik veel complimenten. Daarnaast kreeg ik vaak de vraag waar ik het vandaan had. De volgende ochtend kon ik geen website vinden die deze outfits aanbood. Zonde, vond ik! Zo ontstond mijn idee voor Festifit.”

 

Hart voor ondernemen 
Ruben was altijd al ondernemend. De ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens zijn bijbanen zorgde ervoor dat hij wist hoe hij zijn eigen bedrijf wil runnen. “Ik vind het heel gaaf om actief om je heen te kijken. Zo ga je op zoek naar kansen. Kansen waar je werkelijkheid van maakt. Daarnaast ben je iedere dag bezig met je netwerk uit te breiden. Dat onderdeel van ondernemen vind ik heel leuk om te doen.”

Een netwerk opbouwen is ontzettend belangrijk als je je eigen bedrijf hebt. “Ik word wel eens uitgenodigd om jury te zijn bij bijvoorbeeld een pitchwedstrijd. Binnenkort ga ik een praatje houden in een klas van de HAN bij de opleiding Ondernemerschap. Verder ben ik druk bezig om in contact te komen met de festivalbranche. Geen dag is hetzelfde: dat vind ik juist zo leuk.” 

 

Pitch For The Future
Ruben deed mee aan de Pitch For The Future, waar hij in contact kwam met Dick. “Dick was heel enthousiast over mijn pitch. Hij stelde voor dat ik een keer langs kon komen bij StartUp om over mijn bedrijf te praten. Na een goed gesprek overwoog ik me bij StartUp aan te sluiten. Het is een ideale plek voor jonge ondernemers die vette dingen willen doen. Over 15 jaar zijn deze mensen grote ondernemers en daar heb je dan nu al je connecties mee. Ideaal toch!”

 

Omgaan met tegenslagen
Ondernemen heeft niet alleen voordelen, vooral het begin is altijd lastig. “Het was niet makkelijk om de juiste outfits te vinden. Ik ben gaan zoeken via het platform Foursource. Zo kwam ik bij leveranciers uit China en Turkije terecht. Het probleem was dat zij een minimum afname hebben van 500 stuks. Als startende ondernemer is je budget niet ruim dus deze uitgave was te groot. Door goed te onderhandelen ben ik tot een betere prijs gekomen.”

 

De eerste bestelling bracht ook de eerste tegenslag met zich mee. “De order klopte niet. En toen de tweede order werd bezorgd, was het weer foute boel. Dat was precies tijdens mijn proefdag bij StartUp. Er ontbraken producten en er zat zelfs een broekje voor een baby bij… De angst dat de derde keer weer zou mislukken, zat hoog. Ik zei tegen Jan dat het niks ging worden en ik me daarom nog niet wilde aansluiten bij StartUp. Maar na een stevig gesprek met de leverancier kwam het toch goed met de order. Toen heb ik besloten om door te gaan.”

 

Toekomstplannen vol creativiteit
Festifit zit aan het begin van de reis. “Mijn toekomstdroom is om volgend jaar zelf designs te maken en uit te voeren met een eigen producent. Daarbij mogen de waaiers, buckethats, sokken en zonnebrillen natuurlijk niet ontbreken. In de verre toekomst zou ik het supergaaf vinden als ik mijn producten over de hele wereld kan verkopen. Wie weet zie je de outfits over een tijd wel in Amerika.”

 

Deel dit bericht