‘Grote en kleine bedrijven lopen tegen dezelfde problemen aan’


16 april 2021

‘Grote en kleine bedrijven lopen tegen dezelfde problemen aan’

Charles Smit van Nexperia: je manier van denken is belangrijker dan de grootte van je bedrijf

Charles Smit leidt het juridische en IP-team van Nexperia Nederland en is een van de zestig partners van StartUp Nijmegen. Hij is actief als partner om de simpele reden dat hij het gewoon leuk vindt. “Ik heb 30 jaar lang ervaring kunnen opdoen, nu is het tijd om die kennis te delen met mensen die er wat aan hebben.”

Charles heeft de afgelopen jaren voor een aantal mooie merken gewerkt en heeft op die manier ontzettend veel ervaring opgedaan. “Ik ben begonnen met het schrijven van arbeidsvoorwaarden bij Akzo Nobel en ben daarna langzaam doorgegroeid. Ik ging steeds meer strategisch werk en internationale bedrijfsovernames doen en dat beviel goed. Mijn eerste leidinggevende functie was bij  de consumentendivisie van Philips. Later verkaste ik naar de Semiconductor divisie, en die werd  verkocht aan NXP. Ik ben toen meegegaan. Later verkocht NXP mijn bedrijfsonderdeel opnieuw, als Nexperia. Ook toen ben ik mee verhuisd.”

Zijn ervaring bij grote, internationale bedrijven kan Charles eenvoudig vertalen naar de situatie van een ondernemer bij StartUp. “Uiteindelijk lopen grote en kleine bedrijven gewoon tegen dezelfde problemen en vraagstukken aan. Kijk maar naar de financiering. Een groot bedrijf heeft misschien een probleem van 500 miljoen euro en een starter kan een probleem hebben met 50.000 euro. Het enige verschil is de schaal, de stappen die je moet zetten zijn hetzelfde.”

Let op je focus

Volgens Charles is het voor ondernemers vooral heel belangrijk dat ze goed weten hoe ze naar problemen moeten kijken. “. Zorg dat je focust op wat je wilt bereiken. Je gaat als ondernemer tegen allerlei vraagstukken aanlopen. Hoe ga je daar aandacht aan besteden? Ga je er meteen mee aan de slag of laat je het even bezinken? Ga je het alleen doen of vraag je om hulp? Je kunt altijd het partnernetwerk van StartUp inschakelen.”

In zijn gesprekken vindt Charles het fijn als ondernemers kritisch zijn en lekker veel vragen stellen. “Dat lost meer op dan dat je denkt. Door vragen te stellen leer je meer. Dat geldt niet alleen in de partnergesprekken, maar ook in het algemeen.” Charles kan ondernemers niet alleen helpen met hun denkwijze, maar hij kan ze ook adviseren bij onderhandelingsstrategieën. “Dat doe ik al 30 jaar. Ik heb echt niet overal verstand van, maar op dat gebied kan ik je zeker helpen.”

Problemen zijn er om op te lossen

Charles vertelt dat je als jurist moeilijke keuzes moet maken, en dat geldt ook voor ondernemers. “Je moet niet op iedere slak zout leggen. Wanneer je altijd alles tot op de laatste komma perfect wil doen, kost het te veel tijd. Dat is niet efficiënt en vaak voor je klanten ook alleen maar duurder.” Door te blijven focussen op wat je wilt bereiken met je bedrijf en conflicten niet uit de weg te gaan, word je een betere ondernemer. “Conflicten zijn moeilijk, maar aan het eind van zo’n proces lucht het op en leidt het tot verbeteringen. Wees niet bang om te laten zien waar je voor staat en wat je overtuigingen zijn. Mensen krijgen daardoor respect voor je. En soms ga je op je bek, maar dan sta je weer op en probeer je het opnieuw.”

Vergeet niet om terug te koppelen

Aan de hand van zijn partnergesprekken en samenwerkingen met ondernemers van StartUp, wil Charles de starters wel nog iets op het hart drukken. “De partnergesprekken die je via StartUp kunt volgen zijn gratis, dus dat is prachtig. En veel van de partners zitten er, net zoals ik, gewoon omdat we het leuk vinden. Dan is feedback geven wel zo fijn!” Zelfs wanneer je niks aan zijn advies hebt gehad, vindt Charles dat fijn om te horen. “Wanneer je helemaal niets meer van jezelf laat horen, voelt dat toch onbevredigend. Ik wil graag moeite doen en wil hier ook van leren, dus laat me gewoon weten of je iets aan mijn hulp hebt gehad.”

Wil jij samen met Charles naar jouw focus kijken? Of ben je benieuwd naar zijn tips over jouw bedrijf? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook de andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht