Gelderland wint Europese ondernemerschapsprijs


14 juli 2018

Gelderland is een van de drie winnaars van de EER Awards 2019, een jaarlijkse verkiezing binnen de Europese Unie om de meest actieve ondernemersregio's te belonen. Binnen Gelderland zijn er verschillende initiatieven om het ondernemerschap te stimuleren, zoals onder andere StartUp Nijmegen.

 

Europa

Elk jaar kiest het Europees Comité van de Regio's (CvdR), een adviesorgaan binnen de EU, drie regio’s binnen de Europese Unie die een European Entrepreneurial Region (EER) Award ontvangen. Het EER-initiatief is bedoeld om Europese regio’s die uitzonderlijk presteren op het gebied van innovatie en ondernemerschap te belonen. Dit jaar heeft de provincie Gelderland, samen met de regio’s Asturias (Spaans) en Thessaly (Grieks), deze prijs in ontvangst genomen. Het CvdR kiest regio’s op basis van uitzonderlijke strategieën en toewijding aan het stimuleren van ondernemerschap binnen hun eigen gebied.

 

Gelderland

Gelderland is verkozen tot winnaar omdat het een van de 20 meest competitieve Europese regio’s is, die als doel heeft een internationale duurzame economie te creëren. Dit doet Gelderland, aldus het CvdR, door middel van technologisch geavanceerde producten te ontwikkelen en strategieën te bedenken om maatschappelijke kwesties aan te pakken. De strategie van de provincie Gelderland kan worden verdeeld in vier onderdelen: investeren in onderzoek en ontwikkeling; lage werkloosheidscijfers; duurzame economische groei; en het goed opleiden van (toekomstige) ondernemers.

 

Nijmegen

Een van de steden binnen Gelderland waar veel initiatief wordt genomen voor ondernemers is Nijmegen. Nijmegen staat bekend als een stad waar mensen zich inzetten voor een duurzamere en innovatievere maatschappij. Nijmegen is uiteraard een echte studentenstad, maar ook buiten de onderwijsinstellingen om worden mensen opgeleid om het ondernemerschap in te gaan.

 

StartUp Nijmegen

Een goed voorbeeld van een organisatie die zich inzet voor ondernemers is StartUp Nijmegen. Bij StartUp Nijmegen wordt startende ondernemers niet alleen een werkplek aangeboden in een inspirerend kantoor midden in het centrum, maar worden ondernemers ook, door ervaren ondernemers, begeleid in het runnen van hun eigen onderneming. Er worden lezingen, workshops, brainstormsessies en vele andere ondernemingsgerelateerde evenementen georganiseerd, om zo de startende ondernemer te helpen zijn of haar onderneming tot het volgende niveau te tillen. StartUp Nijmegen hoopt op die manier het startup-klimaat van Nijmegen te verbeteren, wat in de toekomst wellicht zou kunnen resulteren in een bijdrage aan wederom een nominatie van Gelderland voor een prominente prijs.

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht