‘Het persoonlijke van ons uitzendbureau maakt ons uniek’ – Jelle de Poorter, mede-eigenaar van ONYX Personeel


27 februari 2023

Veel ondernemers in Nijmegen starten hun passie bij StartUp: ze zetten een eigen bedrijf op en groeien door. Deze week in de spotlight: Jelle de Poorter van ONYX Personeel. “Na mijn afstudeeronderzoek over ons bedrijfsconcept werd duidelijk dat er vraag is naar een uitzendbureau voor stratenmakers. We vinden het belangrijk om sociaal te ondernemen en misstanden tegen te gaan binnen de branche. Daarom werken we veel met arbeidsmigranten. Ons doel is om van deze jongens écht goede stratenmakers te maken.”

 

Broer én mede-eigenaar Floris is al 25 jaar stratenmaker. Hij gaf Jelle het idee om een uitzendbureau voor stratenmakers uit te pluizen tijdens zijn afstudeeronderzoek. “Het is fijn dat ik ons bedrijfsidee kon analyseren voor mijn opleiding. Je gaat heel precies na of het idee langere tijd kan bestaan, of mensen er wel op zitten te wachten en of je er geld mee kan verdienen. Hierdoor hebben we op een hele doordachte manier het bedrijf kunnen starten.”

 

Bedrijfsverdeling

Jelle en Floris zijn blij dat ze dit avontuur samen kunnen aangaan. “We hebben elkaar echt nodig. Floris is een super goede vakman, maar communicatie is dan weer mijn specialiteit.”, vertelt Jelle. “Ik kan daarentegen weer geen steen leggen. Afgelopen zomer heb ik het wel geprobeerd: ik werkte een paar dagen mee bij een opdrachtgever van ons. Mijn broer zei: sommige mensen zijn stratenmakers en anderen weer helemaal niet. Jij bent dat laatste, dus ga maar weer lekker terug naar kantoor”, lacht hij. “Floris en ik vullen elkaar in ons bedrijf perfect aan.”

Floris leidt de beginnende stratenmakers op en begeleidt ze tijdens het werk. “Het klantenbestand die we in een korte tijd hebben opgebouwd, komt ook door het netwerk van Floris. In praktijk heeft hij meestal het contact met klanten. Ik doe de zaken achter de schermen, zoals factureren, website up-to-date houden en natuurlijk de marketing”, aldus Jelle.

 

Perfecte plek

Jelle kreeg tijdens zijn opleiding een rondleiding bij StartUp. De plek bleef altijd in zijn hoofd zitten. “Toen ik daar rondliep, dacht ik: ‘als ik ooit iets voor mezelf ga beginnen, dan is dit de perfecte plek om dat te doen.’ Op het moment dat ik bezig was met mijn onderzoek besefte ik dat het wel handig is om ondernemers om me heen te hebben. Met die gedachte ben ik bij StartUp gaan zitten. Ik kreeg al snel contact met allerlei mensen die mij verder konden helpen.”

Jelles afstudeeronderzoek ging als een trein dankzij StartUp. “Ik leerde mensen kennen die websites maken, helpen bij contracten opstellen en informatie geven bij het oprichten van een BV. Precies de mensen die we nodig hadden om ons bedrijf van de grond te krijgen. Ook partnergesprekken hebben bijgedragen aan het proces. Zowel de kennis binnen StartUp en de kennis vanuit partners hebben ONYX Personeel gemaakt tot wat het nu is.”

 

Het begin van ondernemen

Een eigen bedrijf hebben, is in het begin best lastig. “Je moet alles zelf doen en je eigen richting bepalen”, gaat Jelle verder. “Voordat ik mede-eigenaar werd van ONYX Personeel had ik nog geen kennis over een uitzendbureau of de stratenmakersbranche. In sommige gevallen is het zelfs hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het wordt. Gelukkig kun je de juiste personen om hulp vragen als je weet naar welke informatie je op zoek bent. Naast de partnergesprekken bij StartUp heb ik daarom ook gesprekken gehad met eigenaren van andere uitzendbureaus.”

De eerste betaalde factuur voelde als een beloning voor de grote voorbereiding van het bedrijf. “We richten ons op de stratenmakersbranche, dat is een echte nichebranche. In de toekomst hopen we daar nog meer klanten te bereiken. Voor nu is het belangrijkste dat het bedrijf goed blijft lopen.”

 

Wil jij ook net zoals Jelle starten en groeien als ondernemer? Kom dan eens langs voor een kennismaking of gratis proefdag bij StartUp Nijmegen! 

Deel dit bericht