‘Het opzetten van Vitas heeft me door corona gesleept’ – Tijn Damen van Vitas


10 maart 2021

‘Het opzetten van Vitas heeft me door corona gesleept’ – Tijn Damen van Vitas

Door: Yannick Baay van tekstbureau Letterdesk

Tijn Damen begon met zeven andere studenten aan een schoolproject tijdens zijn bachelor Sportkunde aan de HAN. Dat project ontwikkelde zich naar een eigen bedrijf waar hij samen met twee collega’s fulltime in werkt. “Dat project was eigenlijk alleen maar een schop onder de kont om echt te beginnen met ondernemen.”

Vitas biedt bedrijven een platform waarop niet alleen tips en adviezen over vitaliteit staan, maar ook handvaten en opdrachten waarmee werknemers aan de slag kunnen. “Van meer bewegen en sporten tot goed slapen en stressvermindering. We startten tijdens het schoolproject met online coaching, maar ik merkte al snel dat dat niet uitdagend genoeg was. Met dit platform kunnen we veel creatiever werken en dat vind ik leuk.”

Tijn wist al een tijdje dat hij ondernemer wilde worden. “Veel mensen in mijn omgeving zijn ondernemers en hebben verschillende soorten bedrijven. Dat wilde ik later ook.” De combinatie van ondernemen met vitaliteit was ook logisch voor hem. “Ik heb eerst voedingsmiddelentechnologie gestudeerd en daarna sportkunde. Het koppelen van mijn interesses in voeding en gezondheid aan ondernemen was echt een makkelijke keuze.”

Van particulier naar B2B

Tijn en zijn collega’s hielpen aan het begin van Vitas vooral particulieren. Dat ging ze goed af, maar ze vonden niet leuk genoeg. “We zijn toen overgestapt naar grotere projecten voor bedrijven. De twee projecten waar we nu mee bezig zijn, zijn gericht op het onderwijs en de logistieke sector. Dat is echt veel leuker om te doen dan individuele trajecten, omdat het een hele andere manier van denken nodig heeft.”

De switch naar grote projecten zorgde niet alleen voor meer uitdaging maar ook voor meer werkplezier. “Als we nu terugkijken, was het eerste driekwart jaar van Vitas was eigenlijk helemaal niet zo leuk. We waren alleen maar gefocust op snel succes behalen.” Door met zijn drieën de taken beter te verdelen en structuur aan te brengen, werd het werk niet alleen makkelijker maar ook leuker. “Jiddo houdt zich nu bezig met de marketing en werkt met mij samen op het creatieve gebied. Rainier houdt het overzicht en checkt of onze plannen wel haalbaar zijn. Ik doe zelf de sales, omdat ik verhalen vertellen en pitchen het allerleukste vind.”

Het inrichten van je eigen baan maakt het ondernemen voor Tijn zo mooi. “We hebben die structuur zelf gemaakt. Ik leer elke dag nieuwe dingen, niet alleen op zakelijk gebied maar ook als persoon. Omdat er elke dag wel iets verandert, moet je daar als ondernemer mee leren omgaan. Ik denk dat ik dat in loondienst toch wel zou missen.” Tijn geniet niet alleen van zijn werk, hij heeft er in deze gekke tijd ook veel aan. “Dit werk heeft me letterlijk door corona gesleept. Ik kreeg energie van het werk en heb er zelfs zin in wanneer ik moe ben.”

Op naar een eigen kantoor

Tijn werkt met Vitas op dit moment vooral aan het project Onwijs Fit. Dit project richt zich op de fysieke en mentale gezondheid van docenten en begint dit voorjaar. “Aan het project werken we nu drie maanden, het is ons eerste grote project.” Alle onderwerpen van vitaliteit komen samen in het project. “We hebben drie externe professionals van buiten Vitas in het project meegenomen, om echt een breed aanbod te kunnen bieden.” Met behulp van een online platform die in app- en  desktopvorm wordt aangeboden, kunnen docenten thuis of op school oefeningen doen. “We hebben allerlei video’s opgenomen met trainingen, maar ook informatieve items die docenten helpen bij het verbeteren van hun vitaliteit.”

Dit project is nog maar het begin, als het aan Tijn ligt. “Onze grote droom is een eigen kantoor met contentstudio’s. Met bijvoorbeeld een eigen filmstudio kunnen we zelf trainingsvideo’s maken. Daar hoort natuurlijk ook een groot team bij, waarmee we verschillende projecten tegelijkertijd kunnen uitvoeren. ” Tijn wil zelf altijd betrokken blijven bij het ontwikkelen van creatieve strategieën en het opzetten van nieuwe projecten. “Dat vind ik gewoon het allerleukst. Door mensen aan te nemen die de projecten uitvoeren, hou je zelf meer tijd over om aan de strategie van het bedrijf te denken. Dat lijkt me top.”

Werkplek bij StartUp gewonnen

Tijn kwam via zijn studie in aanraking met StartUp Nijmegen “Via een samenwerking tussen de HAN en StartUp kon ik meedoen aan een pitchwedstrijd. Omdat ik die wedstrijd won, mocht ik als afstudeerder op een van de flexplekken bij StartUp gaan werken aan Vitas. Na mijn afstuderen vroeg ik aan mijn collega’s of ze niet ook bij StartUp wilden komen zitten, omdat het zoveel voordelen heeft.”

Daarmee bedoelt Tijn niet alleen de partnergesprekken of BAM-groepen. “De gesprekjes met andere ondernemers in de kantine om je hoofd leeg te maken zijn ook gewoon fijn. Daarnaast komt de stresscoach die nu meewerkt aan Onwijs Fit uit mijn BAM-groepje, dus het leidt ook nog eens tot mooie samenwerkingen.”

Deel dit bericht