‘Groeien gaat inmiddels vanzelf’- Hanneke Deen – van Tol van zwemschool Geboren Zwemmers


28 oktober 2020

‘Groeien gaat inmiddels vanzelf’- Hanneke Deen – van Tol van zwemschool Geboren Zwemmers

 

Door: Kris van tekstbureau Letterdesk

 

De onderwaterwereld vond Hanneke Deen – van Tol altijd al ontzettend interessant. Toen ze haar baan bij een zakelijk dienstverlener vanwege rugklachten niet langer vol kon houden, sprong ze zelf in het diepe. Ze liet zich in Amerika omscholen tot swim-float-swim-instructeur en startte haar eigen zwemschool Geboren Zwemmers. En als ze niet in het water ligt, onderneemt ze vanuit StartUp Nijmegen.

 

Hanneke weet nog precies wat haar triggerde om iets met zwemles te gaan doen. “Ik zag een filmpje op Facebook waarin een kind in het water viel en zelfstandig op de rug rolde en bleef drijven. Dat kind was nog geen 2 jaar! Toen dacht ik: hoe kan dat nou?” Hanneke was altijd al een waterfanaat. “Ik wilde vroeger altijd al weten wat er onder dat wateroppervlakte gebeurt”, legt ze uit. “Met mijn vader ging ik vissen en ik snorkel en duik veel. Door die fascinatie met water en dat filmpje ben ik gaan uitzoeken hoe dat kindje geleerd heeft zichzelf te redden.”

 

Ze verdiepte in de Amerikaanse swim-float-swim-methode en volgde de instructeurstraining bij het toonaangevende opleidingsinstituut Infant Aquatis in Longmont, Colorado. “Want in Nederland was zoiets nog helemaal niet. Je hebt wel zwemles en ouder-kindzwemmen, maar er was nog geen les om kinderen onder de 4 jaar al zo’n vaardigheden aan te leren.” Hanneke kwam net terug van een wereldreis en was ook nog eens zwanger van haar eerste dochter, maar ging toch 10 weken naar Amerika voor een instructeursopleiding. “Ik houd wel van een avontuur”, lacht ze.

 

Geboren Zwemmers

 

Eenmaal terug in Nederland startte Hanneke in 2013 haar eigen zwemschool. Ze begon met een uurtje les per dag aan kinderen van goede vrienden. Inmiddels zit ze helemaal vol en geeft ze zes uur per dag zwemles. “In eerste instantie kwamen er veel ouders met kleine kinderen die op een woonboot woonde bijvoorbeeld, of op een andere manier dichtbij water. Ze wilden er alles aan doen om hun kindje veilig te houden.”

 

Hanneke leert kinderen vanaf 6 maanden oud zelfredzaam te zijn in het water. “Met 1-op-1-begeleiding leer ik hen de vaardigheden aan waarmee ze een val in het water kunnen overleven. Eerst leren ze zelfstandig naar hun rug te draaien en te drijven in het water. Als kinderen al kunnen lopen, dan kunnen ze vaak ook leren om te trappelen in het water, om zo naar de kant te komen. Maar als ze dat niet kunnen, dan houden ze het op die drijvende rugpositie heel lang vol in het water. Ze kunnen drijven, goed ademen en geluid maken om de aandacht te trekken.”

 

Contact met kinderen

 

Inmiddels geeft Hanneke ook diplomazwemmen en ouder-kindzwemmen. Het allerleukste vindt ze het contact met de kinderen. “Als ze op me af komen rennen voor een grote knuffel bijvoorbeeld. Of als ze boos worden als ze het water uitmoeten. Ik vind het ontzettend fijn dat ik ouders kan helpen met een oplossing. Ook als hun kind autistisch is, hoogsensitief of watervrees heeft.”

 

Haar zwemschool draait zo goed, dat Hanneke het niet meer allemaal alleen kan. “Deze maand start ik met het opleiden van twee nieuwe instructeurs. Vorig jaar dacht ik nog dat groeien mijn grootste uitdaging zou zijn, maar nu gaat het gewoon vanzelf.” Het liefst wil Hanneke dat de school straks onafhankelijk van haar door kan draaien. “Dat is mijn doel voor de toekomst.”

 

Aan die toekomstplannen werkt ze bij StartUp Nijmegen. “In eerste instantie zocht ik gewoon een flexibele werkplek. Ik zat altijd maar in een koffietentje te werken, maar dat was eigenlijk helemaal niet handig. Toen ik eenmaal bij StartUp zat, kwam ik erachter dat het netwerk ontzettend fijn is. En als ik ergens advies over nodig hebt, dan ga ik gewoon naar de aanjager. Dat voelt heel erg fijn.”

Deel dit bericht