‘Het ondernemerschap daagt me ontzettend uit!’ – Marsha Buuron oprichter en eigenaar van BijzonderBrein


06 februari 2023

Marsha kwam er een paar jaar geleden achter dat haar oudste zoon autisme heeft. Van het zoeken naar een middelbare school ging ze ineens zoeken naar speciaal onderwijs. Ondanks alle goede hulp bleef Marsha iets missen. Daarom ging ze zich verdiepen in het brein van kinderen met autisme en startte ze haar bedrijf BijzonderBrein. 

De een heeft altijd al een passie gehad voor ondernemen en de ander loopt tegen iets aan waarbij het beter kan. Bij Marsha was het dit laatste geval. “De hulp die we voor onze zoon kregen was echt een opluchting, maar toch ontbrak er iets. Er werd alleen gekeken naar kleine delen: hoe kun je huiswerk plannen en welke sociale vaardigheden heb je? Er werd niet gekeken naar het geheel: wat speelt er nou eigenlijk?”

“Hoe zit het met zo’n brein? Wat zijn de verschillen in hersenontwikkeling? Deze vragen hebben ervoor gezorgd dat ik me heb laten omscholen en de stap heb gemaakt om BijzonderBrein op te richten.”

 

Zorgen voor een steady basis

Als het gaat om autisme is er veel begeleiding op het gedrag: hoe ga je om met boze buien van je kind? Marsha gaat juist terug naar de basis. “Ik werk alleen met ouders, niet met de kinderen. En dan kijken we samen hoe het brein van hun kind werk en bij welke stapjes het anders loopt in de informatieverwerking. We kijken ook hoe het met voeding, slaap, beweging en stress zit. Kinderen lopen vaak over van prikkels en dat blokkeert hun hele ontwikkeling.”

“Die basis is heel vaak niet op orde, terwijl het kind dan wel therapie krijgt om aan het gedrag te sleutelen. Maar het kind is harstikke overvraagd en er speelt juist van alles op de achtergrond”, legt Marsha uit.

Tijdens haar trajecten draagt ze vooral veel kennis over. “Als je het namelijk snapt, dan ga je het ook zien. En dan ga je vanzelf dingen anders doen. Ik heb 11 modules die ik met ouders doorloop, voor het grootste deel van de trajecten zijn ze hetzelfde, maar uiteindelijk is ieder kind anders. Vervolgens gaan we kijken waar ze met hun kind tegenaan lopen en wat daarvoor de oplossing is. Dan krijgen ze opdrachten mee naar huis en de volgende keer kijken we wat voor effecten die opdrachten hebben gehad.”

 

Nieuwe inzichten

BijzonderBrein bestaat nu een jaar, maar daarvoor hielp Marsha ouders al als zzp’er. “Het ondernemerschap vind ik heerlijk, het daagt me ontzettend uit. Je bent constant je eigen grenzen aan het oprekken. Zodat je groeit als bedrijf, maar ook als mens.”

“In de tijd dat ik zzp’er was, heb ik alle fouten gemaakt die je kon maken. Zo had ik bijvoorbeeld geen duidelijke doelgroep voor ogen en was ik nog niet echt bezig met mezelf te promoten. Er was wel een mooie website, maar als niemand weet dat die bestaat, weten ze ook niet waarvoor ze bij je terecht kunnen. Toen ik als ondernemer begon, dacht ik dit: gaat me geen tweede keer overkomen. Dus voordat ik me inschreef bij de KvK volgde ik een traject bij een businesscoach waarmee ik in 12 weken tijd de basis van mijn onderneming goed neerzette. Dat heeft me enorm geholpen.” 

Als zzp’er zat Marsha bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) in Nijmegen. “StartUp Nijmegen is daar de opvolger van. Sinds september ben ik aangesloten en ik ben echt superblij met het ondernemersnetwerk die ik om me heen heb. Dat je andere ondernemers leert kennen met andere inzichten, dat is voor mij echt wel de grote meerwaarde.”

 

Een eigen community

Marsha wil met BijzonderBrein graag een eigen community neerzetten. “Twee weken geleden ben ik met een coach aan de slag gegaan om een online leeromgeving te starten. Ik wil een deel van mijn modules digitaliseren en echt een ouderplatform opstarten. Juist om dingen laagdrempelig aan te beiden: ik merk dat daar behoefte aan is. Als ouder is het fijn om met iemand te kunnen sparren die in hetzelfde schuitje zit. Dan voel je je verbonden.”

Deel dit bericht